stdClass Object ( [id] => 1274933 [title] => One su ignorirane novinarke koje su ‘puhale za vratom‘ davitelju: jeziva kronologija diže dlačice na vratu, evo priče [alias] => one-su-ignorirane-novinarke-koje-su-puhale-za-vratom-davitelju-jeziva-kronologija-dize-dlacice-na-vratu-evo-price [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošlo je više od šezdeset godina od onoga dana kad je u Bostonu, u SAD, pronađeno mrtvo tijelo 55-godišnje Anne Slesers, silovane i zadavljene u njezinom domu, u malom stanu na trećem katu zgrade u mirnoj, starinskoj ulici Gainsborough Street na broju 77.

Ta sitna, mladolika žena desetak je godina ranije sa svojom djecom, kćeri i sinom, u Ameriku stigla iz Latvije, tražeći bolji život od onoga kojeg je ostavila iza sebe. Samohrana majka dvoje djece u Bostonu je živjela povučeno kao švelja, a središte njezinog skromnog života bila je crkva u susjedstvu.

Kino i kazalište nije si mogla priuštiti od 60-tak dolara koliko je tjedno zarađivala, no s vremena na vrijeme bi kupila ploču s opernom glazbom od koje joj je najdraža bila "Tristan i Izolda". Tog dana, kad ju je 14. lipnja pronašao njezin 23-godišnji sin na kuhinjskome podu, rastrganog plavog kućnog ogrtača i zadavljenu pojasom toga haljetka, Anna Slesers postala je prva žrtva ubojice kojeg će kasnije dvije novinarke nazvati Bostonski davitelj.

Bile su to Loretta McLaughlin i Jean Harris, reporterke tabloidnog dnevnog lista Boston Record American koje, međutim, kao ni većina novinara i policajaca toga doba, ubojstvu gospođe Slesers nisu pridavale nikakav značaj. Latvijska imigrantica nije bila nimalo glamurozna žrtva.

Pustile ga u kuću

No uslijedio je niz podjednako anonimnih žrtava koje su u zadavljene i silovane i koje su, pokazali su policijski zapisi, svoga ubojicu same pustile u kuću. Većina žena bila je zadavljena vlastitim najlonkama, a neke kao i Anna Slesers pojasom ili električnim kabelom pegle.

Kasnije će Loretta McLaughlin kazati kako joj se ‘upalila lampica‘ tek nakon četvrtog ubojstva – bila je to umirovljena medicinska sestra, 65-godišnja Helen Blake, čije je izmrcvareno tijelo pronađeno u njezinoj spavaćoj sobi 30. lipnja 1962. Bila je zadavljena svojim vlastitim grudnjakom svezanim u mašnu, baš kao što je i pojas Anne Slesers bio oblikovan u morbidni fjok na njezinom vratu.

Film u režiji Matta Ruskina

‘Bostonski davitelj‘ je novi film kojem je scenarij napisao i režirao ga Matt Ruskin, producirao slavni Ridley Scott, a temelji se na istinitoj priči o čovjeku koji je ranih šezdesetih užasavao bostonske gospođe kad je 13 žena silovano i zadavljeno.

Keira Knightley glumi Lorettu McLaughlin, novinarku koja je prva objavila priču, njezinu kolegicu Jean Harris glumi Carrie Coon, a Chris Cooper njihovog urednika, nesklonog "suknjama" u crnoj kronici.

---

image

Keira Knightley i Carrie Coon u filmu ‘Bostonski davitelj‘

/HULU
---

Novu adaptaciju priče o ovom nizu ubojstava uskoro će se moći pogledati na streaming servisu Hulu. Za promjenu, film je koncipiran tako da evocira ne samo poznati zločin nego i zaboravljene novinarke koje su ga pratile, probijajući stakleni strop kojeg su čvrsto držali muškarci toga doba u većini zanimanja pa i u američkom novinarstvu.

- Vidiš ova vrata? – kazao je Loretti njezin urednik Jack McLean i pokazao rukom prema ulazu u Crnu kroniku.

- Kroz njih nikad nije prošla nijedna suknja. I neće!

Ipak su prošle

No ipak su prošle! Premda Jack McLean nije pokazivao nikakav interes za ubijene žene, procijenivši da su "bile nevažne, netiražne", Loretta McLaughlin i Jean Harris su uspjele nametnuti ideju da 13 ubojstava povezuje isti ubojica. One su ga prozvale bostonskim daviteljom, a uredništvo... Hm...

