stdClass Object ( [id] => 275872 [title] => Po receptu profesionalca: napravite sasvim prirodnu kremu za sunčanje [alias] => po-receptu-profesionalca-napravite-sasvim-prirodnu-kremu-za-suncanje [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Saša Radulović, voditelj Udruge “Anias de Moras”, jedan je od najaktivnijih hrvatskih aromaterapeuta s bogatim životopisom. Autor je nekoliko jedinstvenih seminara iz područja primijenjene aromaterapije koje je među prvima predstavio hrvatskom tržištu.

Više od devet godina profesionalno se bavi aromaterapijom i na otvorenim edukativnim predavanjima i radionicama prenosi znanje izrade prirodne aromakozmetike i aromaterapije prema francuskom modelu temeljenom na farmaceutski i botanički definiranim eteričnim uljima.

Interes za njegove seminare iznimno je velik te mjesečno ugošćuje zainteresirane klijente iz cijele regije. Njegovo istraživanje tajanstvene snage prirodnih mirisa očito je preraslo u veliku ljubav koju rado besplatno dijeli s javnošću, a ovoga puta nam je otkrio kako možemo zaobići police trgovina s bogatom ponudom zaštitnih kemijskih sredstava za sunčanje i sami napraviti kreme odnosno ulja sa zaštitnim faktorom i ulja za njegu nakon sunčanja - u vlastitom kućnom laboratoriju.

Tema je osobito zanimljiva s obzirom na to da se sve češće objavljuju rezultati studija koje govore o nekim sumnjivim sastojcima koje sadrže tvornički proizvodi koji možda našoj koži više štete nego što koriste. Najprije ćemo se upoznati sa sastojcima koje će naše ‘home made’ kozmetika sadržavati.



Najvažniji sastojak je čileanska malina

- Najvažniji sastojak je čileanska malina (Rubus idaeus), biljno ulje koje ima iznimnu sposobnost prirodne apsorpcije UV zraka. Ovo je ulje prije nekoliko godina postalo pravi hit na mojim edukativnim radionicama jer je ključnu primjenu imalo u prirodnim preparatima za zaštitu od sunca.

Neki autori spominju kako je procijenjeni prirodni SPF ovog ulja između 25-40. Varijacija SPF ovisi o nizu čimbenika rasta same biljke počevši od stupnja vlage do broja sunčanih dana i kvalitete zemljišta na kojem usjevi rastu.

Uvijek valja potražiti kvalitetne brendove na tržištu i koristiti isključivo hladno prešana i nerafinirana biljna ulja po mogućnosti organski certificirana, kaže Radulović, te pojašnjava da se samo hladnim prešanjem dobiva biljno ulje bogato cijelim spektrom vrijednih masnih kiselina - linolne i α-linolenske kiseline te vitamina E.

Ulje čileanske maline osim što pruža koži izvanrednu zaštitu od štetnog sunčeva zračenja, djeluje blagotvorno i kod drugih upalnih stanja kože te obnavlja njene stanice nakon izlaganja suncu.

Zanimljivo je podsjetiti da je i znanstvena studija koju su obavili B. Dave Oomah i suradnici u istraživanju pod naslovom “Characteristics of raspberry seed oil”, a objavljena je u časopisu “Food Chemistry”, navela da se biljno ulje maline može primijeniti kao sredstvo zaštite od sunčeva zračenja.

Utvrđeno je također da je protuupalno djelovanje ovog ulja izraženije od ulja kokosa, pšeničnih klica i avokada. Ulje koje ponekad može biti zamjena ili, još bolje, nadopuna uz čileansku malinu je biljno ulje čileanskog lješnjaka (Gevuina avellana) koje sadrži visoki udio tokotrienola koji izvrsno štite stanice od štete koju uzrokuje UV zračenje.

In vitro ispitivanja pokazala su kako ulje čileanskog lješnjaka apsorbira u UV spektru između 260 i 280 nm i time doprinosi zaštiti kože od UV zračenja i drugih vanjskih stresnih čimbenika.


Kako se ulje čileanske maline primjenjuje?

