stdClass Object ( [id] => 1181589 [title] => Grafički urednici danas ne dižu revoluciju nego rezoluciju, ne bave se lustracijom nego ilustracijom, ali da nije njih, ne bi bilo ni knjiga ni novina [alias] => graficki-urednici-danas-ne-dizu-revoluciju-nego-rezoluciju-ne-bave-se-lustracijom-nego-ilustracijom-ali-da-nije-njih-ne-bi-bilo-ni-knjiga-ni-novina [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dosta rano, možda i prerano, počeo sam čitati novine, ali dosta kasno saznao sam za grafičke i tehničke urednike, popularne grafičare, to važno, ali diskretno zanimanje. Čitatelji uglavnom znaju tko je napisao tekst, neki uoče i tko je snimio fotografije, najnapredniji znaju tko ga je uredio, ali tek malobrojni insajderi znaju tko ga je prelomio.

A prelomili su ga, pogađate, grafičari. Zajedno s urednikom, naravno. I oni su odgovorni – ili zaslužni, kako hoćete – za to kako tekst i stranice izgledaju. U nekim idealističkim razmišljanjima mislio sam da bi se i grafičari mogli diskretno potpisati na stranicu, da poberu pohvale ili kritike za izgled stranice. Ta ideja još stoji.

---

image

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila na prijelomu s glavnim grafičkim urednikom Danijelom Lončarom, riječ je Božja, ali prijelom je grafičarov

Darko Tomaš/Cropix
---

Kada sam počeo raditi u redakciji, privučen sirenskim zovom novina, pisanja i velikih novinarskih uzora, nisam imao pojma o poslu grafičkih urednika. Nisam znao što je magenta – prema Wikipediji: osnovna komplementarna boja (uz žutu i cijan), nastaje aditivnim miješanjem crvene i plave, što je špiglo (stranica koja se mjerila i crtala na papiru, koja je dalje išla od montaže do tiskare). Nisam znao ni što je tipometar (metalna pločica za mjerenje, ono što je krojačima metar, građevinarima livel, a liječnicima stetoskop). Nisam znao ni što je cicero (tipografska mjera od 12 točaka, 4,51 milimetra) osim otprilike po kafiću “Tri cicera” u blizini Vjesnika gdje su grlo osvježavali grafički radnici i novinari.

Neegzaltirani i nenaporni

Kako sam odmah počeo surađivati s grafičarima, jer njih se u redakciji naprosto ne može zaobići, počeo sam pabirčiti znanje u hodu. A što je najvažnije, zbog mojeg silnog neznanja grafičari mi nisu digli pozdrav niti su me tukli tipometrom po dlanovima. Dapače, čak su mi i plaćali kave, kako se već plaća mladima pred kojima je dug i neizvjestan put učenja.

Poslije sam s njima popio brojne kave. Da sam za svaku dobio kunu u mirovinski fond, sada bih bio milijunaš, ali ono što sam na tim kavama dobio od njih puno je vrednije od milijuna. Iako uglavnom nisu od velikih riječi, grafičari su dobro društvo. Kritični, uglavnom neegzaltirani i nenaporni, skloni zanimljivim, opuštenim pričama i zafrkanciji.

---

image

Tipografske mjere koje dijelom sadrži metalni tipometar
 

Wikimedia Commons
---

Poslije sam postao jedan od onih koji je sjedio s njima uz prijelom stranica i na licu mjesta učio kako se to radi. Obzirni kakvi već jesu, ostavljali su me u uvjerenju da sam baš ja kreirao stranicu. Ali oni su određivali kada treba patirati fotografije (izrezati figuru bez pozadine), kada naslov treba biti u jednom redu, a kada ga treba rastegnuti na tri, dodati lead ili međunaslov.

Grafičari uz urednika idu prirodno kao tehničar uz radijskoga voditelja, kormilar uz kapetana ili anesteziolog uz liječnika. Kako kormilari i anesteziolozi ponekad znaju voditi plovidbu i operaciju, tako i oni kažu uredniku: Nije mi nešto ovaj naslov. Ili Ovo mi nije jasno ili dobro. Urednik uvijek zna da je tu grafičar, koji je u redakciji ono što je fotoreporter novinaru na terenu, i da se na njih mogu osloniti.

---

image

(Puto)pisac Stipe Božić dobro zna da je knjiga bez grafičara kao uspon na Himalaju bez Šerpe

 

Duje Klarić/Cropix
---

Kao piscu početniku, najteže mi je padao zahtjev da se mora kratiti tekst. Iz spisateljske taštine i očaja padale su mi na pamet ideje da se smanji fotografija ili veličina slova. To, naravno, nije prolazilo jer je to rad protiv čitatelja i protiv samih novina. Da nije bilo grafičara i urednika, mnogi ne bi znali ni pozdraviti ispod deset kartica. A grafičar odlično zna da na stranicu ne može i ne smije stati više od, na primjer, četiri kartice teksta i da se tekst ne smije smanjivati više od deset posto, ma koliko pisac bio tašt, težak, nadahnut ili utjecajan. Da nema grafičara, čitalo bi se puno manje nego što se inače čita. I bilo bi više lancuna od tekstova, smanjenoga pisma i još manjih fotografija.

Grafičar može od lošeg teksta napraviti dobar, kao što se od loše tkanine može napraviti lijep komad robe. Iako su im neke kreacije antologijske, oni ne rade za vječnost, posao im je prolazan, kao i same novine. Za nekoliko dana u njihovim će majstorijama uživati samo privatni ili državni arhivari.

Usvojena pravila zanata

Već u školi ili u prvim mjesecima prakse usvojili su pravila zanata: kao pravi mirotvorci paze da se ne tuku stranice ili fotografije, da stranice koje se gledaju ne budu isto prelomljene, paze da duplerica lijepo izgleda, razmišljaju o stranicama paricama, kako ih lomi tiskarski stroj, razmišljaju o svemu o čemu ne misle pisci, pa ni urednici, a o čitateljima da ne govorimo.

Moraju misliti o obradi fotografije, PDF-ovima, dobro se razumjeti sa štampadurima, koji mogu biti i u Banovoj Jarugi, Šangaju ili Adis Abebi. Grafika iziskuje tehničko znanje i strogost, a sve mora lijepo izgledati. Otprilike kao kod posla arhitekta.