---

image

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris, žene ispred svog vremena

/PROFIMEDIA
---

Najava na naslovnici kaže koju vrstu žutog seksizma su novinarke morale otrpjeti – ‘Dvije djevojke analiziraju davitelja‘, glasio je naslov premda su ‘djevojke‘ bile u svojim zrelim tridesetima i obje udate. Danas bismo rekli - klasična navlakuša! No ‘djevojke‘ su nastavile raditi na slučaju, nailazeći ne samo na otpor kolega i svojih muževa, nego i na značajan otpor vlasti koje su zauzele stav da razina detalja uključena u njihovo izvješćivanje ‘ne pomaže istrazi‘ i da ‘može potaknuti imitatore zločina‘.

---

image

Premda mu je dokazano samo jedno ubojstvo, Albert DeSalvo i danas slovi kao ‘bostonski davitelj‘

PROFIMEDIA
---

U listopadu 1964. tada 34-godišnji Albert DeSalvo, kojeg u filmu glumi David Dastmalchian, uhićen je zbog seksualnog napada na neku ženu dok se pretvarao da je komunalni redar, zahvaljujući čemu je, odjeven u zelenu odoru, i ušao ženi u kuću. No kad ju je savladao i polegao na krevet, naglo se predomislio, rekao ‘Sorry!‘ i otišao.

Kad je njegov fotorobot objavljen u novinama, javilo se još nekoliko žena koje su rekle da je počinio slične napade i na njih, pa su se ‘zelenom čovjeku‘ pripisala i ubojstva ukupno 13 žena. DeSalvo je uhićen i poslan čekati suđenje u državnu psihijatrijsku bolnicu Bridgewater gdje je navodno priznao svom cimeru iz ćelije, Georgeu Nassaru, da je zbilja odgovoran i za ubojstva povezana s bostonskim daviteljem.

Nije bilo dokaza

Nassar je priznanje prenio svom odvjetniku, no niti s priznanjem, nije bilo dovoljno dokaza da ga se kazneno goni za ubojstva. Nije pomoglo ni to što je čak i pod hipnozom znao navesti određene detalje pohoda Bostonskoga davitelja. Fizičkih dokaza nije bilo! Godine 1967. suđeno mu je zbog optužbi povezanih sa zločinima "zelenog čovjeka" i osuđen je na doživotni zatvor zbog oružane pljačke i seksualnih napada. No DeSalvo je u zatvoru 1973. povukao svoje priznanje za zadavljene žene. Bilo je to malo prije nego što ga je netko unutar kaznionice izbo nožem. Nikad nije otkriveno tko ga je ubio.

No 40 godina kasnije, 2013. godine, analizom njegova DNK i DNK koji je izdvojen na pokrivaču na kojem je zadavljena posljednja poznata žrtva Bostonskog davitelja, 19-godišnja Mary Sullivan, nedvojbeno je dokazano da joj je život oduzeo upravo on, Albert DeSalvo te se smatra, premda nikad nije nepobitno dokazano, da je DeSalvo zadavio i ostalih 12 žena.

DeSalvo je rođen u Chelseaju, u državi Massachusetts, a roditelji su mu bili Frank i Charlotte DeSalvo. Njegov otac je bio nasilni alkoholičar, koji je jednom svojoj supruzi izbio sve zube i savijao joj prste, na očigled djece, sve dok se nisu slomili. Dovodio bi kući prostitutke i upuštao se u seksualne radnje s njima, sve pred ženom i malim Albertom koji je još u djetinjstvu počeo mučiti životinje, a poslije i krasti po trgovinama.

U studenom 1943. tada 12-godišnji DeSalvo je prvi put uhićen zbog tučnjave i pljačke pa je iste godine poslan u Lyman School, popravni dom za dječake. U listopadu 1944. pušten je na uvjetnu slobodu i počeo raditi kao dostavljač no uskoro je opet uhićen zbog krađe automobila. Nakon što je odslužio i drugu kaznu, pridružio se američkoj vojsci gdje je ubrzo dobio časan otpust. Ponovno se prijavio i, unatoč tome što mu je suđeno i na vojnom sudu, opet je časno otpušten.