- U izradi prirodne kozmetike za sunčanje biljno ulje čileanske maline može se primjenivati čisto, bez dodataka eteričnih ulja i drugih biljnih ulja, a praksa pokazuje da je za jedno premazivanje tijela odrasle osobe dovoljno između 20 i 40 ml ovog ulja, naravno, sve ovisi o površini kože.

Dovoljno je čisto biljno ulje maline u tankom sloju namazati na kožu lica i tijela, naravno, pazeći da ipak izbjegavamo boravak na suncu u satima kada je ono najajače. Čileansku malinu osobno najviše volim koristiti u emulzijskoj formulaciji - mlijeku za sunčanje, kada se sinergistički povezuju masne i vodene faze s ciljem dobivanja mlijeka odnosne kreme za lice i tijelo.

Smanjimo li količinu biljnog ulja čileanske maline, možemo očekivati da će stupanj zaštite (SPF) također smanjiti.

Koža dobiva sve što joj treba

Ulje karanja stabla (Pongamia glabra) drugo je blagotvorno biljno ulje za njegu kože s naglašenom sposobnošću apsorpcije UV zraka, otkriva nam aromaterapeut Radulović.

Dobiva se iz sjemenki a kako je iznimno hranjivo i djeluje regenerativno na kožu, obavezni je sastojak prirodne kozmetike za sunčanje, kao i ulje buriti palme (Mauritia flexuosa) koja raste u šumama Amazone.

Njegovo osnovno djelovanje je da apsorbira UV zrake, djeluje na tonus zrele i kože sklone boranju, a zbog velike količine karotenoida koje sadrži osim što regenerira istodobno i dubinski hrani kožu neškodljivim A vitaminom. U pripravcima za sunčanje ovo ulje pokazuje sposobnost eliminacije slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje i preuranjeno starenje kože.

U kremama za zaštitu od sunca, osobito za zaštitu od UVA zračenja koje je odgovorno za starenje kože koristite i alge i ljekovitu lavandu !?

- U izradi mlijeka za sunčanje koristili smo i vodeni ekstrakt crvene alge Porphyra umbilicalis koji štiti kožu od preranog starenja, dodatkom do 5 posto, budući da on u pripravcima prirodne kozmetike omogućuje dodatnu i veoma efikasnu zaštitu protiv UVA zraka.

Sastavni dio vodene faze kod izrade mlijeka odnosno kreme za sunčanje je i hidrolat, nusprodukt dobivanja eteričnih ulja, zapravo cvijetna vodica. U izradi mlijeka tj. kreme za sunčanje rado koristim upravo hidrolat ljekovite lavande (Lavandula angustifolia). On je zbog uravnotežene pH vrijednosti idealan odabir za njegu gotovo svih tipova kože, a u ovakvoj kremi djeluje regenerativno i umirujuće.

Kod kućne pripreme zaštitnih krema dobro je koristiti i hidrolat paprene metvice jer djeluje protuupalno, rashlađujuće te je izvrstan za ljetnu njegu kože nakon sunčanja, kod opeklina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža, te kod alergijskih reakcija kože i te kod akni.

Inače, hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski.

Aromakozmetika za sunčanje ne sadrži alkohol !?

- Najkvalitetniji hidrolati u sebi ne sadrže alkohol (npr. etanol) i stabilizirani su tzv. sterilnom filtracijom, što znači da se odmah nakon destilacije steriliziraju kroz filtar pora veličine 200 nm, čime se uklanjaju sve spore i bakterije. Nakon filtracije pune se u sterilne boce, i tako se osigurava da do krajnjeg kupca stignu nekontimirani.

U kozmetici, najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo uljnu mješavinu na kožu još vlažnu od hidrolata - na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema - i vodenu i masnu fazu.

Koliko takve kreme u koje niste umiješali ništa od E-komponenti, dakle bez konzervansa i boja, mogu trajati?

- Obično je rok prirodnih krema, bez ikakvih konzervansa, čak ni prirodnih, oko 30 dana. Pri tome valja imati na umu da kvaliteta kreme ovisi prije svega o kvaliteti sastojaka. U klasičnim tj. komercijalnim kremama, pa i u onim najskupljim, glavni sastojci su najčešće vazelin, parafin, silikonska ulja i rafinirana biljna ulja - sve odreda sastojci apsolutno nikakve hranjive vrijednosti.

