stdClass Object ( [id] => 1254799 [title] => Nikola Tesla preminuo je prije 80 godina: Njegovoj majci su rekli da je ‘dijete tame‘; Znate li s kojim je brojem bio opsjednut i gdje je proveo zadnje desetljeće života? [alias] => nikola-tesla-preminuo-je-prije-80-godina-njegovoj-majci-su-rekli-da-je-dijete-tame-znate-li-s-kojim-je-brojem-bio-opsjednut-i-gdje-je-proveo-zadnje-desetljece-zivota [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije točno 80 godina u New Yorku je preminuo veliki izumitelj Nikola Tesla.

Velikan čovječanstva, bez čijih otkrića, izuma i patenata bi bila nezamisliva suvremena civilizacija rođen je 10. srpnja 1856. godine u malom selu Smiljanu pored Gospića u Lici.

Rođen je u pobožnoj kršćanskoj obitelji, a otac Milutin služio je kao pravoslavni svećenik - protojerej.

Jednog od najpoznatijih izumitelja (više od 700 izuma) bez kojeg svijet zasigurno ne bi izgledao kako izgleda, ne treba posebno predstavljati.

‘Prava i potpuna slika o Teslinim otkrićima, izumima i konstrukcijama, teško da se može dobiti bez uvida i istraživanja u sve ono što je on zapisao, pribilježio i nacrtao. Arhiv u muzeju Nikole Tesle u Beogradu sadrži velik broj podataka o tome čime se Tesla bavio.

---

image
Jacques Boyer/Roger-viollet Via Afp
---

I toliko godina nakon njegove smrti, znanost nije detaljno istraživala ovaj arhiv.

Stoga, nije neobično što današnji znanstvenici, sveučilišni profesori i studenti vrlo malo znaju o Tesli i negiraju svaku temu ili informaciju vezanu za podatke iz arhiva Muzeja Nikole Tesle.

Bio osrednji učenik

Kako bi se u potpunosti shvatio njegov rad, neophodno je početi ozbiljno s istraživanjima Tesline ostavštine‘ - istaknuto je na stranicama Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Na obljetnicu njegove smrti stoga donosimo manje poznate zanimljivosti o njemu.

Mali Nikola 1862. godine polazio je u prvi razred osnovne škole u Smiljanu.

Nastavu je slušao na hrvatskom jeziku. Kao dijete izrađivao je male makete vodenih turbina, a uvijek je razmišljao o iskorištavanju goleme energije slapova Niagare, što će i ostvariti tridesetak godina kasnije. Bio je osrednji učenik i krhkoga zdravlja, navodi se na stranicama croatianhistory.net.

Već kao dječak Nikola Tesla je pokazivao izrazitu maštu i bavio se izumima i manjim pronalascima, o kojima prije toga nije ništa čuo.

---

image
/Leemage Via Afp
---

Tako je jednom uz pomoć velikog kišobrana svog djeda skočio s krova roditeljske kuće, jer je kišobran htio upotrijebiti kao padobran. Eksperiment nije uspio, jer je kišobran popustio i razderao se, a Tesla se ozlijedio.

Bio je vješt i u hvatanju ptica. I tu je pronašao način za hvatanje-vrana. Sakrio bi se u grm i oponašao graktanje vrana. Nakon kraćeg vremena vrane bi dolijetale i skupljale se u blizini grma, gdje se Tesla krio. Tada bi im dobacio komadić tvrdog papira pod grm, da ih nečim zabavi, a zatim bi skočio i hvatao ih golim rukama.

Obožavao golubove

Oduvijek je htio postati profesor pa je u Grazu upisao studij matematike i fizike. Arhimed mu je bio životni ideal.

Od ostalih zanimljivosti iz njegova života svakako valja istaknuti i sljedeće:

1. Bio je opsjednut brojem tri

Brojne radnje radio je triput zaredom zbog čega mnogi sumnjaju da je bolovao od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ruke je prao tri puta zaredom, a prije ulaska u zgradu obišao ju je tri puta.

