StoryEditorOCM
Panoramačest ukras

Oprezno s ovom kućnom biljkom: Izaziva mjehuriće i oticanje usana i jezika, posebno je opasna za djecu i kućne ljubimce

Piše MOZAIK SD
27. kolovoza 2023. - 18:57

Sobne biljke najljepši su ukras svakog doma. Osim što su vrlo dekorativne, pomažu u prirodnom pročišćavanju zraka. Međutim, mnogi ljubitelji cvijeća često nisu svjesni da u svojim domovima imaju neke vrlo opasne sobne biljke. Jedna od njih je difenbahija, koja se može vidjeti u mnogim domovima, piše republika.rs.

Od alergije do trovanja

Difenbahija je tropska biljka, porijeklom iz tropskih krajeva Meksika, a ime je dobila po vrtlaru koji je radio na bečkom dvoru. To je višegodišnja zeljasta biljka uspravne stabljike i velikih zeleno-bijelih listova raznih šara.

Nije zahtjevna za uzgoj, zbog čega je mnogi biraju kao ukras u domu, a mnogi i ne znaju da je vrlo otrovna, pogotovo za djecu i kućne ljubimce.

Difenbahija u svom soku sadrži kalcijev oksalat koji može biti vrlo opasan, pogotovo ako dospije u usta ili područje oko očiju. Ova tvar može izazvati peckanje kože, crvenilo i druge alergijske reakcije, kao i oticanje usana i grla ako se pojede, stoga je treba držati podalje od djece i kućnih ljubimaca. Zato je prilikom rezanja difenbahije važno koristiti rukavice, kao i temeljito prati ruke.

image
/Shutterstock

Simptomi trovanja:

mjehurići u ustima

peckanje u ustima i grlu

proljev

promukli glas

pojačano lučenje sline

mučnina i povračanje

bol prilikom gutanja

crvenilo, oteklina, bol i peckanje očiju te moguće oštećenje rožnice

oticanje usta i jezika

Mjehurići i otekline u ustima mogu biti dovoljno jaki da onemogućuju normalan govor i gutanje. U slučaju trovanja usta, oči ili nadraženu kožu isprati hladnom vodom i odmah potražiti liječničku pomoć.

Ovisno o količini otrova s ​​kojim ste došli u kontakt, liječenje može trajati nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 13:39