Javna je tajna: Rijetki koriste prirodne sastojke

Kao vodena faza komercijalnih krema koristi se demineralizirana voda, a neizostavno se dodaju i umjetni mirisi i boje kako bi krema bila dopadljiva te neizostavni konzervansi kako bi krema imala iznimno dug rok trajanja i tako na policama trgovina ili u skladištima distributera stajati i po nekoliko godina.

Javna je tajna da vrlo mali broj proizvođača upotrebljava zaista prirodne sastojke, a skupoća kreme ili “razvikanost” nekog branda nisu garancija kvalitete i prirodne hranjivosti.

Uvijek rado ističem kako je samo ono što smo sami spravili i imali pod nadzorom doista prirodno - imati uvid nad tako važnim segmentom (kozmetikom) neprocjenjiva je blagodat!



jAVORKA LUETić, foto: privatni album

Postupak izrade - korak po korak


- Postupak izrade kreme je vrlo jednostavan i moguć je u kućnoj radinosti. K meni na edukaciju zbog nekog razloga dolaze samo žene, prosječno u dobi između 35 i 55 godina, koje bez ikakva predznanja znaju spraviti predivne čarolije od prirodnih sastojaka.

Štoviše, oduševljen sam činjenicom što su neke od njih napustile svoje radno mjesto i počele izradu aromakozmetike za svoje prijateljice a potom i buduće klijente - uz smiješak otkriva Radulović.

Dakle, nakon što u jednoj čašici izvažemo biljna ulja sa zaštitnim faktorom, u drugoj čašici izvažemo vodenu fazu. Kako masna i vodena faza nisu prirodno spojive, potreban nam je emulgator koji služi kao poveznica tih nespojivih faza.



Sugeriram prirodne emulgatore poput onih na bazi masline, riže, voska jojobe ili karnaube. Emulgator se dodaje u čašicu s masnom fazom, a potom obje čašice stavljamo u vodenu kupelj.

Kada se emulgator otopi u masnoj fazi, a vodena faza iz čašice s hidrolatom ugrije, ulijevamo vodenu u masnu fazu i miješamo dok ne dobijemo kremu. I to je to.

Masna faza obično ima između 10 i 15 grama biljnih ulja, dok vodena (hidrolat) može varirati od 35 do 45 grama te dodatkom emulgatora i drugih dodataka po želji (npr. biljni glicerol, gel aloe vere ili vodeni ekstrakt zaštitne alge) dobivamo između 50 i 60 grama kreme/mlijeka za sunčanje.

Povećanjem vodene faze dobivamo rjeđe konzistencije (mlijeka), dok smanjenjem hidrolata dobivamo gušće kreme.

Preporuka je prirodne kreme čuvati u staklenim posudicama, a zbog izostanka konzervansa uputno je čuvanje u hladnjaku.

Doista, ne pamtim da je ikada netko tko je susreo ovakvu prirodnu kozmetiku krenuo po «starom» u potrazi za komercijalnim proizvodima.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršena zaštita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-06-07 15:29:41 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-07 16:34:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-06-07 15:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23758 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/06/07/sun00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15744776 Threads: 3 Questions: 3234105970 Slow queries: 7324855 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236636052 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/po-receptu-profesionalca-napravite-sasvim-prirodnu-kremu-za-suncanje-275872 [printLink] => /mozaik/ljepota/po-receptu-profesionalca-napravite-sasvim-prirodnu-kremu-za-suncanje-275872?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230155 [name] => prirodnakozmetika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prirodnakozmetika [link] => /tag/prirodnakozmetika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 279603 [name] => sunce [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sunce [link] => /tag/sunce ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršena zaštita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Po receptu profesionalca: napravite sasvim prirodnu kremu za sunčanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-14-43-51-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/07/sun00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/07/sun00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}Saša Radulović, voditelj Udruge “Anias de Moras”, jedan je od najaktivnijih hrvatskih aromaterapeuta s bogatim životopisom. Autor je nekoliko jedinstvenih seminara iz područja primijenjene aromaterapije koje je među prvima predstavio hrvatskom tržištu.

