stdClass Object ( [id] => 1087597 [title] => Jako nam je stalo do Rosamund Pike: jedna od najboljih glumica današnjice radije bi izranjala iz tonućeg automobila nego bila u sobi s Rudyjem Giulianijem [alias] => jako-nam-je-stalo-do-rosamund-pike-jedna-od-najboljih-glumica-danasnjice-radije-bi-izranjala-iz-tonuceg-automobila-nego-bila-u-sobi-s-rudyjem-giulianijem [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jako nam je bilo stalo da Rosamund Pike (r. 1979. kao Rosamund Mary Elizabeth Pike) dobije Zlatni globus za odličnu ulogu u mračnoj komediji "I Care a Lot" i sreći nije bilo kraja kad se to na koncu i dogodilo.

I Rosamund je bilo jako stalo, dapače, nije mogla sakriti uzbuđenje kad je čula svoje ime i pozlatila treću nominaciju za Zlatni globus nakon uloga u trileru "Nestala" i drami "Moj osobni rat".

"Kladim se da izgleda da mi je jako stalo, i jest", rekla je Pike referiravši se na naslov filma. U filmu "Jako mi je stalo", koji još igra u hrvatskim kinima, ona glumi profesionalnu skrbnicu starijih/nemoćnih ljudi i koristi rupe u američkom pravnom sustavu da se bogati na njihov račun nakon što ih pospremi starački dom.

---

---

Rosamund je imala najbolji govor na virtualnoj dodjeli Zlatnog globusa. Zahvalila je pokvarenom američkom pravnom sustavu koji je omogućio priče poput ove za "Jako mi je stalo".

Odala je i priznanje kolegici Mariji Bakalovoj, nominiranoj za ulogu u "Boratu 2"."U mom filmu morala sam isplivati iz tonućeg automobila, ali mislim da bi radije to radila nego bila u sobi s Rudyjem Giulianijem. Maria, pozdravljam tvoju briljantnost i hrabrost", rekla je Pike.

"Lako" za Giuliania, Rosamund je doista teško zamisliti u komediji poput "Borata 2", no zato je uloga u "I Care a Lot" kao skrojena za nju i zasluženo je osvojila Globus, kad već nije dobila i nominaciju za Oscara za koji je samo jednom bila predložena ("Gone Girl").

---

---

Pike je izvanredna u svakoj ulozi, naročito onim biografskima (ratna dopisnica Marie Colvin u "My Private War", kemičarka i nobelovka Marie Curie u "Radioaktivnoj"), ali usavršila se za izvedbe opakih, hladnih, "zajebanih" plavuša koje će muškarce i sve oko sebe obrlatiti i okrenuti oko malog prsta bez puno grižnje savjesti i kajanja.

S jednom takvom hladnom plavušom je 2002. i skrenula pozornost na sebe u dobi od svega 23 godine, glumeći lik Mirande Frost (engleski: mraz) u Bond-filmu "Umri drugi dan". James Bond u tumačenju Piercea Brosnana rekao je Mirandi "Mraz" da se sigurno osjeća kao kod kuće u ledenoj palači i nije puno pogriješio.

---

---

Izgledala je poput princeze, ali princeze koja može biti i negativka te srušiti princa s bijelog konja i sama odjahati u zalaz sunca. Tog se imidža nije mogla riješiti ni u Bond-parodiji "Johnny English ponovno jaše".

Upravo zato joj je bolje pristajala izvedba Mirande nego Jane Bennett, mlađe sestre Elizabeth Bennett (Keira Knightley) u kostimiranoj romansi "Ponos i predrasude", koliko god dobra i tu bila, kao i u još nekim sporednim ulogama u prvoj fazi karijere ("Sve o jednoj djevojci", "Ženska prava hoću"...).

---

---

Na snimanju "Pride and Prejudice" upoznala je redatelja Joea Wrighta i bila s njim par godina u vezi koja se 2008. trebala okruniti brakom nakon što ju je spektakularno zaprosio na jezeru Como u Italiji. Međutim, Wright je otkazao zaruke netom prije vjenčanja, iako su pozivnice već bile odaslane.

Glumica je bila shrvana i možda se tada u njoj nešto zauvijek prelomilo da može biti idealna tumačica studenih žena kao u "Nestaloj", neovisno o tome što je pronašla sreću s matematičarem Robiejem Uniackeom s kojim ima dvojicu sinova.