Zato su se lako prebacili i na računalne grafičke programe, zato se mogu snaći i u svijetu, jer prijelom je univerzalan, govori sve jezike. Jedan pogled na novine i pravom je grafičaru odmah jasno o čemu se tu radi, kakve su novine. A pravi grafičar uvijek rado baci oko na to što i kako radi konkurencija, domaća i inozemna.

---

image

Angažirani plakat djelo je grafičara

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Prelomili su oni i odlične, povremeno i antologijske reportaže i komentare, ali i previše ljigavoga dodvoravanja i polupismenih sastavaka, stranica bez ikakvoga smisla i razloga. Naslušali su se i riječi kojima urednici ispraćaju autore i tekstove, znaju oni i kakav je kalibar urednika koji prelama. Ono što misle o tekstu i prijelomu zadrže za sebe, kod grafičara je diskrecija zajamčena.

Naprelamali su se i delegatskih vjesnika, marketinga i PR-a. Iako su itekako svjesni da je šteta pokretati cijeli tiskarski lanac i trošiti papir zbog glupih tekstova, za njih vrijedi ona da se prelamati mora. Tekst može biti plitak, ali grafika mora biti dobra. Kada ih krene, znaju lijepo i nadahnuto, umjetnički prelomiti i priglupi sadržaj. Oni su prstohvat umjetnosti i estetike, koje nikad ne može biti dosta u novinskim redakcijama.

Moraju znati s ljudima, i to s jednima od najtežih, novinarima i urednicima. U užurbanoj novinskoj redakciji grafičari su nositelji mira i s urednikom su idealna kombinacija, kao gas i kvačilo.

---

image

Planinarski dom Grafičar na Sljemenu pokazuje snagu branše. I on
je zanimljivo prelomljen

Goran Mehkek/Cropix
---

Grafičari vole i pročitati što su prelomili, oni i kolege. I u pravilu pogađaju najbolje i najvažnije tekstove, nezainteresirani za žutilo i pomodnost. S poštovanjem nose doma novine koje su prelamali. Uostalom, da ga nemaju, ne bi ni radili taj posao.

Čekanje im je u opisu posla, čekaju tekstove i urednike, a u mane rutine profesije moglo bi im se, generalno govoreći, ubrojiti to da im je draži brz nego dobar urednik, osim ako nije gluplji od tipometra i kvarniji od virusa. Ali oni najbolji grafičari čekat će urednika kojem vjeruju koliko god rokovi trpe jer znaju da je stvar važna. Osim toga, dobar grafičar mora imati brzinu, prelamati u gužvi, kao što i odličan kuhar mora znati spremiti nešto za pet minuta ili kao što šahovski velemajstor mora znati matirati i brzopotezno.

Da ovo ne bude nekritička apologija jednog kreativnog, odgovornog i teškog zanimanja, recimo i to da u sukobu riječi i fotografije, tekstualnog i vizualnog, grafičari, nažalost, uglavnom staju na stranu vizuale. Ipak oni dolaze iz svijeta slike i fotografija im govori više od tisuću riječi.

Popadić o grafičarima

Prije nekoliko godina pročitao sam reprint teksta iz “Slobodne” u svakom smislu velikoga Momčila Popadića o grafičarima i štampadurima kao velikim revolucionarima. Kako i ne bi bili, radni uvjeti bili su im teški, rad u podrumu i olovna slova, a opet, u po definiciji ljevičarskim novinama čitali su svakakve napredne tekstove, koji su razbuđivali, a ne uspavljivali inteligenciju i moral.

S današnjim promjenama u grafici i društvu grafičari se ne čine više toliko revolucionarnim, kao i novinari i urednici, uostalom. Danas kao da imaju nove slogane: Bolje pat nego rat! Ne diži revoluciju, nego rezoluciju! Ostavi se fronta, drži se fonta! Ne bavi se lustracijom, nego ilustracijom...

---

image

 Slobodan Brkljača, kao i supruga Lucija, grafičari i grafički urednici u 'Slobodnoj'. Red sa stranica pretočili su u veliki, lijepi vrt. Nažalost, nije ih dopalo zasluženo duže uživanje u mirovini 

Jakov Prkić/Cropix
---

Ovaj tekst napisan je iz perspektive koju poznajem, iz Slobodne Dalmacije, dakle iz velikog uzorka, jer “Slobodna” je puna grafičara, redom dobrih i odličnih. Neki od njih još su u punoj grafičkoj snazi, neki su u mirovini, neki su, nažalost, već pokojni: Luce, Slobo, Ante, sve vrsni majstori nebrojenih kreativno, pedantno i po zanatu prelomljenih stranica. Njih će neki budući grafički urednici ili povjesničari grafike jednom izvući na svjetlo dana i podsjetiti kako su dobro radili.

Neki pesimistični, radikalni prognozeri misle da grafičara u budućnosti neće ni biti. Ali dok se bude pisalo i čitalo, a pisat će se, čitati i objavljivati dok se god budemo mogli zvati ljudskom vrstom, bit će i grafičara. Naime, netko jednostavno mora prelomiti sve te tekstove koji nas okružuju i koji će tek nastajati. O knjigama, plakatima, pozivnicama, vizitkama, grafičkome dizajnu i svim onim u ovome tekstu nepravedno zapostavljenim grafičkim djelatnostima da ne govorimo.