Više od devet godina profesionalno se bavi aromaterapijom i na otvorenim edukativnim predavanjima i radionicama prenosi znanje izrade prirodne aromakozmetike i aromaterapije prema francuskom modelu temeljenom na farmaceutski i botanički definiranim eteričnim uljima.

Interes za njegove seminare iznimno je velik te mjesečno ugošćuje zainteresirane klijente iz cijele regije. Njegovo istraživanje tajanstvene snage prirodnih mirisa očito je preraslo u veliku ljubav koju rado besplatno dijeli s javnošću, a ovoga puta nam je otkrio kako možemo zaobići police trgovina s bogatom ponudom zaštitnih kemijskih sredstava za sunčanje i sami napraviti kreme odnosno ulja sa zaštitnim faktorom i ulja za njegu nakon sunčanja - u vlastitom kućnom laboratoriju.

Tema je osobito zanimljiva s obzirom na to da se sve češće objavljuju rezultati studija koje govore o nekim sumnjivim sastojcima koje sadrže tvornički proizvodi koji možda našoj koži više štete nego što koriste. Najprije ćemo se upoznati sa sastojcima koje će naše ‘home made’ kozmetika sadržavati.



Najvažniji sastojak je čileanska malina

- Najvažniji sastojak je čileanska malina (Rubus idaeus), biljno ulje koje ima iznimnu sposobnost prirodne apsorpcije UV zraka. Ovo je ulje prije nekoliko godina postalo pravi hit na mojim edukativnim radionicama jer je ključnu primjenu imalo u prirodnim preparatima za zaštitu od sunca.

Neki autori spominju kako je procijenjeni prirodni SPF ovog ulja između 25-40. Varijacija SPF ovisi o nizu čimbenika rasta same biljke počevši od stupnja vlage do broja sunčanih dana i kvalitete zemljišta na kojem usjevi rastu.

Uvijek valja potražiti kvalitetne brendove na tržištu i koristiti isključivo hladno prešana i nerafinirana biljna ulja po mogućnosti organski certificirana, kaže Radulović, te pojašnjava da se samo hladnim prešanjem dobiva biljno ulje bogato cijelim spektrom vrijednih masnih kiselina - linolne i α-linolenske kiseline te vitamina E.

Ulje čileanske maline osim što pruža koži izvanrednu zaštitu od štetnog sunčeva zračenja, djeluje blagotvorno i kod drugih upalnih stanja kože te obnavlja njene stanice nakon izlaganja suncu.

Zanimljivo je podsjetiti da je i znanstvena studija koju su obavili B. Dave Oomah i suradnici u istraživanju pod naslovom “Characteristics of raspberry seed oil”, a objavljena je u časopisu “Food Chemistry”, navela da se biljno ulje maline može primijeniti kao sredstvo zaštite od sunčeva zračenja.

Utvrđeno je također da je protuupalno djelovanje ovog ulja izraženije od ulja kokosa, pšeničnih klica i avokada. Ulje koje ponekad može biti zamjena ili, još bolje, nadopuna uz čileansku malinu je biljno ulje čileanskog lješnjaka (Gevuina avellana) koje sadrži visoki udio tokotrienola koji izvrsno štite stanice od štete koju uzrokuje UV zračenje.

In vitro ispitivanja pokazala su kako ulje čileanskog lješnjaka apsorbira u UV spektru između 260 i 280 nm i time doprinosi zaštiti kože od UV zračenja i drugih vanjskih stresnih čimbenika.


Kako se ulje čileanske maline primjenjuje?

- U izradi prirodne kozmetike za sunčanje biljno ulje čileanske maline može se primjenivati čisto, bez dodataka eteričnih ulja i drugih biljnih ulja, a praksa pokazuje da je za jedno premazivanje tijela odrasle osobe dovoljno između 20 i 40 ml ovog ulja, naravno, sve ovisi o površini kože.

Dovoljno je čisto biljno ulje maline u tankom sloju namazati na kožu lica i tijela, naravno, pazeći da ipak izbjegavamo boravak na suncu u satima kada je ono najajače. Čileansku malinu osobno najviše volim koristiti u emulzijskoj formulaciji - mlijeku za sunčanje, kada se sinergistički povezuju masne i vodene faze s ciljem dobivanja mlijeka odnosne kreme za lice i tijelo.

