StoryEditorOCM

Ide lito…. a ide i potrošnja struje

Piše PROMO
26. svibnja 2023. - 09:22

Klimatizacijski uređaji mogu imati izuzetno velik broj opcija, varijanti izvedbe i dodatnih mogućnosti. Istraživanja pokazuju da bez obzira je li riječ o apartmanima ili hotelima, kvaliteta uvijek produljuje sezonu, odnosno broj dana iznajmljivanja

Više od 60% potrošnje električne energije u hotelima otpada na sustave grijanja i hlađenja soba i za pripremu sanitarne tople vode. Kod apartmana i soba za iznajmljivanje potrošnja struje čak je i veća nego u hotelskim sobama jer takav tip smještajnih kapaciteta je u pravilu opremljen dodatno i električnom pločom za kuhanje, hladnjakom i električnim bojlerom.

Električni potrošači u apartmanu kao što su ploča za kuhanje ili električni bojler, bez obzira što troše izuzetno puno struje, koriste kraće vremensko razdoblje – npr. dok traje kuhanje, odnosno dok se sanitarna topla voda zagrije.

Klima-uređaj kao neizostavna oprema svakog apartmana realno troši manje električne energije, ali se svakako vremenski koristi puno dulje. Sve topliji dani, a i noći, tijekom ljeta iz godine u godinu povećavaju broj radnih sati rada klima-uređaja u našim domovima, ali i u našim apartmanima, pa stavka potrošnje struje za hlađenje apartmana može značajno utjecati na rentabilnost iznajmljivanja.

Što bi trebao imati
klima-uređaj?

Kod ugradnje klima-uređaja u apartman ili kod zamjene starog klima-uređaja trebalo bi svakako obratiti pozornost na:

Energetska učinkovitost klima-uređaja je tehnička karakteristika koja izravno utječe na troškove električne energije tijekom sezone najma apartmana. Klima-uređaj s boljim energetskim razredom za isti učinak hlađenja troši manje struje, pa su i troškovi manji.

Kvalitetan instalater klima-uređaja osim pouzdane i brže ugradnje osigurat će našem klima-uređaju dulji vijek rada i manje eventualne troškove radi popravaka u budućnosti. Rad klima-uređaja ovisi primarno o njegovoj kvaliteti, ali jednako je važna kvaliteta izvedene cijevne i električne instalacije između vanjske i unutarnje jedinice klima-uređaja.Jamstvo proizvođača bi trebalo biti naravno čim dulje, jer jedino na taj način možemo umanjiti ili izbjeći dodatne troškove. Važno je naglasiti da svi proizvođači klima uređaja uvjetuju jamstvo redovitim održavanjem, pa je preporuka klima-uređaj servisirati jednom godišnje.

Svi Daikin klima-uređaji imaju standardno jamstvo proizvođača od 3 godine, a prijavljivanjem Daikin klime u program lojalnosti Stand By Me ostvaruje se još 2 godine dodatnog jamstva…. a to znači 5 godina bez brige.

Vrijedilo bi također
uložiti u…

Klima-uređaji mogu imati izuzetno velik broj opcija, varijanti izvedbe i dodatnih mogućnosti. Istraživanja pokazuju da bez obzira je li riječ o apartmanima ili hotelima, kvaliteta uvijek produljuje sezonu, odnosno broj dana iznajmljivanja.

I kod klima-uređaja mudro je uložiti u viši rang ponude – jer osim atraktivnijeg dizajna, mogućnosti biranja boja prednjeg panela i mnogih drugih prednosti – dobiva se tiši uređaj koji omogućava bolju kvalitetu zraka u apartmanu.

Osim toga, serija Daikin klima-uređaja Emura, Stylish ili Perfera standardno je opremljena patentiranom Flash Streamer sustavom čija tehnologija uništava viruse, bakterije, alergene i druge opasne kemijske tvari. Daikin Flash Streamer znanstveno potvrđeno od uglednog laboratorija Institut Pasteur Lille uništava 99,9% koronavirusa (SARS-Cov-2) već u 3 sata.

Kako svaki apartman sigurno ima pristup internetu putem wifi routera, naša je preporuka birati klima-uređaje koji imaju standardno uključenu opciju wifi adaptera. Na taj način ćemo mobitelom, pomoću besplatne mobilne aplikacije, u svakom trenutku moći provjeriti jesu li gosti na odlasku iz apartmana pustili klima-uređaj uključen ili ne i dodatno smanjiti naše troškove.

Nismo otkrili toplu vodu, ali smo je povezali na klima-uređaj

Već smo spomenuli da većina apartmana sanitarnu toplu vodu priprema najčešće putem električnih bojlera, pa svaki apartman uz klima-uređaj ima i bojler. No za veće apartmane postoji i drugačije elegantnije rješenje – Daikin multi split klima-uređaj sa spremnikom za sanitarnu toplu vodu.

Takav klima-sustav omogućuje da na jednu vanjsku jedinicu spojimo do 3 unutarnje klima jedinice, ali i spremnik tople vode od 90 ili 120 litara. Prednosti takvog sustava su višestruke jer osim što umjesto više vanjskih jedinica imamo samo jednu – potrošnu toplu vodu za goste apartmana pripremamo na pametan, energetski učinkovit način, a ne putem klasičnog elektrogrijača. Uređaj ima vrlo visoku sezonsku učinkovitost (razred A+++ u hlađenju) i na njega se mogu istovremeno spajati različiti modeli unutarnjih jedinica Daikin. Uređaj ima kapacitet hlađenja do nominalno 5,2 kW i kapacitet grijanja nominalno do 6,8 kW.

www.daikin.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:11