---

---

Svakako, gluma je kolala njezinim venama od rane životne dobi, makar je rođena u Londonu kao jedino dijete u obitelji glazbenika – njezina majka Caroline bila je violonistica, a otac Julian operni pjevač. Da želi postati glumica Rosamund je shvatila kad je pogledala film "U ime oca" s Danielom Day-Lewisom.

"Bila je to prva glumačka izvedba koja me navela na razmišljanje koliko je gluma nevjerojatna stvar i koliku snagu ima film kao medij. Potječem iz kazališne obitelji pa odlasci u kino nisu prije bili veliki dio mog života, ali sjećam se odlaska na ovaj film i osjećaja uzbuđenja zbog priče i glume.

Bilo mi je seksi i uvjerljivo, odvelo me u drugi svijet. Bila sam u poplavi suza do odjavne špice", izjavila je Pike za koju je najbolja škola za glumca, osim gledanja filmova, šetati ulicom i promatrati ljudsku prirodu, a ona se, bome, našetala i napromatrala.

Počela je glumiti u National Youth Theatre kao srednjoškolka gdje je bila zapažena po ulozi Julije u kazališnom komadu "Romeo i Julia".

---

---

Otad do uloge u Bond-filmu kalila se na serijama, a nakon što ju je svijet upoznao u "Die Another Day" nije prestala skakati iz film u film, vraćajući se na setove četiri mjeseca nakon poroda ("Kraj svijeta") ili snimajući u petom mjesecu trudnoće ("Jack Reacher").

Pritom, nije zapostavila fakultet, diplomiravši englesku literaturu s najvećim počastima na Oxfordu gdje je studirala zajedno s Chelseom Clinton, kćerkom bivšeg američkog predsjednika Billa i Hilary, te su bile prijateljice.

Formativnim iskustvom drži nastup pored obožavanog joj Johnnyja Deppa u povijesnoj drami "Libertine: Otrov za žene". "Osjećala sam se slobodno s njime. Imali smo neke traumatične scene za koje je redatelj htio da se damo do kraja. Brinula sam se jutro prije snimanja, ali bilo je uzbudljivo", prisjeća se snimanja Rosamund koja je postala najbolja u ulogama svojevrsnog "otrova za muškarce".

---

---

U recenziji "Jako mi je stalo" zapisali smo da bi Hitchcock radio čuda s njom i da bi sigurno postala omiljena "hičkokovska plavuša" bez saznanja da je bila razmatrana za ulogu Grace Kelly u filmu "Grace od Monaka" koja je na kraju pripala Nicole Kidman.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi iznijela tu ulogu, kao što bismo još više gledali nju kao Pussy Galore u nekom novovjekom "Goldfingeru" nakon što smo čuli da je odigrala lik u radijskoj adaptaciji Bond-klasika koji joj je sigurno savršeno legao.

---

---

Ova glumica dobro zna koje joj uloge odgovaraju. Odbila je, recimo, ulogu klasičnije plavokose zavodnice u filmu "Fokus" koja je potom ponuđena Margot Robbie, jer se takvom ne osjeća i pošizila je kad su joj u "photoshopu" povećali grudi na plakatu "Johnnyja Englisha".

Međutim, savršeno je pristala za "Nestalu" i režiser David Fincher se odlučio za nju pored Charlize Theron, Natalie Portman, Emily Blunt, Reese Witherspoon... Za ulogu je prošla rigorozni trening boksa i proučavala Carolyn Bessette-Kennedy, suprugu Kennedyjeva sina, nakon što joj je Fincher rekao da joj posluži kao model za lik Amy Dunne.

---

---

"Pokušala sam prisvojiti njezin govor tijela, poluzaštitničku zavodljivost. Nisam je mogla pročitati i pokušala sam to preuzeti. Kad upoznate Amy, ona vam se nasmije, ali njezine oči vas uvijek skeniraju, procjenjuju, gledaju hoćete li zaigrati igru, iznenađene i zadovoljne kad osvojite bod, osjećajući da ste vrijedni truda", opisala je Rosamund ulazak u lik iz kojeg kao da nije posve izašla.