Smanjimo li količinu biljnog ulja čileanske maline, možemo očekivati da će stupanj zaštite (SPF) također smanjiti.

Koža dobiva sve što joj treba

Ulje karanja stabla (Pongamia glabra) drugo je blagotvorno biljno ulje za njegu kože s naglašenom sposobnošću apsorpcije UV zraka, otkriva nam aromaterapeut Radulović.

Dobiva se iz sjemenki a kako je iznimno hranjivo i djeluje regenerativno na kožu, obavezni je sastojak prirodne kozmetike za sunčanje, kao i ulje buriti palme (Mauritia flexuosa) koja raste u šumama Amazone.

Njegovo osnovno djelovanje je da apsorbira UV zrake, djeluje na tonus zrele i kože sklone boranju, a zbog velike količine karotenoida koje sadrži osim što regenerira istodobno i dubinski hrani kožu neškodljivim A vitaminom. U pripravcima za sunčanje ovo ulje pokazuje sposobnost eliminacije slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje i preuranjeno starenje kože.

U kremama za zaštitu od sunca, osobito za zaštitu od UVA zračenja koje je odgovorno za starenje kože koristite i alge i ljekovitu lavandu !?

- U izradi mlijeka za sunčanje koristili smo i vodeni ekstrakt crvene alge Porphyra umbilicalis koji štiti kožu od preranog starenja, dodatkom do 5 posto, budući da on u pripravcima prirodne kozmetike omogućuje dodatnu i veoma efikasnu zaštitu protiv UVA zraka.

Sastavni dio vodene faze kod izrade mlijeka odnosno kreme za sunčanje je i hidrolat, nusprodukt dobivanja eteričnih ulja, zapravo cvijetna vodica. U izradi mlijeka tj. kreme za sunčanje rado koristim upravo hidrolat ljekovite lavande (Lavandula angustifolia). On je zbog uravnotežene pH vrijednosti idealan odabir za njegu gotovo svih tipova kože, a u ovakvoj kremi djeluje regenerativno i umirujuće.

Kod kućne pripreme zaštitnih krema dobro je koristiti i hidrolat paprene metvice jer djeluje protuupalno, rashlađujuće te je izvrstan za ljetnu njegu kože nakon sunčanja, kod opeklina, ugriza komaraca i insekata, kod svrbeža, te kod alergijskih reakcija kože i te kod akni.

Inače, hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski.

Aromakozmetika za sunčanje ne sadrži alkohol !?

- Najkvalitetniji hidrolati u sebi ne sadrže alkohol (npr. etanol) i stabilizirani su tzv. sterilnom filtracijom, što znači da se odmah nakon destilacije steriliziraju kroz filtar pora veličine 200 nm, čime se uklanjaju sve spore i bakterije. Nakon filtracije pune se u sterilne boce, i tako se osigurava da do krajnjeg kupca stignu nekontimirani.

U kozmetici, najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo uljnu mješavinu na kožu još vlažnu od hidrolata - na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema - i vodenu i masnu fazu.

Koliko takve kreme u koje niste umiješali ništa od E-komponenti, dakle bez konzervansa i boja, mogu trajati?

- Obično je rok prirodnih krema, bez ikakvih konzervansa, čak ni prirodnih, oko 30 dana. Pri tome valja imati na umu da kvaliteta kreme ovisi prije svega o kvaliteti sastojaka. U klasičnim tj. komercijalnim kremama, pa i u onim najskupljim, glavni sastojci su najčešće vazelin, parafin, silikonska ulja i rafinirana biljna ulja - sve odreda sastojci apsolutno nikakve hranjive vrijednosti.

Javna je tajna: Rijetki koriste prirodne sastojke

Kao vodena faza komercijalnih krema koristi se demineralizirana voda, a neizostavno se dodaju i umjetni mirisi i boje kako bi krema bila dopadljiva te neizostavni konzervansi kako bi krema imala iznimno dug rok trajanja i tako na policama trgovina ili u skladištima distributera stajati i po nekoliko godina.