---

image

Događaji će oživjeti u filmu u režiji Matta Ruskina, producirao ga je slavni Ridley Scott

/HULU
---

DeSalvo je služio kao narednik vojne policije u 2. eskadrili 14. oklopne konjičke pukovnije, a na fotografijama njegova zadnjeg uhićenja, onoga za zločine ‘zelenog čovjeka‘, 25. veljače 1967., može ga se vidjeti u plavoj uniformi američke mornarice s oznakama podočasnika treće klase na rukavu.

U to vrijeme izraz serijski ubojica još nije nitko koristio. Tek 1972. godine prvi ga je ‘skovao‘ agent FBI-ja, Robert Ressler čiji je pionirski rad na biheviorističkoj psihologiji ne samo popularizirao taj pojam, već je serijskim ubojstvima dao prepoznatljive kriterije koji su zaživjeli u u praksi kriminalističkog profiliranja.

Ressler je radio zajedno s FBI agentom Johnom E. Douglasom i Ann W. Burgess, psihijatrijskom kliničkom medicinskom sestrom. Široko rasprostranjena pozornost rada toga trojca, ne samo u policijskim krugovima nego i u medijima, zacementirala je utjecaj pojma serijski ubojica na znatnu količinu medija, zakona, ali i filmova koji su uslijedili. A tu zacijelo spada i ‘Bostonski davitelj‘, najnoviji film redatelja Matta Ruskina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FILMSKO EVOCIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => FILMSKO EVOCIRANJE 2 0 7564 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-21 11:53:25 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-22 15:07:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-22 15:07:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 615 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=One su ignorirane novinarke koje su 'puhale za vratom' davitelju: jeziva kronologija diže dlačice na vratu, evo priče [metakey] => bostonski davitelj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24560557.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554163.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554174.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554176.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/21\/24554185.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","\/HULU","\/PROFIMEDIA","PROFIMEDIA","\/HULU"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris (lijevo) i\u00a0Albert DeSalvo, koji i danas slovi kao \u2018bostonski davitelj\u2018<\/p>","

Doga\u0111aji \u0107e o\u017eivjeti u filmu u re\u017eiji\u00a0Matta Ruskina, producirao ga je slavni Ridley Scott<\/p>","

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris, \u017eene ispred svog vremena<\/p>","

Premda mu je dokazano samo jedno ubojstvo, Albert DeSalvo i danas slovi kao \u2018bostonski davitelj\u2018<\/p>","