---

image
/Shutterstock
---

2. Volio je golubove

Osim što ih je hranio u parku, često ih je donosio u svoju sobu. ‘Volio sam je kao što muškarac voli ženu i ona je voljela mene. Dok sam je imao, moj je život imao svrhu‘, rekao je o jednoj golubici za koju se vezao.

3. Mrzio je bisere

Nije čak želio ni razgovarati sa ženama koje su ih nosile, a nikada nije pojasnio razlog toj mržnji.

4. Prije sto godina predvidio je da ćemo imati pametne telefone

Jedan od manje poznatih uređaja koje je predvidio je pametni telefon. Naime, Tesla je u intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju izjavio: ‘Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak.

Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim neovisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu‘

5. Posljednje desetljeće svog života proveo je u hotelskoj sobi

Soba 3327 hotela ‘New Yorker‘ bila je njegov dom zadnjih deset godina. Soba se nalazila na 33. katu što je još jedan dokaz koliko je volio broj tri.

6. Tvrdio je da je izumio zraku smrti

Prema njegovim riječima ta zraka može uništiti 10 tisuća neprijateljskih aviona s udaljenosti od 320 kilometara, no te bilješke nikad nisu postale dostupne javnosti.

‘Dijete tame‘

7. Obožavao ga je Mark Twain

Nikola Tesla i legendarni spisatelj Mark Twain bili su prijatelji, a sreli su se  u jednom klubu. Twain je nastojao često posjećivati Teslu jer mu se sviđala njegova neobična ličnost, a fascinirao ga je razvoj znanosti. Tesla je navodno čitao Twainove knjige još u svojoj mladosti.

Prema jednoj legendi, Tesla je navodno riješio Twainove probavne probleme - Twain je, naime, posjetio Teslu, a nakon što mu je ovaj demonstrirao jedan svoj eksperiment, Twain se toliko oduševio i uzbudio da je momentalno došao kraj njegovim probavnim problemima.

8. Njegovoj majci su rekli da je ‘dijete tame’

Tesla je navodno rođen za vrijeme oluje, u noći s 9. na 10. srpnja, 1856.

Primalja je to protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti ‘dijete tame‘, na što se majka navodno suprotstavila primalji i odgovorila joj da će njeno dijete biti ‘dijete svjetlosti‘. Pokazalo se da je njegova majka bila u pravu. 

---

image
/Shutterstock
---

9. Imao je izoštrene osjete

Tesla je uvijek imao izoštrene osjete, pa je tako tvrdio da može čuti grmljavinu na udaljenosti od 880 kilometara.

Mogao je navodno čuti i kucanje ručnog sata, koji se nalazio tri sobe dalje od njegove, dok je lagano slijetanje muhe na stol, u njegovoj glavi izazivalo pravu tutnjavu.

Umro kao siromah

10. Malo je spavao

Spavao je samo dva sata po noći i ponekad tijekom dana ako bi bio baš iscrpljen i ako se osjećao tako. Smatrao je da mu spavanje oduzima vrijeme, jer je budan imao više vremena razmišljati.

11. Bio je siromah i humanitarac

Umro je kao siromah i humanitarac, te se nikad nije brinuo o novcu u onom materijalnom smislu, osim kada bi financirao svoje eksperimente.

12. Jedan dio života bio je vegetarijanac

13. Proučavao je Vede

U vedama je opisana priroda materije, antimaterije te građa atomske strukture, a jezik veda poznat je kao sanskrt. Teslini opisi prirodnih fenomena donekle su slični drevnoj terminologiji sanskrta. Prema podacima iz arhiva muzeja Nikole Tesle u Beogradu, Tesla je u kontakt s vedskom terminologijom došao družeći se sa Swamijem Vivekanandom. Teslin portret se nalazi u Kalkuti.

---

Podrijetlo prezimena Tesla

O znanstveniku iz Like napisane su brojne biografijske knjige i u većini njih navodi se kako je priča o podrijetlu obitelji Nikole Tesla dosta mutna i neistražena.

