stdClass Object ( [id] => 1183557 [title] => Želite čuti Gibonnija kako priča o svom djetinjstvu uz oca? U filmu ’Tko navija zvizde?’ upoznat ćete splitske glazbenike na najintimniji način. Kakav je zaista bio Ljubo Stipišić?! [alias] => dva-dokumentarca-o-ljubi-stipisicu-u-utorak-u-hrvatskom-domu-u-splitu-i-na-htv-u-u-filmu-tko-navija-zvizde-gibonni-prica-o-djetinjstvu-uz-oca [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U tjednu uoči Uskrsa te na Veliki petak splitskoj će se publici, kao i gledateljima HTV-a, predstaviti dva filma koji govore o Ljubi Stipišiću Delmati, odnosno o njegovoj glazbi.

Prvi, “Uskrsnuće”, bit će premijerno prikazan večeras, 12. travnja, u splitskom Hrvatskom domu, a drugi – “Tko navija zvizde?” – bit će emitiran na Prvom programu HTV-a, 15. travnja, u 20 sati.

Oba filma redateljski potpisuje splitski dokumentarist, videoautor i glazbenik Matko Petrić.

Zajedničko je za oba filma da imaju slično trajanje, oko 50 minuta, kao i to da su dugo čekali da ih vidi šira publika, između ostalog i zbog dvogodišnje stanke zbog epidemije. No sadržajno su potpuno različiti.

”Uskrsnuće” je naziv oratorija koji je melograf, aranžer, skladatelj i dirigent Ljubo Stipišić napisao za Muški zbor “Brodosplit”. Prvi oratorij jednog hrvatskog skladatelja s temom Uskrsnuća splitski Zbor snimio je u prosincu 2016. godine u studiju Assunta Radio Vatikana – kao prvi zbor koji nije iz Rima, a dobio je takvu ponudu.

Nakon toga je oratorij postao dio programa radija i veliki je uspjeh Zbora, a ujedno je i vrhunska promocija hrvatske glazbene baštine. Tonski zapis bio je polazna točka, nakon kojega “Brodosplit” naručuje film koji scenaristički potpisuju, osim Matka Petrića, još i predsjednik Zbora Mladen Velat i njihov umjetnički voditelj i dirigent Vlado Sunko.

U duhu pučkog pjevanja

O Stipišićevu glazbenom djelu maestro Sunko kaže:

– Oratorij “Uskrsnuće” za muški zbor i sola a cappella skladan je u duhu crkvenoga i pučkog pjevanja u Dalmaciji, a stihovni predložak nastao je na temeljima Evanđelja Mateja, Marka, Luke i Ivana, koje je dramski osmislio i na čakavski govor staroga Splita prilagodio Ljubo Stipišić Delmata.

Oratorij je nastao 2003., a idejno i formalno predstavlja nastavak na njegovo već poznato djelo “Kalvarija”, oratorij za mješoviti zbor i sola a cappella, skladan desetak godina prije. Melodije i motive Stipišić pronalazi u raznim slojevima pučkih crkvenih i glagoljaških napjeva, kao i u dalmatinskoj klapskoj pjesmi – veli.

---

image

Gibonni i Zbor ‘Brodosplit’ zajedno na pozornici

Veljko Martinović
---


Oratorij ima sedam manjih cjelina: “Pred Isusovim grobom”, “Gospod na putu za Emaus”, “Isus se ukazuje učenicima”, “Isus, Toma i učenici”, “Na obali Tiberijadskog mora”, “Isus i Šimun Petar”, “Na gori u Galileji”, a solističke dionice pjevaju Ivan Žitko (Isus), Vinko Marojević (Evanđelist), Ante Kovačević (Petar Šimun), Ivan Bošnjak (Toma/Blizanac), Damir Radovan (Mladić anđeo i Učenik prvi), Eduard Grenc (Učenik drugi, Kleofa) i Stjepan Mihanović (Starješina).

