StoryEditorOCM
Panoramau pitanju je montaža

Viralna fotografija Brigitte i 15-godišnjeg Emmanuela Macrona je zapravo fotomontaža

Piše MOZAIK SD
4. ožujka 2024. - 18:49

Macronovi su primjer skladnog braka kojemu razlika u godinama nije, niti je ikad bila, problem u vezi.

Danas su poznati kao predsjednik države i prva dama, a svojedobno su bili 40-godišnja profesorica francuskog i latinskog koja je zavela maloljetnog 15-godišnjeg učenika, što mnoge i danas intrigira.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija Brigitte Macron s bivšim suprugom Andreom-Louisom Auzierom, kojeg je ostavila zbog Macrona, a na fotografiji se može vidjeti i Macron dok je bio dijete. No, riječ je o fotomontaži, a ne o stvarnoj fotografiji.

Naime, na originalnoj fotografiji ispred Brigitte nije Emmanuel Macron niti se pored nje nalazi njen tadašnji suprug. O tome je 27. ožujka 2018. godine pisao odjel za provjeru činjenica francuskog medija Libération. Kako se u analizi ovog medija ističe, viralna fotografija zapravo je montaža dva kadra iz dokumentarnog filma “Emmanuel Macron, la stratégie du météore”, koji je emitiran 2016. godine na kanalu France 3. 

U kadru na kojem se vide Brigitte i muškarac pored nje, ispred Brigitte je zapravo žena, a ne dječak, što se može vidjeti OVDJE.

Fotografija lika dječaka takođe potječe iz istog filma, ali iz posve drugog kadra. Kako Libération navodi, ovaj lik vidljiv je u trenutku u dokumentarcu u kojem glas u pozadini objašnjava da je Macronova baka “hranila svog unuka francuskom književnošću, učeći ga pjesmama René Chara kada je imao šest godina”.

Kako se može vidjeti, iza dječaka stoje ljudi odjeveni drugačije nego Brigitte i muškarac pored nje.

Dakle, na fotografijama zaista jesu Brigitte i Emmanuel Macron, ali nije riječ o zajedničkoj fotografiji, već o digitalnom spoju dvije odvojene crno-bijele fotografije. Na slici pored Brigitte, pak, nije njen tadašnji suprug André-Louis Auzière. Kako Libération ističe, bivši učenik škole u kojoj je radila Brigitte, a koju je tada pohađao Macron, kao i sama škola, potvrdili su za ovaj medij da je na fotografiji profesor Claude Hugot. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:58