---

image

Prerano preminuli Ante Sinovčić, jedan od umjetnika među grafičarima 'Slobodne', nije bio napisan tekst koji on nije mogao majstorski prelomiti
 

Duje Klarić/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Leksikon zanimanja 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-14 13:50:34 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-05 11:31:51 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-04-05 11:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 159 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21493212.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559162.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559166.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559168.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559170.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559172.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559176.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559178.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559180.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559182.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559184.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559188.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559350.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/14\/21559352.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Wikimedia Commons","Duje Klari\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

I grafi\u010dari su odgovorni - ili zaslu\u017eni, kako ho\u0107ete - za to kako tekst i stranice izgledaju, Davor iz 'Slobodne' na prijelomu ovoga teksta<\/p>","

Bez grafi\u010dara ne bi bilo ni Biblije, od Gutenberga nadalje
\n\u00a0<\/p>","

Tko \u017eeli vizitku, mora kod grafii\u010dara (ilustracija)
\n\u00a0<\/p>","

Anga\u017eirani plakat djelo je grafi\u010dara<\/p>","

Izrada plakata dio je palete grafi\u010dke djelatnosti<\/p>","

Nenad Pa\u017eanin, danju grafi\u010dar 'Slobodne', nave\u010der slobodni slikar u Caravaggiovu tonalitetu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Mirko Ili\u0107, svjetski poznati dizajner i grafi\u010dar, koji je radio na grafi\u010dkome redizajnu Slobodne Dalmacije<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Planinarski dom Grafi\u010dar na Sljemenu pokazuje snagu bran\u0161e. I on
\nje zanimljivo prelomljen<\/p>","

U grafi\u010dkoj redakciji 'Slobodne'\u00a0 mije\u0161aju se znoj i suze, \u010desto i od smijeha
\n\u00a0<\/p>","

(Puto)pisac Stipe Bo\u017ei\u0107 dobro zna da je knjiga bez grafi\u010dara kao uspon na Himalaju bez \u0160erpe<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ivan Mikleni\u0107, glavni urednik Glasa Koncila na prijelomu s glavnim grafi\u010dkim urednikom Danijelom Lon\u010darom, rije\u010d je Bo\u017eja, ali prijelom je grafi\u010darov<\/p>","

Tipografske mjere koje dijelom sadr\u017ei metalni tipometar
\n\u00a0<\/p>","

Prerano preminuli Ante Sinov\u010di\u0107, jedan od umjetnika me\u0111u grafi\u010darima 'Slobodne', nije bio napisan tekst koji on nije mogao majstorski prelomiti
\n\u00a0<\/p>","

