StoryEditorOCM
PanoramaIris Apfel

Desetljećima je ikona mode i stila, uspješna, svoja i hrabra, ovo je dio njenih životnih lekcija

Piše mozaik sd
29. kolovoza 2023. - 16:13
‘Imati stila ne znači nositi skupu odjeću. Možete biti odjeveni u najnoviju skupu odjeću i svejedno izgledati poput božićnog drvca. Iris Apfel u Hong Kongu 2017.Afp

Mnogi danas daju savjete iako se njihov život kosi s onim što rade. S druge strane život nekih ljudi, i to iznimno dug, primjerom potvrđuje ono što govore.

Jedna od takvih je Iris Apfel (102), poduzetnica i dizajnerica interijera koja se vodila idejom da je svijet dovoljno siv te da ga odjećom, obućom i nakitom možemo učiniti veselijim i ljepšim mjestom.

Majka joj je bila vlasnica butika, a otac uvoznik namještaja, a sa suprugom je pokrenula proizvodnju reprodukcija starih tkanina i postali su jedan od najmoćnijih parova New Yorka.

Iris Apfel projektirala je unutrašnjost Bijele kuće od Harryja Trumana do Billa Clintona, zbog osebujnog stila odijevanja uvijek je bila u centru pažnje, a prema njoj je napravljena i jedinstvena Barbie lutka. U knjizi "Slučajna ikona" iznijela je lekcije koje je naučila, a ovo su neke od njih, piše Zadovoljna.hr.

1. Nemojte se zamarati godinama

Nikada ne razmišljam o svojim godinama. Možda je u tome tajna. To je prolazna misao, samo broj. Shvatila sam da je rad za mene vrlo zdrav. Volim ono što radim i u to ulažem svoje srce i dušu. Možda vam se ne sviđa starenje, ali koja je alternativa? Ovdje si. Prihvati ga.

2. Odaberite partnera koji će slaviti vaše uspjehe

Svi čije je živote ikada dotaknuo znaju da je uistinu bio nježan čovjek, rekla je Apfel, samoproglašena najstarija tinejdžerica na svijetu, o svome Carlu, koji je umro 2015. u 100. godini, nakon 68 godina braka. Gurnuo me u središte pozornosti i potom uživao u mom uspjehu. Ludo mi nedostaje.

3. Kada vas nešto veseli, krenite u to svim srcem

Nikada nisam ništa očekivala. Ako nešto zvuči uzbudljivo i zanimljivo, učinim to, a kasnije se brinem. Većina ljudi radije bi se samo prepustila toku jer je mnogo lakše. Ali nije baš zanimljivo.

image

‘Ako nešto zvuči uzbudljivo i zanimljivo, učinim to, a kasnije se brinem‘.

U Barceloni 2015.

Afp

4. Da biste ostali mladi, morate razmišljati mladenački

Ako želite ostati mladi, morate razmišljati kao mlada osoba. Imati osjećaj čuđenja, smisao za humor i znatiželju, to je moje vrelo života. Nikad ne želim biti stara budala.

5. Neka vam vlastito mišljenje o sebi bude najvažnije

Nikada se nisam pokušavala uklopiti. Rano sam naučila da moram biti svoja kako bih bila zadovoljna. Ako morate biti sve za sve ljude, na kraju nećete biti nikome ništa. Ne odijevam se da bi drugi buljili u mene; odijevam se za sebe.

6. Nemojte se izolirati od drugih

Uklapala sam se, ali na svoj način. Nikada zapravo nisam bila konformist u bilo kojem području. No ako ne pokušate biti barem dio drugih stvari, vaša će originalnost djelovati protiv vas. Prvo se uklopite, a zatim izađite.

7. Novac ne kupuje uspjeh

Prodati svoju dušu za novce ne vrijedi stvarne cijene koju plaćate, barem ne meni.

8. Stil ne podrazumijeva trošenje velikih svota novca

Imati stila ne znači nositi skupu odjeću. Možete biti odjeveni u najnoviju skupu odjeću i svejedno izgledati poput božićnog drvca. Nije stvar u tome što nosite, nego kako to nosite. Jednako sam sretna kada nosim rukavice od tri dolara, kao i kada nosim skupe komade. Jer kada se svim silama trudite imati stila, tada izgledate kao da nosite kostim, kao da odjeća ulazi u prostoriju prije vas.

9. Nove pustolovine počinju jednim malim korakom

Nećete uspjeti samo ako ne pokušate. Nikada nisam mislila da ne mogu učiniti nešto jer sam žena. Ponekad jednostavno morate napraviti prvi korak, čak i ako je to mali korak.

10. Nemojte se pretvarati da ste mlađi nego što jeste

Nema ništa loše u borama. Kad ste stariji, pokušavati izgledati godinama mlađe je glupo i nikoga ne zavaravate. Kad imaš sedamdeset pet godina i odeš na zatezanje lica, nitko neće pomisliti da imaš trideset godina, prenosi Zadovoljna.hr.

image

‘Nema ništa loše u borama. Kad ste stariji, pokušavati izgledati godinama mlađe je glupo i nikoga ne zavaravate‘

U Hong Kongu 2017., Iris Apfel (lijevo)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:22