Keira Knightley i Carrie Coon u filmu \u2018Bostonski davitelj\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["49:45","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1341","hd_24560557_1920.jpg":"1920x1080","k_24560557_1280.jpg":"1280x1280","k_24560557_1024.jpg":"1024x1024","k_24560557_640.jpg":"640x640","k_24560557_480.jpg":"480x480","k_24560557_340.jpg":"340x340","k_24560557_220.jpg":"220x220","o_24560557_1280.jpg":"1280x894","o_24560557_1024.jpg":"1024x715","o_24560557_640.jpg":"640x447","o_24560557_480.jpg":"480x335","o_24560557_340.jpg":"340x237","o_24560557_220.jpg":"220x153","h_24560557_1280.jpg":"1280x854","h_24560557_1024.jpg":"1024x683","h_24560557_640.jpg":"640x427","h_24560557_480.jpg":"480x320","h_24560557_340.jpg":"340x227","h_24560557_220.jpg":"220x147","pp_24560557_1280.jpg":"1280x1628","pp_24560557_1024.jpg":"1024x1303","pp_24560557_640.jpg":"640x814","pp_24560557_480.jpg":"480x611","pp_24560557_340.jpg":"340x432","pp_24560557_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24554163_1920.jpg":"1920x1080","k_24554163_1280.jpg":"1280x1280","k_24554163_1024.jpg":"1024x1024","k_24554163_640.jpg":"640x640","k_24554163_480.jpg":"480x480","k_24554163_340.jpg":"340x340","k_24554163_220.jpg":"220x220","o_24554163_1280.jpg":"1280x719","o_24554163_1024.jpg":"1024x575","o_24554163_640.jpg":"640x359","o_24554163_480.jpg":"480x269","o_24554163_340.jpg":"340x191","o_24554163_220.jpg":"220x123","h_24554163_1280.jpg":"1280x854","h_24554163_1024.jpg":"1024x683","h_24554163_640.jpg":"640x427","h_24554163_480.jpg":"480x320","h_24554163_340.jpg":"340x227","h_24554163_220.jpg":"220x147","pp_24554163_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554163_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554163_640.jpg":"640x814","pp_24554163_480.jpg":"480x611","pp_24554163_340.jpg":"340x432","pp_24554163_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x719","hd_24554174_1920.jpg":"1920x1080","k_24554174_1280.jpg":"1280x1280","k_24554174_1024.jpg":"1024x1024","k_24554174_640.jpg":"640x640","k_24554174_480.jpg":"480x480","k_24554174_340.jpg":"340x340","k_24554174_220.jpg":"220x220","o_24554174_1280.jpg":"1280x766","o_24554174_1024.jpg":"1024x613","o_24554174_640.jpg":"640x383","o_24554174_480.jpg":"480x287","o_24554174_340.jpg":"340x203","o_24554174_220.jpg":"220x131","h_24554174_1280.jpg":"1280x854","h_24554174_1024.jpg":"1024x683","h_24554174_640.jpg":"640x427","h_24554174_480.jpg":"480x320","h_24554174_340.jpg":"340x227","h_24554174_220.jpg":"220x147","pp_24554174_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554174_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554174_640.jpg":"640x814","pp_24554174_480.jpg":"480x611","pp_24554174_340.jpg":"340x432","pp_24554174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1284x863","hd_24554176_1920.jpg":"1920x1080","k_24554176_1280.jpg":"1280x1280","k_24554176_1024.jpg":"1024x1024","k_24554176_640.jpg":"640x640","k_24554176_480.jpg":"480x480","k_24554176_340.jpg":"340x340","k_24554176_220.jpg":"220x220","o_24554176_1280.jpg":"1280x860","o_24554176_1024.jpg":"1024x688","o_24554176_640.jpg":"640x430","o_24554176_480.jpg":"480x322","o_24554176_340.jpg":"340x228","o_24554176_220.jpg":"220x147","h_24554176_1280.jpg":"1280x854","h_24554176_1024.jpg":"1024x683","h_24554176_640.jpg":"640x427","h_24554176_480.jpg":"480x320","h_24554176_340.jpg":"340x227","h_24554176_220.jpg":"220x147","pp_24554176_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554176_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554176_640.jpg":"640x814","pp_24554176_480.jpg":"480x611","pp_24554176_340.jpg":"340x432","pp_24554176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x900","hd_24554185_1920.jpg":"1920x1080","k_24554185_1280.jpg":"1280x1280","k_24554185_1024.jpg":"1024x1024","k_24554185_640.jpg":"640x640","k_24554185_480.jpg":"480x480","k_24554185_340.jpg":"340x340","k_24554185_220.jpg":"220x220","o_24554185_1280.jpg":"1280x960","o_24554185_1024.jpg":"1024x768","o_24554185_640.jpg":"640x480","o_24554185_480.jpg":"480x360","o_24554185_340.jpg":"340x255","o_24554185_220.jpg":"220x165","h_24554185_1280.jpg":"1280x854","h_24554185_1024.jpg":"1024x683","h_24554185_640.jpg":"640x427","h_24554185_480.jpg":"480x320","h_24554185_340.jpg":"340x227","h_24554185_220.jpg":"220x147","pp_24554185_1280.jpg":"1280x1628","pp_24554185_1024.jpg":"1024x1303","pp_24554185_640.jpg":"640x814","pp_24554185_480.jpg":"480x611","pp_24554185_340.jpg":"340x432","pp_24554185_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8320821 Threads: 3 Questions: 1709316864 Slow queries: 5102543 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113103748 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/one-su-ignorirane-novinarke-koje-su-puhale-za-vratom-davitelju-jeziva-kronologija-dize-dlacice-na-vratu-evo-price-1274933 [printLink] => /mozaik/panorama/one-su-ignorirane-novinarke-koje-su-puhale-za-vratom-davitelju-jeziva-kronologija-dize-dlacice-na-vratu-evo-price-1274933?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 710155 [name] => bostonski davitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-22 16:07:33 [main_article_id] => 0 [alias] => bostonski-davitelj [link] => /tag/bostonski-davitelj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FILMSKO EVOCIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => One su ignorirane novinarke koje su ‘puhale za vratom‘ davitelju: jeziva kronologija diže dlačice na vratu, evo priče [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24560557.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris (lijevo) i Albert DeSalvo, koji i danas slovi kao ‘bostonski davitelj‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24560557.jpg [title] =>