\u00a0Slobodan Brklja\u010da, kao i supruga Lucija, grafi\u010dari i grafi\u010dki urednici u 'Slobodnoj'. Red sa stranica preto\u010dili su u veliki, lijepi vrt. Na\u017ealost, nije ih dopalo zaslu\u017eeno du\u017ee u\u017eivanje u mirovini\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1295","hd_21493212_1920.jpg":"1920x1080","k_21493212_1280.jpg":"1280x1280","k_21493212_1024.jpg":"1024x1024","k_21493212_640.jpg":"640x640","k_21493212_480.jpg":"480x480","k_21493212_340.jpg":"340x340","k_21493212_220.jpg":"220x220","o_21493212_1280.jpg":"1280x863","o_21493212_1024.jpg":"1024x690","o_21493212_640.jpg":"640x431","o_21493212_480.jpg":"480x323","o_21493212_340.jpg":"340x229","o_21493212_220.jpg":"220x148","h_21493212_1280.jpg":"1280x854","h_21493212_1024.jpg":"1024x683","h_21493212_640.jpg":"640x427","h_21493212_480.jpg":"480x320","h_21493212_340.jpg":"340x227","h_21493212_220.jpg":"220x147","pp_21493212_1280.jpg":"1006x1280","pp_21493212_1024.jpg":"805x1024","pp_21493212_640.jpg":"503x640","pp_21493212_480.jpg":"377x480","pp_21493212_340.jpg":"267x340","pp_21493212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21559162_1920.jpg":"1920x1080","k_21559162_1280.jpg":"1280x1280","k_21559162_1024.jpg":"1024x1024","k_21559162_640.jpg":"640x640","k_21559162_480.jpg":"480x480","k_21559162_340.jpg":"340x340","k_21559162_220.jpg":"220x220","o_21559162_1280.jpg":"1280x853","o_21559162_1024.jpg":"1024x682","o_21559162_640.jpg":"640x426","o_21559162_480.jpg":"480x320","o_21559162_340.jpg":"340x226","o_21559162_220.jpg":"220x146","h_21559162_1280.jpg":"1280x854","h_21559162_1024.jpg":"1024x683","h_21559162_640.jpg":"640x427","h_21559162_480.jpg":"480x320","h_21559162_340.jpg":"340x227","h_21559162_220.jpg":"220x147","pp_21559162_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559162_1024.jpg":"805x1024","pp_21559162_640.jpg":"503x640","pp_21559162_480.jpg":"377x480","pp_21559162_340.jpg":"267x340","pp_21559162_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21559166_1920.jpg":"1920x1080","k_21559166_1280.jpg":"1280x1280","k_21559166_1024.jpg":"1024x1024","k_21559166_640.jpg":"640x640","k_21559166_480.jpg":"480x480","k_21559166_340.jpg":"340x340","k_21559166_220.jpg":"220x220","o_21559166_1280.jpg":"1280x853","o_21559166_1024.jpg":"1024x682","o_21559166_640.jpg":"640x426","o_21559166_480.jpg":"480x320","o_21559166_340.jpg":"340x226","o_21559166_220.jpg":"220x146","h_21559166_1280.jpg":"1280x854","h_21559166_1024.jpg":"1024x683","h_21559166_640.jpg":"640x427","h_21559166_480.jpg":"480x320","h_21559166_340.jpg":"340x227","h_21559166_220.jpg":"220x147","pp_21559166_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559166_1024.jpg":"805x1024","pp_21559166_640.jpg":"503x640","pp_21559166_480.jpg":"377x480","pp_21559166_340.jpg":"267x340","pp_21559166_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1299","hd_21559168_1920.jpg":"1920x1080","k_21559168_1280.jpg":"1280x1280","k_21559168_1024.jpg":"1024x1024","k_21559168_640.jpg":"640x640","k_21559168_480.jpg":"480x480","k_21559168_340.jpg":"340x340","k_21559168_220.jpg":"220x220","o_21559168_1280.jpg":"1280x866","o_21559168_1024.jpg":"1024x692","o_21559168_640.jpg":"640x433","o_21559168_480.jpg":"480x324","o_21559168_340.jpg":"340x230","o_21559168_220.jpg":"220x148","h_21559168_1280.jpg":"1280x854","h_21559168_1024.jpg":"1024x683","h_21559168_640.jpg":"640x427","h_21559168_480.jpg":"480x320","h_21559168_340.jpg":"340x227","h_21559168_220.jpg":"220x147","pp_21559168_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559168_1024.jpg":"805x1024","pp_21559168_640.jpg":"503x640","pp_21559168_480.jpg":"377x480","pp_21559168_340.jpg":"267x340","pp_21559168_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21559170_1920.jpg":"1920x1080","k_21559170_1280.jpg":"1280x1280","k_21559170_1024.jpg":"1024x1024","k_21559170_640.jpg":"640x640","k_21559170_480.jpg":"480x480","k_21559170_340.jpg":"340x340","k_21559170_220.jpg":"220x220","o_21559170_1280.jpg":"1280x851","o_21559170_1024.jpg":"1024x681","o_21559170_640.jpg":"640x425","o_21559170_480.jpg":"480x319","o_21559170_340.jpg":"340x226","o_21559170_220.jpg":"220x146","h_21559170_1280.jpg":"1280x854","h_21559170_1024.jpg":"1024x683","h_21559170_640.jpg":"640x427","h_21559170_480.jpg":"480x320","h_21559170_340.jpg":"340x227","h_21559170_220.jpg":"220x147","pp_21559170_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559170_1024.jpg":"805x1024","pp_21559170_640.jpg":"503x640","pp_21559170_480.jpg":"377x480","pp_21559170_340.jpg":"267x340","pp_21559170_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_21559172_1920.jpg":"1920x1080","k_21559172_1280.jpg":"1280x1280","k_21559172_1024.jpg":"1024x1024","k_21559172_640.jpg":"640x640","k_21559172_480.jpg":"480x480","k_21559172_340.jpg":"340x340","k_21559172_220.jpg":"220x220","o_21559172_1280.jpg":"1280x840","o_21559172_1024.jpg":"1024x672","o_21559172_640.jpg":"640x420","o_21559172_480.jpg":"480x315","o_21559172_340.jpg":"340x223","o_21559172_220.jpg":"220x144","h_21559172_1280.jpg":"1280x854","h_21559172_1024.jpg":"1024x683","h_21559172_640.jpg":"640x427","h_21559172_480.jpg":"480x320","h_21559172_340.jpg":"340x227","h_21559172_220.jpg":"220x147","pp_21559172_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559172_1024.jpg":"805x1024","pp_21559172_640.jpg":"503x640","pp_21559172_480.jpg":"377x480","pp_21559172_340.jpg":"267x340","pp_21559172_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1008","hd_21559176_1920.jpg":"1920x1080","k_21559176_1280.jpg":"1280x1280","k_21559176_1024.jpg":"1024x1024","k_21559176_640.jpg":"640x640","k_21559176_480.jpg":"480x480","k_21559176_340.jpg":"340x340","k_21559176_220.jpg":"220x220","o_21559176_1280.jpg":"1280x672","o_21559176_1024.jpg":"1024x537","o_21559176_640.jpg":"640x336","o_21559176_480.jpg":"480x252","o_21559176_340.jpg":"340x178","o_21559176_220.jpg":"220x115","h_21559176_1280.jpg":"1280x854","h_21559176_1024.jpg":"1024x683","h_21559176_640.jpg":"640x427","h_21559176_480.jpg":"480x320","h_21559176_340.jpg":"340x227","h_21559176_220.jpg":"220x147","pp_21559176_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559176_1024.jpg":"805x1024","pp_21559176_640.jpg":"503x640","pp_21559176_480.jpg":"377x480","pp_21559176_340.jpg":"267x340","pp_21559176_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21559178_1920.jpg":"1920x1080","k_21559178_1280.jpg":"1280x1280","k_21559178_1024.jpg":"1024x1024","k_21559178_640.jpg":"640x640","k_21559178_480.jpg":"480x480","k_21559178_340.jpg":"340x340","k_21559178_220.jpg":"220x220","o_21559178_1280.jpg":"1280x853","o_21559178_1024.jpg":"1024x682","o_21559178_640.jpg":"640x426","o_21559178_480.jpg":"480x320","o_21559178_340.jpg":"340x226","o_21559178_220.jpg":"220x146","h_21559178_1280.jpg":"1280x854","h_21559178_1024.jpg":"1024x683","h_21559178_640.jpg":"640x427","h_21559178_480.jpg":"480x320","h_21559178_340.jpg":"340x227","h_21559178_220.jpg":"220x147","pp_21559178_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559178_1024.jpg":"805x1024","pp_21559178_640.jpg":"503x640","pp_21559178_480.jpg":"377x480","pp_21559178_340.jpg":"267x340","pp_21559178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","hd_21559180_1920.jpg":"1920x1080","