Alatima vizualne umjetnosti dočarati jedno ovakvo glazbeno djelo nesvakidašnji je zadatak o kojem je redatelj Matko Petrić dugo razmišljao:

– Glazbenik sam koji filmom nastoji slijediti emocije Ljube Stipišića u oratoriju, ono što je on osjećao bilo je najvažnije – prisjeća se redatelj.

Snimke iz Katuna, Komiže

– Slika je odraz glazbe, a raspoloženje je melankolično, tromo, djelo je rađeno u tradiciji starog splitskog pjevanja. Na koncu sam se opredijelio za art koncepciju. Uz dio dokumentarnog i igranog materijala u filmu, jedan dio napravio sam kao umjetničku asocijaciju.

U temi koja je velika po sebi svakako sam želio izbjeći kič. Spojio sam realno i zamišljeno, realne situacije sa snoviđenjem, hrabra je to odluka bila, rekao bih.

U dokumentarnom dijelu koristio sam snimke koncerata “Brodosplita” u crkvama u Katunima, Komiži i danas porušenoj Crkvi srca Isusova u Zagrebu, gdje su nastupali sa Stipišićevim oratorijem. Dio je sa snimanja u vatikanskom studiju, a dio iz velike dvorane u Dioklecijanovim podrumima, u ambijentu rimske kulture.

---

image

Matko Petrić: Filmom sam baš jako zadovoljan 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---


Neki su materijali nastali na lokalitetima tipičnim za Mediteran i za mjesto Isusova pojavljivanja: u kamenom kršu, među mediteranskim raslinjem, uz more. Slika Isusa i Šimuna Petra koji love ribu snimljena je tijekom noćnog ribarenja na Visu, na plivarici, a finale je u solinskoj “kavi”, u jednom surom, kataklizmičkom ambijentu. Isus se zadnji put pojavljuje...

Zbor pjeva, a sniman je s velike visine, dronom, i pjevači odlaze... Više je tu zemlje nego neba. Jer Isus je uskrsnuo, a mi nismo ništa naučili, tu smo, u ovoj “dolini suza”, nameće se kao simbolika – govori Matko Petrić.

Kakav je zaista bio Ljubo Stipišić?

Drugi film, nazvan “Tko navija zvizde?”, koji će se prvi put prikazati na HTV-u na Uskrsni ponedjeljak, namijenjen je širem krugu gledatelja i bit će zanimljiv svima koji poštuju Delmatinu glazbenu, melografsku i književnu ostavštinu.

Jednog od osnivača Festivala dalmatinskih klapa i klapskog voditelja, koji je svojom himničkom “Dalmatino, povišću pritrujena” i aranžmanom Hajdukove navijačke “Marjane, Marjane” dopro do svih generacija ljudi, pamte još mnogi njegovi suvremenici. No malo je njih koji su intimno poznavali ovog svestranog umjetnika, a ovaj film odgovara upravo na to pitanje – kakav je zaista bio Ljubo Stipišić?

Kroz razgovore s članovima njegove obitelji, prijateljima i suradnicima, o njemu se doznaje od ranog djetinjstva u Vrbanju na otoku Hvaru, kada je bio senzibilno, boležljivo i glazbeno nadareno dijete, pa do njegova kraja, prije jedanaest godina.

Osobito su zanimljiva sjećanja njegove starije sestre Olesije Visković, prijatelja slikara Josipa Botterija Dinija i, možda zbog njegove popularnosti još najviše – njegova sina Zlatana Stipišića Gibonnija. On se na dirljiv način sjeća djetinjstva uz glazbom preokupiranog oca i danas pronalazi ostatke njegova utjecaja u sebi.

---

image

Gibo sa sestrom Mirjam i tatom Ljubom


 

Jadran Babić/arhiv sd
---


Uz njih, u filmu još govore Gibonnijeva majka Nataša, Ljubin rođak Ivo Stipišić, prof. filozofije Daniel Miščin, glazbeni pedagog i voditelj ansambla “Lado” Bojan Pogrmilović, liječnica Psihijatrijske bolnice Rab Vesna Šendula Jengić i voditelj Zaklade Delmata Ivan Pehar.