‘Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali.

U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola.

Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje.

On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!’

Ovo je navodno napisao Tesla u nikad neobjavljenom dnevniku.

---

---

Nesuđena ljubav Nikole Tesle

Prema Katherini Jonson, supruzi njegova prijatelja Roberta, iskazivao je duboku naklonost i iskreno prijateljstvo a neki smatraju da je Katherina Jonson bila zaljubljena u Teslu. U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu čuva se korespodencija između Katherine i Nikole Tesle.

Među ženama koje su željele privući njegovu pozornost bila je i francuska glumica Sarah Bernard.

Osim nje i Marguerite Merington, pijanistica, a poslije novinarka i književnica, navodi se na stranicama unt-genius.hr.

Boško Budisavljević, pranećak Nikole Tesle smatrao je da je ‘fatalna‘ žena u izumiteljevu životu mogla biti Milica Mandić, kći Tome Mandića koju je Tesla upoznao 1875.godine u Tomingaju kada se oporavljao od kolere, stoji na stranicama unt-genius.hr.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => genijalni um [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => genijalni um 2 0 6515 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-07 12:53:22 [created_by] => 3161 [created_by_alias] => M.Dr. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-07 13:41:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-07 13:41:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 250 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nikola Tesla preminuo je prije 80 godina: Njegovoj majci su rekli da je 'dijete tame'; Znate li s kojim je brojem bio opsjednut i gdje je proveo zadnje desetljeće života? [metakey] => nikola tesla [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/07\/24101630.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/07\/21560788.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/07\/21560790.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/07\/24101628.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/07\/24101629.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Jacques Boyer\/Roger-viollet Via Afp","\/Leemage Via Afp","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_24101630_1920.jpg":"1920x1080","k_24101630_1280.jpg":"1280x1280","k_24101630_1024.jpg":"1024x1024","k_24101630_640.jpg":"640x640","k_24101630_480.jpg":"480x480","k_24101630_340.jpg":"340x340","k_24101630_220.jpg":"220x220","o_24101630_1280.jpg":"1280x852","o_24101630_1024.jpg":"1024x681","o_24101630_640.jpg":"640x426","o_24101630_480.jpg":"480x319","o_24101630_340.jpg":"340x226","o_24101630_220.jpg":"220x146","h_24101630_1280.jpg":"1280x854","h_24101630_1024.jpg":"1024x683","h_24101630_640.jpg":"640x427","h_24101630_480.jpg":"480x320","h_24101630_340.jpg":"340x227","h_24101630_220.jpg":"220x147","pp_24101630_1280.jpg":"1280x1628","pp_24101630_1024.jpg":"1024x1303","pp_24101630_640.jpg":"640x814","pp_24101630_480.jpg":"480x611","pp_24101630_340.jpg":"340x432","pp_24101630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2674","hd_21560788_1920.jpg":"1920x1080","k_21560788_1280.jpg":"1280x1280","k_21560788_1024.jpg":"1024x1024","k_21560788_640.jpg":"640x640","k_21560788_480.jpg":"480x480","k_21560788_340.jpg":"340x340","k_21560788_220.jpg":"220x220","o_21560788_1280.jpg":"1280x1782","o_21560788_1024.jpg":"1024x1426","o_21560788_640.jpg":"640x891","o_21560788_480.jpg":"480x668","o_21560788_340.jpg":"340x473","o_21560788_220.jpg":"220x306","h_21560788_1280.jpg":"1280x854","h_21560788_1024.jpg":"1024x683","h_21560788_640.jpg":"640x427","h_21560788_480.jpg":"480x320","h_21560788_340.jpg":"340x227","h_21560788_220.jpg":"220x147","pp_21560788_1280.jpg":"1280x1628","pp_21560788_1024.jpg":"1024x1303","pp_21560788_640.jpg":"640x814","pp_21560788_480.jpg":"480x611","pp_21560788_340.jpg":"340x432","pp_21560788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1452","hd_21560790_1920.jpg":"1920x1080","k_21560790_1280.jpg":"1280x1280","k_21560790_1024.jpg":"1024x1024","k_21560790_640.jpg":"640x640","k_21560790_480.jpg":"480x480","k_21560790_340.jpg":"340x340","k_21560790_220.jpg":"220x220","o_21560790_1280.jpg":"1280x968","o_21560790_1024.jpg":"1024x774","o_21560790