k_21559180_1280.jpg":"1280x1280","k_21559180_1024.jpg":"1024x1024","k_21559180_640.jpg":"640x640","k_21559180_480.jpg":"480x480","k_21559180_340.jpg":"340x340","k_21559180_220.jpg":"220x220","o_21559180_1280.jpg":"1280x830","o_21559180_1024.jpg":"1024x664","o_21559180_640.jpg":"640x415","o_21559180_480.jpg":"480x311","o_21559180_340.jpg":"340x220","o_21559180_220.jpg":"220x142","h_21559180_1280.jpg":"1280x854","h_21559180_1024.jpg":"1024x683","h_21559180_640.jpg":"640x427","h_21559180_480.jpg":"480x320","h_21559180_340.jpg":"340x227","h_21559180_220.jpg":"220x147","pp_21559180_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559180_1024.jpg":"805x1024","pp_21559180_640.jpg":"503x640","pp_21559180_480.jpg":"377x480","pp_21559180_340.jpg":"267x340","pp_21559180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1256","hd_21559182_1920.jpg":"1920x1080","k_21559182_1280.jpg":"1280x1280","k_21559182_1024.jpg":"1024x1024","k_21559182_640.jpg":"640x640","k_21559182_480.jpg":"480x480","k_21559182_340.jpg":"340x340","k_21559182_220.jpg":"220x220","o_21559182_1280.jpg":"1280x837","o_21559182_1024.jpg":"1024x669","o_21559182_640.jpg":"640x418","o_21559182_480.jpg":"480x314","o_21559182_340.jpg":"340x222","o_21559182_220.jpg":"220x143","h_21559182_1280.jpg":"1280x854","h_21559182_1024.jpg":"1024x683","h_21559182_640.jpg":"640x427","h_21559182_480.jpg":"480x320","h_21559182_340.jpg":"340x227","h_21559182_220.jpg":"220x147","pp_21559182_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559182_1024.jpg":"805x1024","pp_21559182_640.jpg":"503x640","pp_21559182_480.jpg":"377x480","pp_21559182_340.jpg":"267x340","pp_21559182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21559184_1920.jpg":"1920x1080","k_21559184_1280.jpg":"1280x1280","k_21559184_1024.jpg":"1024x1024","k_21559184_640.jpg":"640x640","k_21559184_480.jpg":"480x480","k_21559184_340.jpg":"340x340","k_21559184_220.jpg":"220x220","o_21559184_1280.jpg":"1280x851","o_21559184_1024.jpg":"1024x681","o_21559184_640.jpg":"640x425","o_21559184_480.jpg":"480x319","o_21559184_340.jpg":"340x226","o_21559184_220.jpg":"220x146","h_21559184_1280.jpg":"1280x854","h_21559184_1024.jpg":"1024x683","h_21559184_640.jpg":"640x427","h_21559184_480.jpg":"480x320","h_21559184_340.jpg":"340x227","h_21559184_220.jpg":"220x147","pp_21559184_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559184_1024.jpg":"805x1024","pp_21559184_640.jpg":"503x640","pp_21559184_480.jpg":"377x480","pp_21559184_340.jpg":"267x340","pp_21559184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"345x146","hd_21559188_1920.jpg":"1920x1080","k_21559188_1280.jpg":"1280x1280","k_21559188_1024.jpg":"1024x1024","k_21559188_640.jpg":"640x640","k_21559188_480.jpg":"480x480","k_21559188_340.jpg":"340x340","k_21559188_220.jpg":"220x220","o_21559188_1280.jpg":"1280x541","o_21559188_1024.jpg":"1024x433","o_21559188_640.jpg":"640x270","o_21559188_480.jpg":"480x203","o_21559188_340.jpg":"340x143","o_21559188_220.jpg":"220x93","h_21559188_1280.jpg":"1280x854","h_21559188_1024.jpg":"1024x683","h_21559188_640.jpg":"640x427","h_21559188_480.jpg":"480x320","h_21559188_340.jpg":"340x227","h_21559188_220.jpg":"220x147","pp_21559188_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559188_1024.jpg":"805x1024","pp_21559188_640.jpg":"503x640","pp_21559188_480.jpg":"377x480","pp_21559188_340.jpg":"267x340","pp_21559188_220.jpg":"173x220"},{"size0":"981x1265","hd_21559350_1920.jpg":"1920x1080","k_21559350_1280.jpg":"1280x1280","k_21559350_1024.jpg":"1024x1024","k_21559350_640.jpg":"640x640","k_21559350_480.jpg":"480x480","k_21559350_340.jpg":"340x340","k_21559350_220.jpg":"220x220","o_21559350_1280.jpg":"1280x1650","o_21559350_1024.jpg":"1024x1320","o_21559350_640.jpg":"640x825","o_21559350_480.jpg":"480x618","o_21559350_340.jpg":"340x438","o_21559350_220.jpg":"220x283","h_21559350_1280.jpg":"1280x854","h_21559350_1024.jpg":"1024x683","h_21559350_640.jpg":"640x427","h_21559350_480.jpg":"480x320","h_21559350_340.jpg":"340x227","h_21559350_220.jpg":"220x147","pp_21559350_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559350_1024.jpg":"805x1024","pp_21559350_640.jpg":"503x640","pp_21559350_480.jpg":"377x480","pp_21559350_340.jpg":"267x340","pp_21559350_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21559352_1920.jpg":"1920x1080","k_21559352_1280.jpg":"1280x1280","k_21559352_1024.jpg":"1024x1024","k_21559352_640.jpg":"640x640","k_21559352_480.jpg":"480x480","k_21559352_340.jpg":"340x340","k_21559352_220.jpg":"220x220","o_21559352_1280.jpg":"1280x853","o_21559352_1024.jpg":"1024x682","o_21559352_640.jpg":"640x426","o_21559352_480.jpg":"480x320","o_21559352_340.jpg":"340x226","o_21559352_220.jpg":"220x146","h_21559352_1280.jpg":"1280x854","h_21559352_1024.jpg":"1024x683","h_21559352_640.jpg":"640x427","h_21559352_480.jpg":"480x320","h_21559352_340.jpg":"340x227","h_21559352_220.jpg":"220x147","pp_21559352_1280.jpg":"1006x1280","pp_21559352_1024.jpg":"805x1024","pp_21559352_640.jpg":"503x640","pp_21559352_480.jpg":"377x480","pp_21559352_340.jpg":"267x340","pp_21559352_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7948838 Threads: 9 Questions: 1588823889 Slow queries: 4853666 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112246837 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/graficki-urednici-danas-ne-dizu-revoluciju-nego-rezoluciju-ne-bave-se-lustracijom-nego-ilustracijom-ali-da-nije-njih-ne-bi-bilo-ni-knjiga-ni-novina-1181589 [printLink] => /mozaik/panorama/graficki-urednici-danas-ne-dizu-revoluciju-nego-rezoluciju-ne-bave-se-lustracijom-nego-ilustracijom-ali-da-nije-njih-ne-bi-bilo-ni-knjiga-ni-novina-1181589?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 672927 [name] => grafičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-05 13:26:51 [main_article_id] => 0 [alias] => graficari [link] => /tag/graficari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672928 [name] => grafički urednici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-05 13:26:51 [main_article_id] => 0 [alias] => graficki-urednici [link] => /tag/graficki-urednici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 179248 [name] => novine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novine [link] => /tag/novine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 672027 [name] => leksikon zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-27 21:38:13 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-zanimanja [link] => /tag/leksikon-zanimanja ) [5] => stdClass Object ( [id] => 672929 [name] => redakcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-05 13:26:51 [main_article_id] => 0 [alias] => redakcija [link] => /tag/redakcija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 672930 [name] => urednici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-05 13:26:51 [main_article_id] => 0 [alias] => urednici [link] => /tag/urednici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grafički urednici danas ne dižu revoluciju nego rezoluciju, ne bave se lustracijom nego ilustracijom, ali da nije njih, ne bi bilo ni knjiga ni novina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21493212.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