Sjajni, emocionalni, autentični

– Sugovornici u filmu tako su sjajni, emocionalni, autentični, da je to zapravo onaj “gol” filma. Na njihovoj priči počiva cijeli film, tako da je to odredilo moj autorski pristup – kaže redatelj Matko Petrić, koji je na filmu radio punih sedam godina i uz niz, najprije financijskih, teškoća uspio ga završiti.

A potom ga, zahvaljujući preporuci Paola Sfecija, dugogodišnjeg predsjednika HGU-a, ustupiti urednicima HTV-a.

– Za naslov filma “Tko navija zvizde?” odlučio sam se nakon što sam nabasao na snimku “Monolog o životu” s YouTubea. U tom monologu sažeto je sve bitno što me je zanimalo za rad na portretu Ljube Stipišića.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---


Meni jedini dostupni intervju za film napravljen je nakon što mu je uručen Porin za životno djelo, a kako bih istaknuo njegovu duhovnost, uveo sam procesiju “Za križen” kao paralelnu liniju filma.

Sudionici procesije također su akteri u njemu – veli Petrić, koji je u filmu koristio na stotine fotografija iz obiteljskog albuma Stipišićevih, a autor je i velikog dijela glazbe u filmu.

Glazbu, naravno uz onu Ljube Stipišića, još potpisuju M. Jakić, S. Stanojkovski, M. Dedić i G. Cetinić, autor animacija i crteža je Dalibor Popović, a producentica je Nina Bočvarov.

– Usprkos svemu što sam proživio dok je izišao pred gledatelje, filmom o Ljubi Stipišiću Delmati baš sam jako zadovoljan – kaže Matko Petrić.

---

O DELMATI GOVORE...

O Delmati u filmu govore njegova sestra Olesija Visković, prijatelj Josip Botteri Dini, supruga Nataša, rođak Ivo Stipišić, prof. filozofije Daniel Miščin, voditelj ansambla ‘Lado’ Bojan Pogrmilović...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTRIGANTNA POJAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => INTRIGANTNA POJAVA 2 0 7199 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-07 10:30:53 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-12 13:13:41 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2022-04-12 13:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/07\/1361592.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/1361586.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/11462990.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21183102.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21581128.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/07\/21581270.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jadran Babic\/arhiv sd","Jadran Babi\u0107\/arhiv sd","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Veljko Martinovi\u0107","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gibonni s tatom<\/p>","

Gibo sa sestrom Mirjam i tatom Ljubom<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","

Matko Petri\u0107: Filmom sam ba\u0161 jako zadovoljan\u00a0<\/p>","

Gibonni<\/p>","