_640.jpg":"640x484","o_21560790_480.jpg":"480x363","o_21560790_340.jpg":"340x257","o_21560790_220.jpg":"220x166","h_21560790_1280.jpg":"1280x854","h_21560790_1024.jpg":"1024x683","h_21560790_640.jpg":"640x427","h_21560790_480.jpg":"480x320","h_21560790_340.jpg":"340x227","h_21560790_220.jpg":"220x147","pp_21560790_1280.jpg":"1280x1628","pp_21560790_1024.jpg":"1024x1303","pp_21560790_640.jpg":"640x814","pp_21560790_480.jpg":"480x611","pp_21560790_340.jpg":"340x432","pp_21560790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24101628_1920.jpg":"1920x1080","k_24101628_1280.jpg":"1280x1280","k_24101628_1024.jpg":"1024x1024","k_24101628_640.jpg":"640x640","k_24101628_480.jpg":"480x480","k_24101628_340.jpg":"340x340","k_24101628_220.jpg":"220x220","o_24101628_1280.jpg":"1280x960","o_24101628_1024.jpg":"1024x768","o_24101628_640.jpg":"640x480","o_24101628_480.jpg":"480x360","o_24101628_340.jpg":"340x255","o_24101628_220.jpg":"220x165","h_24101628_1280.jpg":"1280x854","h_24101628_1024.jpg":"1024x683","h_24101628_640.jpg":"640x427","h_24101628_480.jpg":"480x320","h_24101628_340.jpg":"340x227","h_24101628_220.jpg":"220x147","pp_24101628_1280.jpg":"1280x1628","pp_24101628_1024.jpg":"1024x1303","pp_24101628_640.jpg":"640x814","pp_24101628_480.jpg":"480x611","pp_24101628_340.jpg":"340x432","pp_24101628_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1367","hd_24101629_1920.jpg":"1920x1080","k_24101629_1280.jpg":"1280x1280","k_24101629_1024.jpg":"1024x1024","k_24101629_640.jpg":"640x640","k_24101629_480.jpg":"480x480","k_24101629_340.jpg":"340x340","k_24101629_220.jpg":"220x220","o_24101629_1280.jpg":"1280x911","o_24101629_1024.jpg":"1024x729","o_24101629_640.jpg":"640x455","o_24101629_480.jpg":"480x341","o_24101629_340.jpg":"340x242","o_24101629_220.jpg":"220x156","h_24101629_1280.jpg":"1280x854","h_24101629_1024.jpg":"1024x683","h_24101629_640.jpg":"640x427","h_24101629_480.jpg":"480x320","h_24101629_340.jpg":"340x227","h_24101629_220.jpg":"220x147","pp_24101629_1280.jpg":"1280x1628","pp_24101629_1024.jpg":"1024x1303","pp_24101629_640.jpg":"640x814","pp_24101629_480.jpg":"480x611","pp_24101629_340.jpg":"340x432","pp_24101629_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14962562 Threads: 3 Questions: 3146875882 Slow queries: 7019156 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234896156 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/nikola-tesla-preminuo-je-prije-80-godina-njegovoj-majci-su-rekli-da-je-dijete-tame-znate-li-s-kojim-je-brojem-bio-opsjednut-i-gdje-je-proveo-zadnje-desetljece-zivota-1254799 [printLink] => /mozaik/panorama/nikola-tesla-preminuo-je-prije-80-godina-njegovoj-majci-su-rekli-da-je-dijete-tame-znate-li-s-kojim-je-brojem-bio-opsjednut-i-gdje-je-proveo-zadnje-desetljece-zivota-1254799?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 462850 [name] => Nikola Tesla [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-tesla [link] => /tag/nikola-tesla ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => genijalni um [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nikola Tesla preminuo je prije 80 godina: Njegovoj majci su rekli da je ‘dijete tame‘; Znate li s kojim je brojem bio opsjednut i gdje je proveo zadnje desetljeće života? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3161 [name] => Magdalena Družijanić [username] => magdalena-dru-ijani [email] => magdalena-dru-ijani@sd.hr [password] => $2y$10$JXIxDssJUgxoZbkFysfuaeueqvq8U32hKOxBpdj2OqoQQuJR1ce2i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/magdalena-druzijanic-3161 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1679 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ab8dc25f8b26e838c52515eb517d1917?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/07/24101630.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/07/24101630.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/07/21560788.jpg [title] => Jacques Boyer/Roger-viollet Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/07/21560790.jpg [title] => /Leemage Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/07/24101628.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/07/24101629.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije točno 80 godina u New Yorku je preminuo veliki izumitelj Nikola Tesla.

