StoryEditorOCM
Panoramaod mlina do stola

Kruh na Veliki četvrtak: ovako su ga misile i pekle naše matere i babe, evo su mi sad pred očima ruke none Zorke. Od istog tijesta pekli su se špuž i pivac...

Piše Siniša Vuković
1. travnja 2021. - 10:44

Veliki četvrtak iliti Dan večere Gospodnje ovovjeki je spomen na sumrak dneva i tuzemnog života Isukrstovog; točka je to u vremenu gdje je prostor bio cenakulum, mjesto na kojem je Isukrst okupio svoje discipuluse i blagovao s njima zalogaje Posljednje večere, iz kojeg je čina Crkva ustanovila otajstvo euharistije.

Isukrst i apostoli, sasvim sigurno, nisu imali "meni" s nekoliko sljedova u rasponu od toplog jušnog napitka spočetka do slatkog kolača na koncu, ali znamo da su imali kruh, odnosno kruhove…

A i mi u Dalmaciji vazda smo imali i načina kako pripraviti brašno, ali i vještinu uspomoć koje možemo umijesiti tijesto i ispeći kruh. Jedan, od više vrstâ… Kruha…

E, a za ispeći dobar kruh, potrebno je i izvrsno brašno. Dalmacija je obilovala mlinicama i mlinarski za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 01:18