Gibonni i Zbor \u2018Brodosplit\u2019 zajedno na pozornici<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1361","hd_1361592_1920.jpg":"1920x1080","k_1361592_1280.jpg":"1280x1280","k_1361592_1024.jpg":"1024x1024","k_1361592_640.jpg":"640x640","k_1361592_480.jpg":"480x480","k_1361592_340.jpg":"340x340","k_1361592_220.jpg":"220x220","o_1361592_1280.jpg":"1280x907","o_1361592_1024.jpg":"1024x725","o_1361592_640.jpg":"640x453","o_1361592_480.jpg":"480x340","o_1361592_340.jpg":"340x241","o_1361592_220.jpg":"220x155","h_1361592_1280.jpg":"1280x854","h_1361592_1024.jpg":"1024x683","h_1361592_640.jpg":"640x427","h_1361592_480.jpg":"480x320","h_1361592_340.jpg":"340x227","h_1361592_220.jpg":"220x147","pp_1361592_1280.jpg":"1006x1280","pp_1361592_1024.jpg":"805x1024","pp_1361592_640.jpg":"503x640","pp_1361592_480.jpg":"377x480","pp_1361592_340.jpg":"267x340","pp_1361592_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1258","hd_1361586_1920.jpg":"1920x1080","k_1361586_1280.jpg":"1280x1280","k_1361586_1024.jpg":"1024x1024","k_1361586_640.jpg":"640x640","k_1361586_480.jpg":"480x480","k_1361586_340.jpg":"340x340","k_1361586_220.jpg":"220x220","o_1361586_1280.jpg":"1280x838","o_1361586_1024.jpg":"1024x670","o_1361586_640.jpg":"640x419","o_1361586_480.jpg":"480x314","o_1361586_340.jpg":"340x222","o_1361586_220.jpg":"220x144","h_1361586_1280.jpg":"1280x854","h_1361586_1024.jpg":"1024x683","h_1361586_640.jpg":"640x427","h_1361586_480.jpg":"480x320","h_1361586_340.jpg":"340x227","h_1361586_220.jpg":"220x147","pp_1361586_1280.jpg":"1006x1280","pp_1361586_1024.jpg":"805x1024","pp_1361586_640.jpg":"503x640","pp_1361586_480.jpg":"377x480","pp_1361586_340.jpg":"267x340","pp_1361586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2597","hd_11462990_1920.jpg":"1920x1080","k_11462990_1280.jpg":"1280x1280","k_11462990_1024.jpg":"1024x1024","k_11462990_640.jpg":"640x640","k_11462990_480.jpg":"480x480","k_11462990_340.jpg":"340x340","k_11462990_220.jpg":"220x220","o_11462990_1280.jpg":"1280x1731","o_11462990_1024.jpg":"1024x1385","o_11462990_640.jpg":"640x865","o_11462990_480.jpg":"480x649","o_11462990_340.jpg":"340x459","o_11462990_220.jpg":"220x297","h_11462990_1280.jpg":"1280x854","h_11462990_1024.jpg":"1024x683","h_11462990_640.jpg":"640x427","h_11462990_480.jpg":"480x320","h_11462990_340.jpg":"340x227","h_11462990_220.jpg":"220x147","pp_11462990_1280.jpg":"1006x1280","pp_11462990_1024.jpg":"805x1024","pp_11462990_640.jpg":"503x640","pp_11462990_480.jpg":"377x480","pp_11462990_340.jpg":"267x340","pp_11462990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21183102_1920.jpg":"1920x1080","k_21183102_1280.jpg":"1280x1280","k_21183102_1024.jpg":"1024x1024","k_21183102_640.jpg":"640x640","k_21183102_480.jpg":"480x480","k_21183102_340.jpg":"340x340","k_21183102_220.jpg":"220x220","o_21183102_1280.jpg":"1280x853","o_21183102_1024.jpg":"1024x682","o_21183102_640.jpg":"640x426","o_21183102_480.jpg":"480x320","o_21183102_340.jpg":"340x226","o_21183102_220.jpg":"220x146","h_21183102_1280.jpg":"1280x854","h_21183102_1024.jpg":"1024x683","h_21183102_640.jpg":"640x427","h_21183102_480.jpg":"480x320","h_21183102_340.jpg":"340x227","h_21183102_220.jpg":"220x147","pp_21183102_1280.jpg":"1006x1280","pp_21183102_1024.jpg":"805x1024","pp_21183102_640.jpg":"503x640","pp_21183102_480.jpg":"377x480","pp_21183102_340.jpg":"267x340","pp_21183102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x667","hd_21581128_1920.jpg":"1920x1080","k_21581128_1280.jpg":"1280x1280","k_21581128_1024