StoryEditorOCM
PanoramaŽIVOTNA PRIČA

Čuvao je Tita u ratu, nosio ga na leđima preko Neretve, a završio na Golom otoku! Kad ga je Broz nazvao, odgovorio je...

Piše mozaik sd
2. lipnja 2024. - 07:23

Milomir Marić, jedan od najpoznatijih novinara u regiji, ispričao je nedavno u jednom podcastu kako je upoznao čovjeka koji je bio Titov tjelohranitelj, te saznao što mu je rekao - prenosi Espreso.

"Zvao se Boško Čolić, čuvao je Tita cijeli rat. Nosio je Tita na leđima preko Neretve i Sutjeske, sve do Bijelog dvora. Žena mu je bila šefica personala, bila je šefica Jovanki, budućoj Broz.
I njega su optužili da je 1948. da trebao ubio Tita po nalogu ruske službe. Kad je Tito spavao, on je budan sjedio pred vratima i gledao Broza kroz špijunku. Neke gluposti su to bile, kao on je htio ubiti Tita”, rekao je Marić.

image

Josip Broz Tito u listopadu 1944. za vrijeme 2. svjetskog rata

-/Afp

A cijela priča bila je u tome što su Rusi 1945. htjeli poslati filmsku ekipu da snimi film o partizanskoj borbi, ali Tito ih nije htio voditi po planinama i kroz ofenzive, pa je poslao Boška, ​​koji je ovima rekao više nego što je trebalo reći - tvrdi Marić.

Zatim je Marić ispričao kako je Boško Čolić bio na Golom otoku i da je možda posljednji s njega otišao.

"Otišao je s Golog otoka ‘62. i tada počeo prodavati srećke po sajmovima, i ne samo da se tako osigurao, nego je kupio i kuću na moru. I izbrisao je tu epizodu iz svog života. Nakon pada Rankovića, Tito se domogao Čolićeva broja, nazvao ga i kaže: ‘Gdje si, prijatelju?Posvađali su nas dvojicu, dva najveća prijatelja. Toliko si mi puta spasio život, odmah da si došao do mene da se nastavimo družiti.‘ A Marko mu je odgovorio: ‘Druže Tito, ja sam se nekako snašao i bez vas, pa ću i ubuduće.‘"

image

Josip Broz Tito, snimljen 1947., dok je još držao Stalijinovu sliku na zidu

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 16:11