StoryEditorOCM
Panoramatragična sudbina

Pojavila se nova teorija o poginulim putnicima podmornice Titan: ‘Uvjeren sam da se radi o lažnom transkriptu!‘

Piše v. p.
12. lipnja 2024. - 17:34

Savezni tim istražitelja "nije pronašao nikakve dokaze" da je pet putnika kobne mini podmornice 18. lipnja 2023. bilo svjesno nadolazeće implozije, navodi New York Times. Transkript, koji je počeo kružiti internetom samo nekoliko dana nakon što je podmornica nestala u Atlantskom oceanu, iznosi detaljan vremenski slijed navodnih događaja i razgovora koji su doveli do implozije.

- Uvjeren sam da se radi o lažnom transkriptu. Izmišljeno je - rekao je kapetan Jason Neubauer, umirovljeni član američke obalne straže, koja je pokrenula istragu o imploziji prošlog lipnja, i predsjednik istražnog odbora Marine Corps.

Transkript koji je kružio internetom nakon nestanka Titana sugerira da su putnici podmornice upozorili svoj matični brod na alarme koji su se uključili na plovilu malo prije implozije. Ali savezni istražitelji dobili su zapise o stvarnoj komunikaciji između podmornice i matičnog broda Polar Prince, što očito opovrgava točnost viralnog transkripta.

Podmornica Titan išla je na dno oceana kako bi posjetila olupinu Titanica, kada je oko sat i 45 minuta nakon ronjenja izgubila kontakt s Polarnim princem. Nedugo zatim krenula je potraga za podmornicom. Bila su potrebna četiri dana da se locira olupina na dnu Atlantika.

Svih petoro putnika su poginuli.

Ostaci podmornice izvučeni su na površinu 28. lipnja. Pretpostavlja se da se katastrofa dogodila prije nego što je akcija spašavanja uopće pokrenuta.

Bivši podmorničar britanske mornarice David Russell, koji je pomogao u potrazi za nestalom podmornicom Kursk 2000. godine, rekao je tada za Sky News da je implozija trupa značila da su putnici podmornice odmah umrli.

Tajni uređaj za prisluškivanje američke mornarice otkrio je anomaliju u blizini olupine Titanica nedugo nakon što je podmornica Titan zaronila na svoje posljednje putovanje. Vjeruje se da je to bio trenutak katastrofalne implozije.

Nade da će putnici biti spašeni porasle su kada je američka obalna straža otkrila da je sonar otkrio zvukove lupanja iz zone potrage, golemog područja sjevernog Atlantika. Zvuk je u 2:00 po lokalnom vremenu detektirao kanadski zrakoplov P-3. Prvo se javljao svakih 30 minuta, da bi se ponovno čuo četiri sata kasnije.

U međuvremenu se pojavila nova teorija o tome što je moglo uzrokovati zloglasnu podvodnu imploziju podmornice. Istraživači sa Sveučilišta u Houstonu sada su objavili studiju koja sugerira da bi "mikro-izvijanje" moglo biti jedan od potencijalnih uzroka katastrofe.

Objavljen je i video kako izgleda implozija podmornice kada se tone metala zgužvaju i raspadnu u 30 milisekundi.

Sve to nije spriječilo avanturiste da i dalje planiraju ekspedicije na Titanic. Milijarder iz Ohia planira na dubine Titanica spustiti podmornicu za dvije osobe, kako bi dokazao da se put može obaviti sigurno nakon tragedije koja je zadesila Titan.

- Želim pokazati ljudima diljem svijeta da, iako je ocean iznimno moćan, može biti lijep i ugodan te uistinu mijenja život ako mu pristupite na pravi način - rekao je investitor Larry Connor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 22:28