.jpg":"1024x1024","k_21581128_640.jpg":"640x640","k_21581128_480.jpg":"480x480","k_21581128_340.jpg":"340x340","k_21581128_220.jpg":"220x220","o_21581128_1280.jpg":"1280x853","o_21581128_1024.jpg":"1024x683","o_21581128_640.jpg":"640x426","o_21581128_480.jpg":"480x320","o_21581128_340.jpg":"340x226","o_21581128_220.jpg":"220x146","h_21581128_1280.jpg":"1280x854","h_21581128_1024.jpg":"1024x683","h_21581128_640.jpg":"640x427","h_21581128_480.jpg":"480x320","h_21581128_340.jpg":"340x227","h_21581128_220.jpg":"220x147","pp_21581128_1280.jpg":"1006x1280","pp_21581128_1024.jpg":"805x1024","pp_21581128_640.jpg":"503x640","pp_21581128_480.jpg":"377x480","pp_21581128_340.jpg":"267x340","pp_21581128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21581270_1920.jpg":"1920x1080","k_21581270_1280.jpg":"1280x1280","k_21581270_1024.jpg":"1024x1024","k_21581270_640.jpg":"640x640","k_21581270_480.jpg":"480x480","k_21581270_340.jpg":"340x340","k_21581270_220.jpg":"220x220","o_21581270_1280.jpg":"1280x852","o_21581270_1024.jpg":"1024x682","o_21581270_640.jpg":"640x426","o_21581270_480.jpg":"480x319","o_21581270_340.jpg":"340x226","o_21581270_220.jpg":"220x146","h_21581270_1280.jpg":"1280x854","h_21581270_1024.jpg":"1024x683","h_21581270_640.jpg":"640x427","h_21581270_480.jpg":"480x320","h_21581270_340.jpg":"340x227","h_21581270_220.jpg":"220x147","pp_21581270_1280.jpg":"1006x1280","pp_21581270_1024.jpg":"805x1024","pp_21581270_640.jpg":"503x640","pp_21581270_480.jpg":"377x480","pp_21581270_340.jpg":"267x340","pp_21581270_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15381671 Threads: 4 Questions: 3188844272 Slow queries: 7161395 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235754039 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287 [name] => Glazba [alias] => glazba [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/glazba ) ) [link] => /mozaik/panorama/dva-dokumentarca-o-ljubi-stipisicu-u-utorak-u-hrvatskom-domu-u-splitu-i-na-htv-u-u-filmu-tko-navija-zvizde-gibonni-prica-o-djetinjstvu-uz-oca-1183557 [printLink] => /mozaik/panorama/dva-dokumentarca-o-ljubi-stipisicu-u-utorak-u-hrvatskom-domu-u-splitu-i-na-htv-u-u-filmu-tko-navija-zvizde-gibonni-prica-o-djetinjstvu-uz-oca-1183557?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 249639 [name] => ljubo stipišić delmata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljubo-stipisic-delmata [link] => /tag/ljubo-stipisic-delmata ) [1] => stdClass Object ( [id] => 641843 [name] => Zlatan Stipišić Gibonni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 21:46:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatan-stipisic-gibonni [link] => /tag/zlatan-stipisic-gibonni ) [2] => stdClass Object ( [id] => 673909 [name] => Ko navija zvizde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-12 15:12:47 [main_article_id] => 0 [alias] => ko-navija-zvizde [link] => /tag/ko-navija-zvizde ) [3] => stdClass Object ( [id] => 242791 [name] => Matko Petrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matko-petric [link] => /tag/matko-petric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTRIGANTNA POJAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Želite čuti Gibonnija kako priča o svom djetinjstvu uz oca? U filmu ’Tko navija zvizde?’ upoznat ćete splitske glazbenike na najintimniji način. Kakav je zaista bio Ljubo Stipišić?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/1361592.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jadran Babic/arhiv sd [mainImageDesc] =>