---

Britanka kineskog imena

Pike dobro skriva privatni život i nije jedna od zvijezda poznatih po ekscentričnom ponašanju. No, zanimljivo je da je sebi dala kinesko ime Pei Chun Hua. Pei je tradicionalno kinesko prezime, Chun znači iskrena, otvorena, a Hun je riječ povezana s cvijećem, sukladno njezinom imenu Rosamund (ruža svijeta). "Puno kineskih glumaca uzima zapadnjačka imena pa sam pomislila zašto ne bi napravila suprotno", rekla je.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPAKA PLAVUŠA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => OPAKA PLAVUŠA 1 1 2 1 1 2 0 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-26 18:47:04 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-29 17:33:34 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-03-29 17:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 153 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/26\/17314086.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/26\/17314084.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/26\/17033328.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ge Junmei\/Imaginechina via AFP","Zhou Jianzhong\/Imaginechina via AFP","Peter Kramer\/NBCUniversal\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Rosamund Pike","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17314086_1920.jpg":"1920x1080","k_17314086_1280.jpg":"1280x1280","k_17314086_1024.jpg":"1024x1024","k_17314086_640.jpg":"640x640","k_17314086_480.jpg":"480x480","k_17314086_340.jpg":"340x340","k_17314086_220.jpg":"220x220","o_17314086_1280.jpg":"1280x853","o_17314086_1024.jpg":"1024x682","o_17314086_640.jpg":"640x426","o_17314086_480.jpg":"480x320","o_17314086_340.jpg":"340x226","o_17314086_220.jpg":"220x146","h_17314086_1280.jpg":"1280x854","h_17314086_1024.jpg":"1024x683","h_17314086_640.jpg":"640x427","h_17314086_480.jpg":"480x320","h_17314086_340.jpg":"340x227","h_17314086_220.jpg":"220x147","pp_17314086_1280.jpg":"1006x1280","pp_17314086_1024.jpg":"805x1024","pp_17314086_640.jpg":"503x640","pp_17314086_480.jpg":"377x480","pp_17314086_340.jpg":"267x340","pp_17314086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17314084_1920.jpg":"1920x1080","k_17314084_1280.jpg":"1280x1280","k_17314084_1024.jpg":"1024x1024","k_17314084_640.jpg":"640x640","k_17314084_480.jpg":"480x480","k_17314084_340.jpg":"340x340","k_17314084_220.jpg":"220x220","o_17314084_1280.jpg":"1280x1920","o_17314084_1024.jpg":"1024x1536","o_17314084_640.jpg":"640x960","o_17314084_480.jpg":"480x720","o_17314084_340.jpg":"340x510","o_17314084_220.jpg":"220x330","h_17314084_1280.jpg":"1280x854","h_17314084_1024.jpg":"1024x683","h_17314084_640.jpg":"640x427","h_17314084_480.jpg":"480x320","h_17314084_340.jpg":"340x227","h_17314084_220.jpg":"220x147","pp_17314084_1280.jpg":"1006x1280","pp_17314084_1024.jpg":"805x1024","pp_17314084_640.jpg":"503x640","pp_17314084_480.jpg":"377x480","pp_17314084_340.jpg":"267x340","pp_17314084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17033328_1920.jpg":"1920x1080","k_17033328_1280.jpg":"1280x1280","k_17033328_1024.jpg":"1024x1024","k_17033328_640.jpg":"640x640","k_17033328_480.jpg":"480x480","k_17033328_340.jpg":"340x340","k_17033328_220.jpg":"220x220","o_17033328_1280.jpg":"1280x853","o_17033328_1024.jpg":"1024x682","o_17033328_640.jpg":"640x426","o_17033328_480.jpg":"480x320","o_17033328_340.jpg":"340x226","o_17033328_220.jpg":"220x146","h_17033328_1280.jpg":"1280x854","h_17033328_1024.jpg":"1024x683","h_17033328_640.jpg":"640x427","h_17033328_480.jpg":"480x320","h_17033328_340.jpg":"340x227","h_17033328_220.jpg":"220x147","pp_17033328_1280.jpg":"1006x1280","pp_17033328_1024.jpg":"805x1024","pp_17033328_640.jpg":"503x640","pp_17033328_480.jpg":"377x480","pp_17033328_340.jpg":"267x340","pp_17033328_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7926414 Threads: 1 Questions: 1651391570 Slow queries: 4909331 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111801136 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/jako-nam-je-stalo-do-rosamund-pike-jedna-od-najboljih-glumica-danasnjice-radije-bi-izranjala-iz-tonuceg-automobila-nego-bila-u-sobi-s-rudyjem-giulianijem-1087597 [printLink] => /mozaik/panorama/jako-nam-je-stalo-do-rosamund-pike-jedna-od-najboljih-glumica-danasnjice-radije-bi-izranjala-iz-tonuceg-automobila-nego-bila-u-sobi-s-rudyjem-giulianijem-1087597?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 619264 [name] => Rosamund Pike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-01 18:10:39 [main_article_id] => 0 [alias] => rosamund-pike [link] => /tag/rosamund-pike ) [1] => stdClass Object ( [id] => 631209 [name] => Filmski portreti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-17 23:40:17 [main_article_id] => 0 [alias] => filmski-portreti [link] => /tag/filmski-portreti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPAKA PLAVUŠA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jako nam je stalo do Rosamund Pike: jedna od najboljih glumica današnjice radije bi izranjala iz tonućeg automobila nego bila u sobi s Rudyjem Giulianijem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/26/17314086.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ge Junmei/Imaginechina via AFP [mainImageDesc] => Rosamund Pike [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/26/17314086.jpg [title] => Rosamund Pike Ge Junmei/Imaginechina via AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/26/17314084.jpg [title] => Zhou Jianzhong/Imaginechina via AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/26/17033328.jpg [title] => Peter Kramer/NBCUniversal/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jako nam je bilo stalo da Rosamund Pike (r. 1979. kao Rosamund Mary Elizabeth Pike) dobije Zlatni globus za odličnu ulogu u mračnoj komediji "I Care a Lot" i sreći nije bilo kraja kad se to na koncu i dogodilo.