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris (lijevo) i Albert DeSalvo, koji i danas slovi kao ‘bostonski davitelj‘

Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554163.jpg [title] =>

Događaji će oživjeti u filmu u režiji Matta Ruskina, producirao ga je slavni Ridley Scott

/HULU ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554174.jpg [title] =>

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris, žene ispred svog vremena

/PROFIMEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554176.jpg [title] =>

Premda mu je dokazano samo jedno ubojstvo, Albert DeSalvo i danas slovi kao ‘bostonski davitelj‘

PROFIMEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/21/24554185.jpg [title] =>

Keira Knightley i Carrie Coon u filmu ‘Bostonski davitelj‘

/HULU ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prošlo je više od šezdeset godina od onoga dana kad je u Bostonu, u SAD, pronađeno mrtvo tijelo 55-godišnje Anne Slesers, silovane i zadavljene u njezinom domu, u malom stanu na trećem katu zgrade u mirnoj, starinskoj ulici Gainsborough Street na broju 77.

Ta sitna, mladolika žena desetak je godina ranije sa svojom djecom, kćeri i sinom, u Ameriku stigla iz Latvije, tražeći bolji život od onoga kojeg je ostavila iza sebe. Samohrana majka dvoje djece u Bostonu je živjela povučeno kao švelja, a središte njezinog skromnog života bila je crkva u susjedstvu.

Kino i kazalište nije si mogla priuštiti od 60-tak dolara koliko je tjedno zarađivala, no s vremena na vrijeme bi kupila ploču s opernom glazbom od koje joj je najdraža bila "Tristan i Izolda". Tog dana, kad ju je 14. lipnja pronašao njezin 23-godišnji sin na kuhinjskome podu, rastrganog plavog kućnog ogrtača i zadavljenu pojasom toga haljetka, Anna Slesers postala je prva žrtva ubojice kojeg će kasnije dvije novinarke nazvati Bostonski davitelj.

Bile su to Loretta McLaughlin i Jean Harris, reporterke tabloidnog dnevnog lista Boston Record American koje, međutim, kao ni većina novinara i policajaca toga doba, ubojstvu gospođe Slesers nisu pridavale nikakav značaj. Latvijska imigrantica nije bila nimalo glamurozna žrtva.

Pustile ga u kuću

No uslijedio je niz podjednako anonimnih žrtava koje su u zadavljene i silovane i koje su, pokazali su policijski zapisi, svoga ubojicu same pustile u kuću. Većina žena bila je zadavljena vlastitim najlonkama, a neke kao i Anna Slesers pojasom ili električnim kabelom pegle.

Kasnije će Loretta McLaughlin kazati kako joj se ‘upalila lampica‘ tek nakon četvrtog ubojstva – bila je to umirovljena medicinska sestra, 65-godišnja Helen Blake, čije je izmrcvareno tijelo pronađeno u njezinoj spavaćoj sobi 30. lipnja 1962. Bila je zadavljena svojim vlastitim grudnjakom svezanim u mašnu, baš kao što je i pojas Anne Slesers bio oblikovan u morbidni fjok na njezinom vratu.

Film u režiji Matta Ruskina

‘Bostonski davitelj‘ je novi film kojem je scenarij napisao i režirao ga Matt Ruskin, producirao slavni Ridley Scott, a temelji se na istinitoj priči o čovjeku koji je ranih šezdesetih užasavao bostonske gospođe kad je 13 žena silovano i zadavljeno.

Keira Knightley glumi Lorettu McLaughlin, novinarku koja je prva objavila priču, njezinu kolegicu Jean Harris glumi Carrie Coon, a Chris Cooper njihovog urednika, nesklonog "suknjama" u crnoj kronici.

---

image

Keira Knightley i Carrie Coon u filmu ‘Bostonski davitelj‘

/HULU
---

Novu adaptaciju priče o ovom nizu ubojstava uskoro će se moći pogledati na streaming servisu Hulu. Za promjenu, film je koncipiran tako da evocira ne samo poznati zločin nego i zaboravljene novinarke koje su ga pratile, probijajući stakleni strop kojeg su čvrsto držali muškarci toga doba u većini zanimanja pa i u američkom novinarstvu.

- Vidiš ova vrata? – kazao je Loretti njezin urednik Jack McLean i pokazao rukom prema ulazu u Crnu kroniku.

- Kroz njih nikad nije prošla nijedna suknja. I neće!