Gibonni s tatom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/1361592.jpg [title] => Jadran Babic/arhiv sd

Gibonni s tatom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/1361586.jpg [title] => Jadran Babić/arhiv sd

Gibo sa sestrom Mirjam i tatom Ljubom


 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/11462990.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Matko Petrić: Filmom sam baš jako zadovoljan 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21183102.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix

Gibonni

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21581128.jpg [title] => Veljko Martinović

Gibonni i Zbor ‘Brodosplit’ zajedno na pozornici

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/07/21581270.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U tjednu uoči Uskrsa te na Veliki petak splitskoj će se publici, kao i gledateljima HTV-a, predstaviti dva filma koji govore o Ljubi Stipišiću Delmati, odnosno o njegovoj glazbi.

Prvi, “Uskrsnuće”, bit će premijerno prikazan večeras, 12. travnja, u splitskom Hrvatskom domu, a drugi – “Tko navija zvizde?” – bit će emitiran na Prvom programu HTV-a, 15. travnja, u 20 sati.

Oba filma redateljski potpisuje splitski dokumentarist, videoautor i glazbenik Matko Petrić.

Zajedničko je za oba filma da imaju slično trajanje, oko 50 minuta, kao i to da su dugo čekali da ih vidi šira publika, između ostalog i zbog dvogodišnje stanke zbog epidemije. No sadržajno su potpuno različiti.

”Uskrsnuće” je naziv oratorija koji je melograf, aranžer, skladatelj i dirigent Ljubo Stipišić napisao za Muški zbor “Brodosplit”. Prvi oratorij jednog hrvatskog skladatelja s temom Uskrsnuća splitski Zbor snimio je u prosincu 2016. godine u studiju Assunta Radio Vatikana – kao prvi zbor koji nije iz Rima, a dobio je takvu ponudu.

Nakon toga je oratorij postao dio programa radija i veliki je uspjeh Zbora, a ujedno je i vrhunska promocija hrvatske glazbene baštine. Tonski zapis bio je polazna točka, nakon kojega “Brodosplit” naručuje film koji scenaristički potpisuju, osim Matka Petrića, još i predsjednik Zbora Mladen Velat i njihov umjetnički voditelj i dirigent Vlado Sunko.

U duhu pučkog pjevanja

O Stipišićevu glazbenom djelu maestro Sunko kaže:

– Oratorij “Uskrsnuće” za muški zbor i sola a cappella skladan je u duhu crkvenoga i pučkog pjevanja u Dalmaciji, a stihovni predložak nastao je na temeljima Evanđelja Mateja, Marka, Luke i Ivana, koje je dramski osmislio i na čakavski govor staroga Splita prilagodio Ljubo Stipišić Delmata.

Oratorij je nastao 2003., a idejno i formalno predstavlja nastavak na njegovo već poznato djelo “Kalvarija”, oratorij za mješoviti zbor i sola a cappella, skladan desetak godina prije. Melodije i motive Stipišić pronalazi u raznim slojevima pučkih crkvenih i glagoljaških napjeva, kao i u dalmatinskoj klapskoj pjesmi – veli.

---

image

Gibonni i Zbor ‘Brodosplit’ zajedno na pozornici

Veljko Martinović
---


Oratorij ima sedam manjih cjelina: “Pred Isusovim grobom”, “Gospod na putu za Emaus”, “Isus se ukazuje učenicima”, “Isus, Toma i učenici”, “Na obali Tiberijadskog mora”, “Isus i Šimun Petar”, “Na gori u Galileji”, a solističke dionice pjevaju Ivan Žitko (Isus), Vinko Marojević (Evanđelist), Ante Kovačević (Petar Šimun), Ivan Bošnjak (Toma/Blizanac), Damir Radovan (Mladić anđeo i Učenik prvi), Eduard Grenc (Učenik drugi, Kleofa) i Stjepan Mihanović (Starješina).

Alatima vizualne umjetnosti dočarati jedno ovakvo glazbeno djelo nesvakidašnji je zadatak o kojem je redatelj Matko Petrić dugo razmišljao:

– Glazbenik sam koji filmom nastoji slijediti emocije Ljube Stipišića u oratoriju, ono što je on osjećao bilo je najvažnije – prisjeća se redatelj.

Snimke iz Katuna, Komiže

– Slika je odraz glazbe, a raspoloženje je melankolično, tromo, djelo je rađeno u tradiciji starog splitskog pjevanja. Na koncu sam se opredijelio za art koncepciju. Uz dio dokumentarnog i igranog materijala u filmu, jedan dio napravio sam kao umjetničku asocijaciju.

U temi koja je velika po sebi svakako sam želio izbjeći kič. Spojio sam realno i zamišljeno, realne situacije sa snoviđenjem, hrabra je to odluka bila, rekao bih.