I grafičari su odgovorni - ili zaslužni, kako hoćete - za to kako tekst i stranice izgledaju, Davor iz 'Slobodne' na prijelomu ovoga teksta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21493212.jpg [title] =>

I grafičari su odgovorni - ili zaslužni, kako hoćete - za to kako tekst i stranice izgledaju, Davor iz 'Slobodne' na prijelomu ovoga teksta

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559162.jpg [title] =>

Bez grafičara ne bi bilo ni Biblije, od Gutenberga nadalje
 

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559166.jpg [title] =>

Tko želi vizitku, mora kod grafiičara (ilustracija)
 

Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559168.jpg [title] =>

Angažirani plakat djelo je grafičara

Vanesa Pandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559170.jpg [title] =>

Izrada plakata dio je palete grafičke djelatnosti

Vanesa Pandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559172.jpg [title] =>

Nenad Pažanin, danju grafičar 'Slobodne', navečer slobodni slikar u Caravaggiovu tonalitetu

 

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559176.jpg [title] =>

Mirko Ilić, svjetski poznati dizajner i grafičar, koji je radio na grafičkome redizajnu Slobodne Dalmacije

 

Damjan Tadić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559178.jpg [title] =>

Planinarski dom Grafičar na Sljemenu pokazuje snagu branše. I on
je zanimljivo prelomljen

Goran Mehkek/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559180.jpg [title] =>

U grafičkoj redakciji 'Slobodne'  miješaju se znoj i suze, često i od smijeha
 

Joško Ponoš/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559182.jpg [title] =>

(Puto)pisac Stipe Božić dobro zna da je knjiga bez grafičara kao uspon na Himalaju bez Šerpe

 

Duje Klarić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559184.jpg [title] =>

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila na prijelomu s glavnim grafičkim urednikom Danijelom Lončarom, riječ je Božja, ali prijelom je grafičarov

Darko Tomaš/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559188.jpg [title] =>

Tipografske mjere koje dijelom sadrži metalni tipometar
 

Wikimedia Commons ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559350.jpg [title] =>

Prerano preminuli Ante Sinovčić, jedan od umjetnika među grafičarima 'Slobodne', nije bio napisan tekst koji on nije mogao majstorski prelomiti
 

Duje Klarić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/14/21559352.jpg [title] =>

 Slobodan Brkljača, kao i supruga Lucija, grafičari i grafički urednici u 'Slobodnoj'. Red sa stranica pretočili su u veliki, lijepi vrt. Nažalost, nije ih dopalo zasluženo duže uživanje u mirovini 

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dosta rano, možda i prerano, počeo sam čitati novine, ali dosta kasno saznao sam za grafičke i tehničke urednike, popularne grafičare, to važno, ali diskretno zanimanje. Čitatelji uglavnom znaju tko je napisao tekst, neki uoče i tko je snimio fotografije, najnapredniji znaju tko ga je uredio, ali tek malobrojni insajderi znaju tko ga je prelomio.

A prelomili su ga, pogađate, grafičari. Zajedno s urednikom, naravno. I oni su odgovorni – ili zaslužni, kako hoćete – za to kako tekst i stranice izgledaju. U nekim idealističkim razmišljanjima mislio sam da bi se i grafičari mogli diskretno potpisati na stranicu, da poberu pohvale ili kritike za izgled stranice. Ta ideja još stoji.

---

image

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila na prijelomu s glavnim grafičkim urednikom Danijelom Lončarom, riječ je Božja, ali prijelom je grafičarov

Darko Tomaš/Cropix
---

Kada sam počeo raditi u redakciji, privučen sirenskim zovom novina, pisanja i velikih novinarskih uzora, nisam imao pojma o poslu grafičkih urednika. Nisam znao što je magenta – prema Wikipediji: osnovna komplementarna boja (uz žutu i cijan), nastaje aditivnim miješanjem crvene i plave, što je špiglo (stranica koja se mjerila i crtala na papiru, koja je dalje išla od montaže do tiskare). Nisam znao ni što je tipometar (metalna pločica za mjerenje, ono što je krojačima metar, građevinarima livel, a liječnicima stetoskop). Nisam znao ni što je cicero (tipografska mjera od 12 točaka, 4,51 milimetra) osim otprilike po kafiću “Tri cicera” u blizini Vjesnika gdje su grlo osvježavali grafički radnici i novinari.

Neegzaltirani i nenaporni

Kako sam odmah počeo surađivati s grafičarima, jer njih se u redakciji naprosto ne može zaobići, počeo sam pabirčiti znanje u hodu. A što je najvažnije, zbog mojeg silnog neznanja grafičari mi nisu digli pozdrav niti su me tukli tipometrom po dlanovima. Dapače, čak su mi i plaćali kave, kako se već plaća mladima pred kojima je dug i neizvjestan put učenja.

Poslije sam s njima popio brojne kave. Da sam za svaku dobio kunu u mirovinski fond, sada bih bio milijunaš, ali ono što sam na tim kavama dobio od njih puno je vrednije od milijuna. Iako uglavnom nisu od velikih riječi, grafičari su dobro društvo. Kritični, uglavnom neegzaltirani i nenaporni, skloni zanimljivim, opuštenim pričama i zafrkanciji.

---

image

Tipografske mjere koje dijelom sadrži metalni tipometar
 

Wikimedia Commons
---

Poslije sam postao jedan od onih koji je sjedio s njima uz prijelom stranica i na licu mjesta učio kako se to radi. Obzirni kakvi već jesu, ostavljali su me u uvjerenju da sam baš ja kreirao stranicu. Ali oni su određivali kada treba patirati fotografije (izrezati figuru bez pozadine), kada naslov treba biti u jednom redu, a kada ga treba rastegnuti na tri, dodati lead ili međunaslov.

Grafičari uz urednika idu prirodno kao tehničar uz radijskoga voditelja, kormilar uz kapetana ili anesteziolog uz liječnika. Kako kormilari i anesteziolozi ponekad znaju voditi plovidbu i operaciju, tako i oni kažu uredniku: Nije mi nešto ovaj naslov. Ili Ovo mi nije jasno ili dobro. Urednik uvijek zna da je tu grafičar, koji je u redakciji ono što je fotoreporter novinaru na terenu, i da se na njih mogu osloniti.