Ipak su prošle

No ipak su prošle! Premda Jack McLean nije pokazivao nikakav interes za ubijene žene, procijenivši da su "bile nevažne, netiražne", Loretta McLaughlin i Jean Harris su uspjele nametnuti ideju da 13 ubojstava povezuje isti ubojica. One su ga prozvale bostonskim daviteljom, a uredništvo... Hm...

---

image

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris, žene ispred svog vremena

/PROFIMEDIA
---

Najava na naslovnici kaže koju vrstu žutog seksizma su novinarke morale otrpjeti – ‘Dvije djevojke analiziraju davitelja‘, glasio je naslov premda su ‘djevojke‘ bile u svojim zrelim tridesetima i obje udate. Danas bismo rekli - klasična navlakuša! No ‘djevojke‘ su nastavile raditi na slučaju, nailazeći ne samo na otpor kolega i svojih muževa, nego i na značajan otpor vlasti koje su zauzele stav da razina detalja uključena u njihovo izvješćivanje ‘ne pomaže istrazi‘ i da ‘može potaknuti imitatore zločina‘.

---

image

Premda mu je dokazano samo jedno ubojstvo, Albert DeSalvo i danas slovi kao ‘bostonski davitelj‘

PROFIMEDIA
---

U listopadu 1964. tada 34-godišnji Albert DeSalvo, kojeg u filmu glumi David Dastmalchian, uhićen je zbog seksualnog napada na neku ženu dok se pretvarao da je komunalni redar, zahvaljujući čemu je, odjeven u zelenu odoru, i ušao ženi u kuću. No kad ju je savladao i polegao na krevet, naglo se predomislio, rekao ‘Sorry!‘ i otišao.

Kad je njegov fotorobot objavljen u novinama, javilo se još nekoliko žena koje su rekle da je počinio slične napade i na njih, pa su se ‘zelenom čovjeku‘ pripisala i ubojstva ukupno 13 žena. DeSalvo je uhićen i poslan čekati suđenje u državnu psihijatrijsku bolnicu Bridgewater gdje je navodno priznao svom cimeru iz ćelije, Georgeu Nassaru, da je zbilja odgovoran i za ubojstva povezana s bostonskim daviteljem.

Nije bilo dokaza

Nassar je priznanje prenio svom odvjetniku, no niti s priznanjem, nije bilo dovoljno dokaza da ga se kazneno goni za ubojstva. Nije pomoglo ni to što je čak i pod hipnozom znao navesti određene detalje pohoda Bostonskoga davitelja. Fizičkih dokaza nije bilo! Godine 1967. suđeno mu je zbog optužbi povezanih sa zločinima "zelenog čovjeka" i osuđen je na doživotni zatvor zbog oružane pljačke i seksualnih napada. No DeSalvo je u zatvoru 1973. povukao svoje priznanje za zadavljene žene. Bilo je to malo prije nego što ga je netko unutar kaznionice izbo nožem. Nikad nije otkriveno tko ga je ubio.

No 40 godina kasnije, 2013. godine, analizom njegova DNK i DNK koji je izdvojen na pokrivaču na kojem je zadavljena posljednja poznata žrtva Bostonskog davitelja, 19-godišnja Mary Sullivan, nedvojbeno je dokazano da joj je život oduzeo upravo on, Albert DeSalvo te se smatra, premda nikad nije nepobitno dokazano, da je DeSalvo zadavio i ostalih 12 žena.

DeSalvo je rođen u Chelseaju, u državi Massachusetts, a roditelji su mu bili Frank i Charlotte DeSalvo. Njegov otac je bio nasilni alkoholičar, koji je jednom svojoj supruzi izbio sve zube i savijao joj prste, na očigled djece, sve dok se nisu slomili. Dovodio bi kući prostitutke i upuštao se u seksualne radnje s njima, sve pred ženom i malim Albertom koji je još u djetinjstvu počeo mučiti životinje, a poslije i krasti po trgovinama.

U studenom 1943. tada 12-godišnji DeSalvo je prvi put uhićen zbog tučnjave i pljačke pa je iste godine poslan u Lyman School, popravni dom za dječake. U listopadu 1944. pušten je na uvjetnu slobodu i počeo raditi kao dostavljač no uskoro je opet uhićen zbog krađe automobila. Nakon što je odslužio i drugu kaznu, pridružio se američkoj vojsci gdje je ubrzo dobio časan otpust. Ponovno se prijavio i, unatoč tome što mu je suđeno i na vojnom sudu, opet je časno otpušten.