I Rosamund je bilo jako stalo, dapače, nije mogla sakriti uzbuđenje kad je čula svoje ime i pozlatila treću nominaciju za Zlatni globus nakon uloga u trileru "Nestala" i drami "Moj osobni rat".

"Kladim se da izgleda da mi je jako stalo, i jest", rekla je Pike referiravši se na naslov filma. U filmu "Jako mi je stalo", koji još igra u hrvatskim kinima, ona glumi profesionalnu skrbnicu starijih/nemoćnih ljudi i koristi rupe u američkom pravnom sustavu da se bogati na njihov račun nakon što ih pospremi starački dom.

---

---

Rosamund je imala najbolji govor na virtualnoj dodjeli Zlatnog globusa. Zahvalila je pokvarenom američkom pravnom sustavu koji je omogućio priče poput ove za "Jako mi je stalo".

Odala je i priznanje kolegici Mariji Bakalovoj, nominiranoj za ulogu u "Boratu 2"."U mom filmu morala sam isplivati iz tonućeg automobila, ali mislim da bi radije to radila nego bila u sobi s Rudyjem Giulianijem. Maria, pozdravljam tvoju briljantnost i hrabrost", rekla je Pike.

"Lako" za Giuliania, Rosamund je doista teško zamisliti u komediji poput "Borata 2", no zato je uloga u "I Care a Lot" kao skrojena za nju i zasluženo je osvojila Globus, kad već nije dobila i nominaciju za Oscara za koji je samo jednom bila predložena ("Gone Girl").

---

---

Pike je izvanredna u svakoj ulozi, naročito onim biografskima (ratna dopisnica Marie Colvin u "My Private War", kemičarka i nobelovka Marie Curie u "Radioaktivnoj"), ali usavršila se za izvedbe opakih, hladnih, "zajebanih" plavuša koje će muškarce i sve oko sebe obrlatiti i okrenuti oko malog prsta bez puno grižnje savjesti i kajanja.

S jednom takvom hladnom plavušom je 2002. i skrenula pozornost na sebe u dobi od svega 23 godine, glumeći lik Mirande Frost (engleski: mraz) u Bond-filmu "Umri drugi dan". James Bond u tumačenju Piercea Brosnana rekao je Mirandi "Mraz" da se sigurno osjeća kao kod kuće u ledenoj palači i nije puno pogriješio.