---

image

(Puto)pisac Stipe Božić dobro zna da je knjiga bez grafičara kao uspon na Himalaju bez Šerpe

 

Duje Klarić/Cropix
---

Kao piscu početniku, najteže mi je padao zahtjev da se mora kratiti tekst. Iz spisateljske taštine i očaja padale su mi na pamet ideje da se smanji fotografija ili veličina slova. To, naravno, nije prolazilo jer je to rad protiv čitatelja i protiv samih novina. Da nije bilo grafičara i urednika, mnogi ne bi znali ni pozdraviti ispod deset kartica. A grafičar odlično zna da na stranicu ne može i ne smije stati više od, na primjer, četiri kartice teksta i da se tekst ne smije smanjivati više od deset posto, ma koliko pisac bio tašt, težak, nadahnut ili utjecajan. Da nema grafičara, čitalo bi se puno manje nego što se inače čita. I bilo bi više lancuna od tekstova, smanjenoga pisma i još manjih fotografija.

Grafičar može od lošeg teksta napraviti dobar, kao što se od loše tkanine može napraviti lijep komad robe. Iako su im neke kreacije antologijske, oni ne rade za vječnost, posao im je prolazan, kao i same novine. Za nekoliko dana u njihovim će majstorijama uživati samo privatni ili državni arhivari.

Usvojena pravila zanata

Već u školi ili u prvim mjesecima prakse usvojili su pravila zanata: kao pravi mirotvorci paze da se ne tuku stranice ili fotografije, da stranice koje se gledaju ne budu isto prelomljene, paze da duplerica lijepo izgleda, razmišljaju o stranicama paricama, kako ih lomi tiskarski stroj, razmišljaju o svemu o čemu ne misle pisci, pa ni urednici, a o čitateljima da ne govorimo.

Moraju misliti o obradi fotografije, PDF-ovima, dobro se razumjeti sa štampadurima, koji mogu biti i u Banovoj Jarugi, Šangaju ili Adis Abebi. Grafika iziskuje tehničko znanje i strogost, a sve mora lijepo izgledati. Otprilike kao kod posla arhitekta.

Zato su se lako prebacili i na računalne grafičke programe, zato se mogu snaći i u svijetu, jer prijelom je univerzalan, govori sve jezike. Jedan pogled na novine i pravom je grafičaru odmah jasno o čemu se tu radi, kakve su novine. A pravi grafičar uvijek rado baci oko na to što i kako radi konkurencija, domaća i inozemna.

---

image

Angažirani plakat djelo je grafičara

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Prelomili su oni i odlične, povremeno i antologijske reportaže i komentare, ali i previše ljigavoga dodvoravanja i polupismenih sastavaka, stranica bez ikakvoga smisla i razloga. Naslušali su se i riječi kojima urednici ispraćaju autore i tekstove, znaju oni i kakav je kalibar urednika koji prelama. Ono što misle o tekstu i prijelomu zadrže za sebe, kod grafičara je diskrecija zajamčena.

Naprelamali su se i delegatskih vjesnika, marketinga i PR-a. Iako su itekako svjesni da je šteta pokretati cijeli tiskarski lanac i trošiti papir zbog glupih tekstova, za njih vrijedi ona da se prelamati mora. Tekst može biti plitak, ali grafika mora biti dobra. Kada ih krene, znaju lijepo i nadahnuto, umjetnički prelomiti i priglupi sadržaj. Oni su prstohvat umjetnosti i estetike, koje nikad ne može biti dosta u novinskim redakcijama.

Moraju znati s ljudima, i to s jednima od najtežih, novinarima i urednicima. U užurbanoj novinskoj redakciji grafičari su nositelji mira i s urednikom su idealna kombinacija, kao gas i kvačilo.

---

image

Planinarski dom Grafičar na Sljemenu pokazuje snagu branše. I on
je zanimljivo prelomljen

Goran Mehkek/Cropix
---

Grafičari vole i pročitati što su prelomili, oni i kolege. I u pravilu pogađaju najbolje i najvažnije tekstove, nezainteresirani za žutilo i pomodnost. S poštovanjem nose doma novine koje su prelamali. Uostalom, da ga nemaju, ne bi ni radili taj posao.

Čekanje im je u opisu posla, čekaju tekstove i urednike, a u mane rutine profesije moglo bi im se, generalno govoreći, ubrojiti to da im je draži brz nego dobar urednik, osim ako nije gluplji od tipometra i kvarniji od virusa. Ali oni najbolji grafičari čekat će urednika kojem vjeruju koliko god rokovi trpe jer znaju da je stvar važna. Osim toga, dobar grafičar mora imati brzinu, prelamati u gužvi, kao što i odličan kuhar mora znati spremiti nešto za pet minuta ili kao što šahovski velemajstor mora znati matirati i brzopotezno.

Da ovo ne bude nekritička apologija jednog kreativnog, odgovornog i teškog zanimanja, recimo i to da u sukobu riječi i fotografije, tekstualnog i vizualnog, grafičari, nažalost, uglavnom staju na stranu vizuale. Ipak oni dolaze iz svijeta slike i fotografija im govori više od tisuću riječi.

Popadić o grafičarima

Prije nekoliko godina pročitao sam reprint teksta iz “Slobodne” u svakom smislu velikoga Momčila Popadića o grafičarima i štampadurima kao velikim revolucionarima. Kako i ne bi bili, radni uvjeti bili su im teški, rad u podrumu i olovna slova, a opet, u po definiciji ljevičarskim novinama čitali su svakakve napredne tekstove, koji su razbuđivali, a ne uspavljivali inteligenciju i moral.

S današnjim promjenama u grafici i društvu grafičari se ne čine više toliko revolucionarnim, kao i novinari i urednici, uostalom. Danas kao da imaju nove slogane: Bolje pat nego rat! Ne diži revoluciju, nego rezoluciju! Ostavi se fronta, drži se fonta! Ne bavi se lustracijom, nego ilustracijom...