---

image

Događaji će oživjeti u filmu u režiji Matta Ruskina, producirao ga je slavni Ridley Scott

/HULU
---

DeSalvo je služio kao narednik vojne policije u 2. eskadrili 14. oklopne konjičke pukovnije, a na fotografijama njegova zadnjeg uhićenja, onoga za zločine ‘zelenog čovjeka‘, 25. veljače 1967., može ga se vidjeti u plavoj uniformi američke mornarice s oznakama podočasnika treće klase na rukavu.

U to vrijeme izraz serijski ubojica još nije nitko koristio. Tek 1972. godine prvi ga je ‘skovao‘ agent FBI-ja, Robert Ressler čiji je pionirski rad na biheviorističkoj psihologiji ne samo popularizirao taj pojam, već je serijskim ubojstvima dao prepoznatljive kriterije koji su zaživjeli u u praksi kriminalističkog profiliranja.

Ressler je radio zajedno s FBI agentom Johnom E. Douglasom i Ann W. Burgess, psihijatrijskom kliničkom medicinskom sestrom. Široko rasprostranjena pozornost rada toga trojca, ne samo u policijskim krugovima nego i u medijima, zacementirala je utjecaj pojma serijski ubojica na znatnu količinu medija, zakona, ali i filmova koji su uslijedili. A tu zacijelo spada i ‘Bostonski davitelj‘, najnoviji film redatelja Matta Ruskina.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia /HULU /PROFIMEDIA PROFIMEDIA /HULU
Profimedia

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris (lijevo) i Albert DeSalvo, koji i danas slovi kao ‘bostonski davitelj‘

/HULU

Događaji će oživjeti u filmu u režiji Matta Ruskina, producirao ga je slavni Ridley Scott

/PROFIMEDIA

Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris, žene ispred svog vremena

PROFIMEDIA

Premda mu je dokazano samo jedno ubojstvo, Albert DeSalvo i danas slovi kao ‘bostonski davitelj‘

/HULU

Keira Knightley i Carrie Coon u filmu ‘Bostonski davitelj‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/one-su-ignorirane-novinarke-koje-su-puhale-za-vratom-davitelju-jeziva-kronologija-dize-dlacice-na-vratu-evo-price-1274933 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3d86f59955eda4af9c0c8733d21cd56ecd735fd5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=One+su+ignorirane+novinarke+koje+su+%E2%80%98puhale+za+vratom%E2%80%98+davitelju%3A+jeziva+kronologija+di%C5%BEe+dla%C4%8Dice+na+vratu%2C+evo+pri%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fone-su-ignorirane-novinarke-koje-su-puhale-za-vratom-davitelju-jeziva-kronologija-dize-dlacice-na-vratu-evo-price-1274933 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fone-su-ignorirane-novinarke-koje-su-puhale-za-vratom-davitelju-jeziva-kronologija-dize-dlacice-na-vratu-evo-price-1274933 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FILMSKO EVOCIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaFILMSKO EVOCIRANJE

One su ignorirane novinarke koje su ‘puhale za vratom‘ davitelju: jeziva kronologija diže dlačice na vratu, evo priče

22. ožujka 2023. - 16:07
Novinarke Loretta McLaughlin i Jean Harris (lijevo) i Albert DeSalvo, koji i danas slovi kao ‘bostonski davitelj‘Profimedia

Prošlo je više od šezdeset godina od onoga dana kad je u Bostonu, u SAD, pronađeno mrtvo tijelo 55-godišnje Anne Slesers, silovane i zadavljene u njezinom domu, u malom stanu na trećem katu zgrade u mirnoj, starinskoj ulici Gainsborough Street na broju 77.

Ta sitna, mladolika žena desetak je godina ranije sa svojom djecom, kćeri i sinom, u Ameriku stigla iz Latvije, tražeći bolji život od onoga kojeg je ostavila iza sebe. Samohrana majka dvoje djece u Bostonu je živjela povučeno kao švelja, a središte njezinog skromnog života bila je crkva u susjedstvu.

Kino i kazalište nije si mogla priuštiti od 60-tak dolara koliko je tjedno zarađivala, no s vremena na vrijeme bi kupila ploču s opernom glazbom od koje joj je najdraža bila "Tristan i Izolda". Tog dana, kad ju je 14. lipnj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 17:10