U dokumentarnom dijelu koristio sam snimke koncerata “Brodosplita” u crkvama u Katunima, Komiži i danas porušenoj Crkvi srca Isusova u Zagrebu, gdje su nastupali sa Stipišićevim oratorijem. Dio je sa snimanja u vatikanskom studiju, a dio iz velike dvorane u Dioklecijanovim podrumima, u ambijentu rimske kulture.

---

image

Matko Petrić: Filmom sam baš jako zadovoljan 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---


Neki su materijali nastali na lokalitetima tipičnim za Mediteran i za mjesto Isusova pojavljivanja: u kamenom kršu, među mediteranskim raslinjem, uz more. Slika Isusa i Šimuna Petra koji love ribu snimljena je tijekom noćnog ribarenja na Visu, na plivarici, a finale je u solinskoj “kavi”, u jednom surom, kataklizmičkom ambijentu. Isus se zadnji put pojavljuje...

Zbor pjeva, a sniman je s velike visine, dronom, i pjevači odlaze... Više je tu zemlje nego neba. Jer Isus je uskrsnuo, a mi nismo ništa naučili, tu smo, u ovoj “dolini suza”, nameće se kao simbolika – govori Matko Petrić.

Kakav je zaista bio Ljubo Stipišić?

Drugi film, nazvan “Tko navija zvizde?”, koji će se prvi put prikazati na HTV-u na Uskrsni ponedjeljak, namijenjen je širem krugu gledatelja i bit će zanimljiv svima koji poštuju Delmatinu glazbenu, melografsku i književnu ostavštinu.

Jednog od osnivača Festivala dalmatinskih klapa i klapskog voditelja, koji je svojom himničkom “Dalmatino, povišću pritrujena” i aranžmanom Hajdukove navijačke “Marjane, Marjane” dopro do svih generacija ljudi, pamte još mnogi njegovi suvremenici. No malo je njih koji su intimno poznavali ovog svestranog umjetnika, a ovaj film odgovara upravo na to pitanje – kakav je zaista bio Ljubo Stipišić?

Kroz razgovore s članovima njegove obitelji, prijateljima i suradnicima, o njemu se doznaje od ranog djetinjstva u Vrbanju na otoku Hvaru, kada je bio senzibilno, boležljivo i glazbeno nadareno dijete, pa do njegova kraja, prije jedanaest godina.

Osobito su zanimljiva sjećanja njegove starije sestre Olesije Visković, prijatelja slikara Josipa Botterija Dinija i, možda zbog njegove popularnosti još najviše – njegova sina Zlatana Stipišića Gibonnija. On se na dirljiv način sjeća djetinjstva uz glazbom preokupiranog oca i danas pronalazi ostatke njegova utjecaja u sebi.

---

image

Gibo sa sestrom Mirjam i tatom Ljubom


 

Jadran Babić/arhiv sd
---


Uz njih, u filmu još govore Gibonnijeva majka Nataša, Ljubin rođak Ivo Stipišić, prof. filozofije Daniel Miščin, glazbeni pedagog i voditelj ansambla “Lado” Bojan Pogrmilović, liječnica Psihijatrijske bolnice Rab Vesna Šendula Jengić i voditelj Zaklade Delmata Ivan Pehar.

Sjajni, emocionalni, autentični

– Sugovornici u filmu tako su sjajni, emocionalni, autentični, da je to zapravo onaj “gol” filma. Na njihovoj priči počiva cijeli film, tako da je to odredilo moj autorski pristup – kaže redatelj Matko Petrić, koji je na filmu radio punih sedam godina i uz niz, najprije financijskih, teškoća uspio ga završiti.

A potom ga, zahvaljujući preporuci Paola Sfecija, dugogodišnjeg predsjednika HGU-a, ustupiti urednicima HTV-a.

– Za naslov filma “Tko navija zvizde?” odlučio sam se nakon što sam nabasao na snimku “Monolog o životu” s YouTubea. U tom monologu sažeto je sve bitno što me je zanimalo za rad na portretu Ljube Stipišića.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---


Meni jedini dostupni intervju za film napravljen je nakon što mu je uručen Porin za životno djelo, a kako bih istaknuo njegovu duhovnost, uveo sam procesiju “Za križen” kao paralelnu liniju filma.