---

---

Izgledala je poput princeze, ali princeze koja može biti i negativka te srušiti princa s bijelog konja i sama odjahati u zalaz sunca. Tog se imidža nije mogla riješiti ni u Bond-parodiji "Johnny English ponovno jaše".

Upravo zato joj je bolje pristajala izvedba Mirande nego Jane Bennett, mlađe sestre Elizabeth Bennett (Keira Knightley) u kostimiranoj romansi "Ponos i predrasude", koliko god dobra i tu bila, kao i u još nekim sporednim ulogama u prvoj fazi karijere ("Sve o jednoj djevojci", "Ženska prava hoću"...).

---

---

Na snimanju "Pride and Prejudice" upoznala je redatelja Joea Wrighta i bila s njim par godina u vezi koja se 2008. trebala okruniti brakom nakon što ju je spektakularno zaprosio na jezeru Como u Italiji. Međutim, Wright je otkazao zaruke netom prije vjenčanja, iako su pozivnice već bile odaslane.

Glumica je bila shrvana i možda se tada u njoj nešto zauvijek prelomilo da može biti idealna tumačica studenih žena kao u "Nestaloj", neovisno o tome što je pronašla sreću s matematičarem Robiejem Uniackeom s kojim ima dvojicu sinova.

---

---

Svakako, gluma je kolala njezinim venama od rane životne dobi, makar je rođena u Londonu kao jedino dijete u obitelji glazbenika – njezina majka Caroline bila je violonistica, a otac Julian operni pjevač. Da želi postati glumica Rosamund je shvatila kad je pogledala film "U ime oca" s Danielom Day-Lewisom.

"Bila je to prva glumačka izvedba koja me navela na razmišljanje koliko je gluma nevjerojatna stvar i koliku snagu ima film kao medij. Potječem iz kazališne obitelji pa odlasci u kino nisu prije bili veliki dio mog života, ali sjećam se odlaska na ovaj film i osjećaja uzbuđenja zbog priče i glume.

Bilo mi je seksi i uvjerljivo, odvelo me u drugi svijet. Bila sam u poplavi suza do odjavne špice", izjavila je Pike za koju je najbolja škola za glumca, osim gledanja filmova, šetati ulicom i promatrati ljudsku prirodu, a ona se, bome, našetala i napromatrala.

Počela je glumiti u National Youth Theatre kao srednjoškolka gdje je bila zapažena po ulozi Julije u kazališnom komadu "Romeo i Julia".

---

---

Otad do uloge u Bond-filmu kalila se na serijama, a nakon što ju je svijet upoznao u "Die Another Day" nije prestala skakati iz film u film, vraćajući se na setove četiri mjeseca nakon poroda ("Kraj svijeta") ili snimajući u petom mjesecu trudnoće ("Jack Reacher").

Pritom, nije zapostavila fakultet, diplomiravši englesku literaturu s najvećim počastima na Oxfordu gdje je studirala zajedno s Chelseom Clinton, kćerkom bivšeg američkog predsjednika Billa i Hilary, te su bile prijateljice.

Formativnim iskustvom drži nastup pored obožavanog joj Johnnyja Deppa u povijesnoj drami "Libertine: Otrov za žene". "Osjećala sam se slobodno s njime. Imali smo neke traumatične scene za koje je redatelj htio da se damo do kraja. Brinula sam se jutro prije snimanja, ali bilo je uzbudljivo", prisjeća se snimanja Rosamund koja je postala najbolja u ulogama svojevrsnog "otrova za muškarce".

---

---

U recenziji "Jako mi je stalo" zapisali smo da bi Hitchcock radio čuda s njom i da bi sigurno postala omiljena "hičkokovska plavuša" bez saznanja da je bila razmatrana za ulogu Grace Kelly u filmu "Grace od Monaka" koja je na kraju pripala Nicole Kidman.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi iznijela tu ulogu, kao što bismo još više gledali nju kao Pussy Galore u nekom novovjekom "Goldfingeru" nakon što smo čuli da je odigrala lik u radijskoj adaptaciji Bond-klasika koji joj je sigurno savršeno legao.