Velikan čovječanstva, bez čijih otkrića, izuma i patenata bi bila nezamisliva suvremena civilizacija rođen je 10. srpnja 1856. godine u malom selu Smiljanu pored Gospića u Lici.

Rođen je u pobožnoj kršćanskoj obitelji, a otac Milutin služio je kao pravoslavni svećenik - protojerej.

Jednog od najpoznatijih izumitelja (više od 700 izuma) bez kojeg svijet zasigurno ne bi izgledao kako izgleda, ne treba posebno predstavljati.

‘Prava i potpuna slika o Teslinim otkrićima, izumima i konstrukcijama, teško da se može dobiti bez uvida i istraživanja u sve ono što je on zapisao, pribilježio i nacrtao. Arhiv u muzeju Nikole Tesle u Beogradu sadrži velik broj podataka o tome čime se Tesla bavio.

---

image
Jacques Boyer/Roger-viollet Via Afp
---

I toliko godina nakon njegove smrti, znanost nije detaljno istraživala ovaj arhiv.

Stoga, nije neobično što današnji znanstvenici, sveučilišni profesori i studenti vrlo malo znaju o Tesli i negiraju svaku temu ili informaciju vezanu za podatke iz arhiva Muzeja Nikole Tesle.

Bio osrednji učenik

Kako bi se u potpunosti shvatio njegov rad, neophodno je početi ozbiljno s istraživanjima Tesline ostavštine‘ - istaknuto je na stranicama Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Na obljetnicu njegove smrti stoga donosimo manje poznate zanimljivosti o njemu.

Mali Nikola 1862. godine polazio je u prvi razred osnovne škole u Smiljanu.

Nastavu je slušao na hrvatskom jeziku. Kao dijete izrađivao je male makete vodenih turbina, a uvijek je razmišljao o iskorištavanju goleme energije slapova Niagare, što će i ostvariti tridesetak godina kasnije. Bio je osrednji učenik i krhkoga zdravlja, navodi se na stranicama croatianhistory.net.

Već kao dječak Nikola Tesla je pokazivao izrazitu maštu i bavio se izumima i manjim pronalascima, o kojima prije toga nije ništa čuo.

---

image
/Leemage Via Afp
---

Tako je jednom uz pomoć velikog kišobrana svog djeda skočio s krova roditeljske kuće, jer je kišobran htio upotrijebiti kao padobran. Eksperiment nije uspio, jer je kišobran popustio i razderao se, a Tesla se ozlijedio.

Bio je vješt i u hvatanju ptica. I tu je pronašao način za hvatanje-vrana. Sakrio bi se u grm i oponašao graktanje vrana. Nakon kraćeg vremena vrane bi dolijetale i skupljale se u blizini grma, gdje se Tesla krio. Tada bi im dobacio komadić tvrdog papira pod grm, da ih nečim zabavi, a zatim bi skočio i hvatao ih golim rukama.

Obožavao golubove

Oduvijek je htio postati profesor pa je u Grazu upisao studij matematike i fizike. Arhimed mu je bio životni ideal.

