StoryEditorOCM
PanoramaFASCINANTNE PRIČE

Prodao je više od 500 tisuća knjiga. Ne, on nije ni pisac, ni pjesnik, on je - forenzički patolog

Piše MOZAIK SD
18. rujna 2024. - 20:10

S trećom knjigom u knjižarama, "La mort en face", dr. Philippe Boxho (59), poznati forenzički patolog, osvrće se na svoje fascinantne priče o obdukciji. Više od autora bestselera, on je javna osoba koja nastavlja demistificirati smrt, s humorom i iskrenošću, piše Le Monde.

S više od 500.000 prodanih primjeraka njegove prve dvije knjige, Philippe Boxho, ključna figura u belgijskom forenzičkom svijetu, prava je referenca. Njegova nova knjiga "La mort en face" već je uspješna sa 180.000 primjeraka distribuiranih u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švicarskoj i čak u Quebecu. Međutim, autor ostaje skroman u pogledu svojih očekivanja. "Rekao sam sebi da ako ih mogu prodati 5000, bilo bi sjajno. Daleko smo ih premašili", objašnjava, piše RTL.be.

U svojim knjigama i intervjuima, forenzički znanstvenik koji je obavio 3000 obdukcija često pristupa smrti s humorom, što ponekad može biti iznenađujuće. "Često se smijem načinu na koji ljudi umiru, ali nikada samoj mrti", kaže on.

image

Forenzički patolog Philippe Boxho rekostruira ubojstvo u Liegeu 2017. godine

Sophie Kip/Belga Via Afp

Osim humora, Philippe Boxho fascinira i svojim nevjerojatnim pričama. U "Smrti u lice" pripovijeda neobičnu scenu u kojoj je čovjek pronađen mrtav, zgnječen ispod terarija u kojem su smješteni smrtonosni škorpioni: "Morao sam rukovati tijelom s krajnjim oprezom. Bilo je to ludilo."

A tu je još jedna priča: samoubojstvo motornom pilom. "Čovjek je zaglavio svoju motornu pilu u škripac prije nego što je spustio glavu na nju. Krv je prskala posvuda." Jeziva scena koja je, čak i za forenzičara, neobična.

Dr. Philippe Boxho zapanjuje i užasava svojim kratkim pričama, koje su sve forenzički istinite, ali anonimizirane tako da se slučajevi ne mogu identificirati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 20:12