Javna je tajna da vrlo mali broj proizvođača upotrebljava zaista prirodne sastojke, a skupoća kreme ili “razvikanost” nekog branda nisu garancija kvalitete i prirodne hranjivosti.

Uvijek rado ističem kako je samo ono što smo sami spravili i imali pod nadzorom doista prirodno - imati uvid nad tako važnim segmentom (kozmetikom) neprocjenjiva je blagodat!



jAVORKA LUETić, foto: privatni album

Postupak izrade - korak po korak


- Postupak izrade kreme je vrlo jednostavan i moguć je u kućnoj radinosti. K meni na edukaciju zbog nekog razloga dolaze samo žene, prosječno u dobi između 35 i 55 godina, koje bez ikakva predznanja znaju spraviti predivne čarolije od prirodnih sastojaka.

Štoviše, oduševljen sam činjenicom što su neke od njih napustile svoje radno mjesto i počele izradu aromakozmetike za svoje prijateljice a potom i buduće klijente - uz smiješak otkriva Radulović.

Dakle, nakon što u jednoj čašici izvažemo biljna ulja sa zaštitnim faktorom, u drugoj čašici izvažemo vodenu fazu. Kako masna i vodena faza nisu prirodno spojive, potreban nam je emulgator koji služi kao poveznica tih nespojivih faza.



Sugeriram prirodne emulgatore poput onih na bazi masline, riže, voska jojobe ili karnaube. Emulgator se dodaje u čašicu s masnom fazom, a potom obje čašice stavljamo u vodenu kupelj.

Kada se emulgator otopi u masnoj fazi, a vodena faza iz čašice s hidrolatom ugrije, ulijevamo vodenu u masnu fazu i miješamo dok ne dobijemo kremu. I to je to.

Masna faza obično ima između 10 i 15 grama biljnih ulja, dok vodena (hidrolat) može varirati od 35 do 45 grama te dodatkom emulgatora i drugih dodataka po želji (npr. biljni glicerol, gel aloe vere ili vodeni ekstrakt zaštitne alge) dobivamo između 50 i 60 grama kreme/mlijeka za sunčanje.

Povećanjem vodene faze dobivamo rjeđe konzistencije (mlijeka), dok smanjenjem hidrolata dobivamo gušće kreme.

Preporuka je prirodne kreme čuvati u staklenim posudicama, a zbog izostanka konzervansa uputno je čuvanje u hladnjaku.

Doista, ne pamtim da je ikada netko tko je susreo ovakvu prirodnu kozmetiku krenuo po «starom» u potrazi za komercijalnim proizvodima.



[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/po-receptu-profesionalca-napravite-sasvim-prirodnu-kremu-za-suncanje-275872 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=58128e0633e6f4428b1c51e4bfbffe7a168a9684 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po+receptu+profesionalca%3A+napravite+sasvim+prirodnu+kremu+za+sun%C4%8Danje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fpo-receptu-profesionalca-napravite-sasvim-prirodnu-kremu-za-suncanje-275872 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fpo-receptu-profesionalca-napravite-sasvim-prirodnu-kremu-za-suncanje-275872 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršena zaštita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ljepotasavršena zaštita

Po receptu profesionalca: napravite sasvim prirodnu kremu za sunčanje

Piše PSD.
7. lipnja 2015. - 17:26
Saša Radulović, voditelj Udruge “Anias de Moras”, jedan je od najaktivnijih hrvatskih aromaterapeuta s bogatim životopisom. Autor je nekoliko jedinstvenih seminara iz područja primijenjene aromaterapije koje je među prvima predstavio hrvatskom tržištu.

Više od devet godina profesionalno se bavi aromaterapijom i na otvorenim edukativnim predavanjima i radionicama prenosi znanje izrade prirodne aromakozmetike i aromaterapije prema francuskom modelu temeljenom na farmaceutski i botanički definiranim eteričnim uljima.

Interes za njegove seminare iznimno je velik te mjesečno ugošćuje zainteresirane klijente iz cijele regije. Njegovo istraživanje tajanstvene snage prirodnih mirisa očito je preraslo u veliku ljubav koju rado besplatno dijeli s javnošću, a ovoga puta nam je...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 16:43