Od ostalih zanimljivosti iz njegova života svakako valja istaknuti i sljedeće:

1. Bio je opsjednut brojem tri

Brojne radnje radio je triput zaredom zbog čega mnogi sumnjaju da je bolovao od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ruke je prao tri puta zaredom, a prije ulaska u zgradu obišao ju je tri puta.

---

image
/Shutterstock
---

2. Volio je golubove

Osim što ih je hranio u parku, često ih je donosio u svoju sobu. ‘Volio sam je kao što muškarac voli ženu i ona je voljela mene. Dok sam je imao, moj je život imao svrhu‘, rekao je o jednoj golubici za koju se vezao.

3. Mrzio je bisere

Nije čak želio ni razgovarati sa ženama koje su ih nosile, a nikada nije pojasnio razlog toj mržnji.

4. Prije sto godina predvidio je da ćemo imati pametne telefone

Jedan od manje poznatih uređaja koje je predvidio je pametni telefon. Naime, Tesla je u intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju izjavio: ‘Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak.

Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim neovisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu‘

5. Posljednje desetljeće svog života proveo je u hotelskoj sobi

Soba 3327 hotela ‘New Yorker‘ bila je njegov dom zadnjih deset godina. Soba se nalazila na 33. katu što je još jedan dokaz koliko je volio broj tri.

6. Tvrdio je da je izumio zraku smrti

Prema njegovim riječima ta zraka može uništiti 10 tisuća neprijateljskih aviona s udaljenosti od 320 kilometara, no te bilješke nikad nisu postale dostupne javnosti.

‘Dijete tame‘

7. Obožavao ga je Mark Twain

Nikola Tesla i legendarni spisatelj Mark Twain bili su prijatelji, a sreli su se  u jednom klubu. Twain je nastojao često posjećivati Teslu jer mu se sviđala njegova neobična ličnost, a fascinirao ga je razvoj znanosti. Tesla je navodno čitao Twainove knjige još u svojoj mladosti.

Prema jednoj legendi, Tesla je navodno riješio Twainove probavne probleme - Twain je, naime, posjetio Teslu, a nakon što mu je ovaj demonstrirao jedan svoj eksperiment, Twain se toliko oduševio i uzbudio da je momentalno došao kraj njegovim probavnim problemima.

8. Njegovoj majci su rekli da je ‘dijete tame’

Tesla je navodno rođen za vrijeme oluje, u noći s 9. na 10. srpnja, 1856.

Primalja je to protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti ‘dijete tame‘, na što se majka navodno suprotstavila primalji i odgovorila joj da će njeno dijete biti ‘dijete svjetlosti‘. Pokazalo se da je njegova majka bila u pravu. 

---

image
/Shutterstock
---

9. Imao je izoštrene osjete

Tesla je uvijek imao izoštrene osjete, pa je tako tvrdio da može čuti grmljavinu na udaljenosti od 880 kilometara.

Mogao je navodno čuti i kucanje ručnog sata, koji se nalazio tri sobe dalje od njegove, dok je lagano slijetanje muhe na stol, u njegovoj glavi izazivalo pravu tutnjavu.

Umro kao siromah

10. Malo je spavao

Spavao je samo dva sata po noći i ponekad tijekom dana ako bi bio baš iscrpljen i ako se osjećao tako. Smatrao je da mu spavanje oduzima vrijeme, jer je budan imao više vremena razmišljati.

11. Bio je siromah i humanitarac

Umro je kao siromah i humanitarac, te se nikad nije brinuo o novcu u onom materijalnom smislu, osim kada bi financirao svoje eksperimente.

12. Jedan dio života bio je vegetarijanac

13. Proučavao je Vede

U vedama je opisana priroda materije, antimaterije te građa atomske strukture, a jezik veda poznat je kao sanskrt. Teslini opisi prirodnih fenomena donekle su slični drevnoj terminologiji sanskrta. Prema podacima iz arhiva muzeja Nikole Tesle u Beogradu, Tesla je u kontakt s vedskom terminologijom došao družeći se sa Swamijem Vivekanandom. Teslin portret se nalazi u Kalkuti.