---

---

Ova glumica dobro zna koje joj uloge odgovaraju. Odbila je, recimo, ulogu klasičnije plavokose zavodnice u filmu "Fokus" koja je potom ponuđena Margot Robbie, jer se takvom ne osjeća i pošizila je kad su joj u "photoshopu" povećali grudi na plakatu "Johnnyja Englisha".

Međutim, savršeno je pristala za "Nestalu" i režiser David Fincher se odlučio za nju pored Charlize Theron, Natalie Portman, Emily Blunt, Reese Witherspoon... Za ulogu je prošla rigorozni trening boksa i proučavala Carolyn Bessette-Kennedy, suprugu Kennedyjeva sina, nakon što joj je Fincher rekao da joj posluži kao model za lik Amy Dunne.

---

---

"Pokušala sam prisvojiti njezin govor tijela, poluzaštitničku zavodljivost. Nisam je mogla pročitati i pokušala sam to preuzeti. Kad upoznate Amy, ona vam se nasmije, ali njezine oči vas uvijek skeniraju, procjenjuju, gledaju hoćete li zaigrati igru, iznenađene i zadovoljne kad osvojite bod, osjećajući da ste vrijedni truda", opisala je Rosamund ulazak u lik iz kojeg kao da nije posve izašla.

---

Britanka kineskog imena

Pike dobro skriva privatni život i nije jedna od zvijezda poznatih po ekscentričnom ponašanju. No, zanimljivo je da je sebi dala kinesko ime Pei Chun Hua. Pei je tradicionalno kinesko prezime, Chun znači iskrena, otvorena, a Hun je riječ povezana s cvijećem, sukladno njezinom imenu Rosamund (ruža svijeta). "Puno kineskih glumaca uzima zapadnjačka imena pa sam pomislila zašto ne bi napravila suprotno", rekla je.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ge Junmei/Imaginechina via AFP Zhou Jianzhong/Imaginechina via AFP Peter Kramer/NBCUniversal/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/jako-nam-je-stalo-do-rosamund-pike-jedna-od-najboljih-glumica-danasnjice-radije-bi-izranjala-iz-tonuceg-automobila-nego-bila-u-sobi-s-rudyjem-giulianijem-1087597 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eae3e1306ebf8a210e57a7d030b205bc9e11f28e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jako+nam+je+stalo+do+Rosamund+Pike%3A+jedna+od+najboljih+glumica+dana%C5%A1njice+radije+bi+izranjala+iz+tonu%C4%87eg+automobila+nego+bila+u+sobi+s+Rudyjem+Giulianijem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fjako-nam-je-stalo-do-rosamund-pike-jedna-od-najboljih-glumica-danasnjice-radije-bi-izranjala-iz-tonuceg-automobila-nego-bila-u-sobi-s-rudyjem-giulianijem-1087597 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fjako-nam-je-stalo-do-rosamund-pike-jedna-od-najboljih-glumica-danasnjice-radije-bi-izranjala-iz-tonuceg-automobila-nego-bila-u-sobi-s-rudyjem-giulianijem-1087597 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPAKA PLAVUŠA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
PanoramaOPAKA PLAVUŠA

Jako nam je stalo do Rosamund Pike: jedna od najboljih glumica današnjice radije bi izranjala iz tonućeg automobila nego bila u sobi s Rudyjem Giulianijem

Piše Marko Njegić
29. ožujka 2021. - 19:06

Jako nam je bilo stalo da Rosamund Pike (r. 1979. kao Rosamund Mary Elizabeth Pike) dobije Zlatni globus za odličnu ulogu u mračnoj komediji "I Care a Lot" i sreći nije bilo kraja kad se to na koncu i dogodilo.

I Rosamund je bilo jako stalo, dapače, nije mogla sakriti uzbuđenje kad je čula svoje ime i pozlatila treću nominaciju za Zlatni globus nakon uloga u trileru "Nestala" i drami "Moj osobni rat".

"Kladim se da izgleda da mi je jako stalo, i jest", rekla je Pike referiravši se na naslov filma. U filmu "Jako mi je stalo", koji još igra u hrvatskim kinima, ona glumi profesionalnu skrbnicu starijih/nemoćnih ljudi i koristi rupe u američkom pravnom sustavu da se bogati na njihov račun nakon što ih pospremi starački dom.

Rosamund je imala najbolji govor na virtualnoj dodjeli Z...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 03:37