Sudionici procesije također su akteri u njemu – veli Petrić, koji je u filmu koristio na stotine fotografija iz obiteljskog albuma Stipišićevih, a autor je i velikog dijela glazbe u filmu.

Glazbu, naravno uz onu Ljube Stipišića, još potpisuju M. Jakić, S. Stanojkovski, M. Dedić i G. Cetinić, autor animacija i crteža je Dalibor Popović, a producentica je Nina Bočvarov.

– Usprkos svemu što sam proživio dok je izišao pred gledatelje, filmom o Ljubi Stipišiću Delmati baš sam jako zadovoljan – kaže Matko Petrić.

---

O DELMATI GOVORE...

O Delmati u filmu govore njegova sestra Olesija Visković, prijatelj Josip Botteri Dini, supruga Nataša, rođak Ivo Stipišić, prof. filozofije Daniel Miščin, voditelj ansambla ‘Lado’ Bojan Pogrmilović...

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jadran Babic/arhiv sd Jadran Babić/arhiv sd Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Damir Krajač/Cropix Veljko Martinović Jakov Prkić/Cropix
Jadran Babic/arhiv sd

Gibonni s tatom

Jadran Babić/arhiv sd

Gibo sa sestrom Mirjam i tatom Ljubom


 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Matko Petrić: Filmom sam baš jako zadovoljan 

Veljko Martinović

Gibonni i Zbor ‘Brodosplit’ zajedno na pozornici

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/dva-dokumentarca-o-ljubi-stipisicu-u-utorak-u-hrvatskom-domu-u-splitu-i-na-htv-u-u-filmu-tko-navija-zvizde-gibonni-prica-o-djetinjstvu-uz-oca-1183557 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=23004a9a6087efbc7f33530674092774d935325b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDelite+%C4%8Duti+Gibonnija+kako+pri%C4%8Da+o+svom+djetinjstvu+uz+oca%3F+U+filmu+%E2%80%99Tko+navija+zvizde%3F%E2%80%99+upoznat+%C4%87ete+splitske+glazbenike+na+najintimniji+na%C4%8Din.+Kakav+je+zaista+bio+Ljubo+Stipi%C5%A1i%C4%87%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fdva-dokumentarca-o-ljubi-stipisicu-u-utorak-u-hrvatskom-domu-u-splitu-i-na-htv-u-u-filmu-tko-navija-zvizde-gibonni-prica-o-djetinjstvu-uz-oca-1183557 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fdva-dokumentarca-o-ljubi-stipisicu-u-utorak-u-hrvatskom-domu-u-splitu-i-na-htv-u-u-filmu-tko-navija-zvizde-gibonni-prica-o-djetinjstvu-uz-oca-1183557 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTRIGANTNA POJAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaINTRIGANTNA POJAVA

Želite čuti Gibonnija kako priča o svom djetinjstvu uz oca? U filmu ’Tko navija zvizde?’ upoznat ćete splitske glazbenike na najintimniji način. Kakav je zaista bio Ljubo Stipišić?!

12. travnja 2022. - 15:02

U tjednu uoči Uskrsa te na Veliki petak splitskoj će se publici, kao i gledateljima HTV-a, predstaviti dva filma koji govore o Ljubi Stipišiću Delmati, odnosno o njegovoj glazbi.

Prvi, “Uskrsnuće”, bit će premijerno prikazan večeras, 12. travnja, u splitskom Hrvatskom domu, a drugi – “Tko navija zvizde?” – bit će emitiran na Prvom programu HTV-a, 15. travnja, u 20 sati.

Oba filma redateljski potpisuje splitski dokumentarist, videoautor i glazbenik Matko Petrić.

Zajedničko je za oba filma da imaju slično trajanje, oko 50 minuta, kao i to da su dugo čekali da ih vidi šira publika, između ostalog i zbog dvogodišnje stanke zbog epidemije. No sadržajno su potpuno različiti.

”Uskrsnuće” je naziv oratorija koji je melograf, aranžer, skladatelj i dirigent Ljubo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:52