---

image

 Slobodan Brkljača, kao i supruga Lucija, grafičari i grafički urednici u 'Slobodnoj'. Red sa stranica pretočili su u veliki, lijepi vrt. Nažalost, nije ih dopalo zasluženo duže uživanje u mirovini 

Jakov Prkić/Cropix
---

Ovaj tekst napisan je iz perspektive koju poznajem, iz Slobodne Dalmacije, dakle iz velikog uzorka, jer “Slobodna” je puna grafičara, redom dobrih i odličnih. Neki od njih još su u punoj grafičkoj snazi, neki su u mirovini, neki su, nažalost, već pokojni: Luce, Slobo, Ante, sve vrsni majstori nebrojenih kreativno, pedantno i po zanatu prelomljenih stranica. Njih će neki budući grafički urednici ili povjesničari grafike jednom izvući na svjetlo dana i podsjetiti kako su dobro radili.

Neki pesimistični, radikalni prognozeri misle da grafičara u budućnosti neće ni biti. Ali dok se bude pisalo i čitalo, a pisat će se, čitati i objavljivati dok se god budemo mogli zvati ljudskom vrstom, bit će i grafičara. Naime, netko jednostavno mora prelomiti sve te tekstove koji nas okružuju i koji će tek nastajati. O knjigama, plakatima, pozivnicama, vizitkama, grafičkome dizajnu i svim onim u ovome tekstu nepravedno zapostavljenim grafičkim djelatnostima da ne govorimo.

---

image

Prerano preminuli Ante Sinovčić, jedan od umjetnika među grafičarima 'Slobodne', nije bio napisan tekst koji on nije mogao majstorski prelomiti
 

Duje Klarić/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Goran Mehkek/Cropix Joško Ponoš/Cropix Duje Klarić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Wikimedia Commons Duje Klarić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

I grafičari su odgovorni - ili zaslužni, kako hoćete - za to kako tekst i stranice izgledaju, Davor iz 'Slobodne' na prijelomu ovoga teksta

Vladimir Dugandžić/Cropix

Bez grafičara ne bi bilo ni Biblije, od Gutenberga nadalje
 

Ivo Ravlić/Cropix

Tko želi vizitku, mora kod grafiičara (ilustracija)
 

Vanesa Pandžić/Cropix

Angažirani plakat djelo je grafičara

Vanesa Pandžić/Cropix

Izrada plakata dio je palete grafičke djelatnosti

Nikola Vilić/Cropix

Nenad Pažanin, danju grafičar 'Slobodne', navečer slobodni slikar u Caravaggiovu tonalitetu

 

Damjan Tadić/Cropix

Mirko Ilić, svjetski poznati dizajner i grafičar, koji je radio na grafičkome redizajnu Slobodne Dalmacije

 

Goran Mehkek/Cropix

Planinarski dom Grafičar na Sljemenu pokazuje snagu branše. I on
je zanimljivo prelomljen

Joško Ponoš/Cropix

U grafičkoj redakciji 'Slobodne'  miješaju se znoj i suze, često i od smijeha
 

Duje Klarić/Cropix

(Puto)pisac Stipe Božić dobro zna da je knjiga bez grafičara kao uspon na Himalaju bez Šerpe

 

Darko Tomaš/Cropix

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila na prijelomu s glavnim grafičkim urednikom Danijelom Lončarom, riječ je Božja, ali prijelom je grafičarov

Wikimedia Commons

Tipografske mjere koje dijelom sadrži metalni tipometar
 

Duje Klarić/Cropix

Prerano preminuli Ante Sinovčić, jedan od umjetnika među grafičarima 'Slobodne', nije bio napisan tekst koji on nije mogao majstorski prelomiti
 

Jakov Prkić/Cropix

 Slobodan Brkljača, kao i supruga Lucija, grafičari i grafički urednici u 'Slobodnoj'. Red sa stranica pretočili su u veliki, lijepi vrt. Nažalost, nije ih dopalo zasluženo duže uživanje u mirovini 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/graficki-urednici-danas-ne-dizu-revoluciju-nego-rezoluciju-ne-bave-se-lustracijom-nego-ilustracijom-ali-da-nije-njih-ne-bi-bilo-ni-knjiga-ni-novina-1181589 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4a623b90c019915e336cfb97db5cf2395e0667ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grafi%C4%8Dki+urednici+danas+ne+di%C5%BEu+revoluciju+nego+rezoluciju%2C+ne+bave+se+lustracijom+nego+ilustracijom%2C+ali+da+nije+njih%2C+ne+bi+bilo+ni+knjiga+ni+novina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fgraficki-urednici-danas-ne-dizu-revoluciju-nego-rezoluciju-ne-bave-se-lustracijom-nego-ilustracijom-ali-da-nije-njih-ne-bi-bilo-ni-knjiga-ni-novina-1181589 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fgraficki-urednici-danas-ne-dizu-revoluciju-nego-rezoluciju-ne-bave-se-lustracijom-nego-ilustracijom-ali-da-nije-njih-ne-bi-bilo-ni-knjiga-ni-novina-1181589 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaLeksikon zanimanja

Grafički urednici danas ne dižu revoluciju nego rezoluciju, ne bave se lustracijom nego ilustracijom, ali da nije njih, ne bi bilo ni knjiga ni novina

Piše Siniša Kekez
5. travnja 2022. - 13:26
I grafičari su odgovorni - ili zaslužni, kako hoćete - za to kako tekst i stranice izgledaju, Davor iz 'Slobodne' na prijelomu ovoga tekstaVojko Bašić/Cropix

Dosta rano, možda i prerano, počeo sam čitati novine, ali dosta kasno saznao sam za grafičke i tehničke urednike, popularne grafičare, to važno, ali diskretno zanimanje. Čitatelji uglavnom znaju tko je napisao tekst, neki uoče i tko je snimio fotografije, najnapredniji znaju tko ga je uredio, ali tek malobrojni insajderi znaju tko ga je prelomio.

A prelomili su ga, pogađate, grafičari. Zajedno s urednikom, naravno. I oni su odgovorni – ili zaslužni, kako hoćete – za to kako tekst i stranice izgledaju. U nekim idealističkim razmišljanjima mislio sam da bi se i grafičari mogli diskretno potpisati na stranicu, da poberu pohvale ili kritike za izgled stranice. Ta ideja još stoji.

Kada sam počeo raditi u redakciji, privučen sirenskim zovom novi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:16