---

Podrijetlo prezimena Tesla

O znanstveniku iz Like napisane su brojne biografijske knjige i u većini njih navodi se kako je priča o podrijetlu obitelji Nikole Tesla dosta mutna i neistražena.

‘Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali.

U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola.

Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje.

On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!’

Ovo je navodno napisao Tesla u nikad neobjavljenom dnevniku.

---

---

Nesuđena ljubav Nikole Tesle

Prema Katherini Jonson, supruzi njegova prijatelja Roberta, iskazivao je duboku naklonost i iskreno prijateljstvo a neki smatraju da je Katherina Jonson bila zaljubljena u Teslu. U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu čuva se korespodencija između Katherine i Nikole Tesle.

Među ženama koje su željele privući njegovu pozornost bila je i francuska glumica Sarah Bernard.

Osim nje i Marguerite Merington, pijanistica, a poslije novinarka i književnica, navodi se na stranicama unt-genius.hr.

Boško Budisavljević, pranećak Nikole Tesle smatrao je da je ‘fatalna‘ žena u izumiteljevu životu mogla biti Milica Mandić, kći Tome Mandića koju je Tesla upoznao 1875.godine u Tomingaju kada se oporavljao od kolere, stoji na stranicama unt-genius.hr.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Jacques Boyer/Roger-viollet Via Afp /Leemage Via Afp /Shutterstock /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/nikola-tesla-preminuo-je-prije-80-godina-njegovoj-majci-su-rekli-da-je-dijete-tame-znate-li-s-kojim-je-brojem-bio-opsjednut-i-gdje-je-proveo-zadnje-desetljece-zivota-1254799 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b9feaef097ceefb51b62e86e0e5e8b7e5c8e86fc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nikola+Tesla+preminuo+je+prije+80+godina%3A+Njegovoj+majci+su+rekli+da+je+%E2%80%98dijete+tame%E2%80%98%3B+Znate+li+s+kojim+je+brojem+bio+opsjednut+i+gdje+je+proveo+zadnje+desetlje%C4%87e+%C5%BEivota%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnikola-tesla-preminuo-je-prije-80-godina-njegovoj-majci-su-rekli-da-je-dijete-tame-znate-li-s-kojim-je-brojem-bio-opsjednut-i-gdje-je-proveo-zadnje-desetljece-zivota-1254799 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnikola-tesla-preminuo-je-prije-80-godina-njegovoj-majci-su-rekli-da-je-dijete-tame-znate-li-s-kojim-je-brojem-bio-opsjednut-i-gdje-je-proveo-zadnje-desetljece-zivota-1254799 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => genijalni um [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramagenijalni um

Nikola Tesla preminuo je prije 80 godina: Njegovoj majci su rekli da je ‘dijete tame‘; Znate li s kojim je brojem bio opsjednut i gdje je proveo zadnje desetljeće života?

Piše M.Dr.
7. siječnja 2023. - 14:41

Prije točno 80 godina u New Yorku je preminuo veliki izumitelj Nikola Tesla.

Velikan čovječanstva, bez čijih otkrića, izuma i patenata bi bila nezamisliva suvremena civilizacija rođen je 10. srpnja 1856. godine u malom selu Smiljanu pored Gospića u Lici.

Rođen je u pobožnoj kršćanskoj obitelji, a otac Milutin služio je kao pravoslavni svećenik - protojerej.

Jednog od najpoznatijih izumitelja (više od 700 izuma) bez kojeg svijet zasigurno ne bi izgledao kako izgleda, ne treba posebno predstavljati.

‘Prava i potpuna slika o Teslinim otkrićima, izumima i konstrukcijama, teško da se može dobiti bez uvida i istraživanja u sve ono što je on zapisao, pribilježio i nacrtao. Arhiv u muzeju Nikole Tesle u Beogradu sadrži velik broj podataka o tome čime se Tesla bavio.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:26