StoryEditor
Ljepotasvakodnevna njega

Ne izlazimo vani i ne šminkamo se, što ako nekad i preskočimo uobičajene higijenske i beauty navike? Evo što o tome misle stručnjaci 

Piše Ivana Tolj
14. travnja 2020. - 10:14
Shutterstock

Dane provedene u izolaciji više nitko ne broji. Sada samo sa sjetom gledamo u ormarima sve te divne proljetne haljine na vješalicama i nadamo se skorom buđenju iz 'korona sna'. 

Osim haljina, mnoge od nas u danima provedenim kod kuće, zapostavile su i svoju make-up rutinu pa su maskare i puderi lagano krenuli skupljati prašinu na policama toaletnih stolića, a nerijetko smo preskočile i dan za pranje kose.

Iako nas tek naši ukućani vide, postavlja se pitanje, trebamo li i u danima izolacije i neizloženosti svakodnevnim vanjskim utjecajima ustrajati u rutinama njege svoje kože. Odgovor stručnjaka je jednoglasno i odrješito pozitivan, a evo i zašto.

Koža - prva na udaru!

Posljednjih mjeseci, uz nošenje zaštitne opreme, socijalno distanciranje i redovitu higijenu ruku, posebno su istaknute i upute o nedodirivanju lica, no svi znamo koliko to ponekad može biti teško. Tako smo sigurno više puta, potpuno nesvjesno - nakon što smo dodirnuli predmete poput tipkovnice računala, ograde na balkonu ili pak mobitela, protrljali oči ili dotaknuli usta i nos. Prostor u našim domovima, koliko god uredan bio, i dalje je mjesto na kojem se mogu skupljati nepoželjne bakterije i virusi, a naša koža prva je na udaru u njihovom prijenosu.

- Iako ne izlazite vani, prljavština i masnoća i dalje se nakuplja na vašoj koži, ističe dermatologinja Hadley King, nadodajući: "ostajemo doma i ne koristimo make-up proizvode, no ne smijemo zaboravit da se na našoj koži i dalje svakodnevno nakupljaju ulja, ostaci prijašnjih proizvoda te razne prljavštine koje mogu začepiti pore, izazvati iritaciju i sadržavati slobodne radikale koji dovode do oksidacijskog oštećenja stanica kože. Stoga je od iznimne važnosti da se, svakodnevnim čišćenjem lica, štitimo od štetnih utjecaja i pazimo na svoje zdravlje, "

Dermatologinja King predlaže da se u vremenu izolacije svakako ustraje u pridržavanju svoje uobičajene rutine, a pri tome posebice misli one osobe koje imaju problematičnu kožu sklonu aknama. 

Dnevna i noćna rutina

Neminovno je da ćete ponekad zaboraviti, ili vam se pak jednostavno neće dati obaviti rutinu njege kože, zbog čega dermatolozi savjetuju - ako već preskačete neku rutinu, neka to bude jutarnje čišćenje lica.

Slavna savjetnica za ljepotu Joanna Vargas posebno ističe važnost odlaska na spavanje s čistom kožom, kako bi se ona tijekom noći mogla regenerirati dok dermatologinja Ellen Marumr smatra da korištenje sredstva za čišćenje ujutro može biti suho i nepotrebno za vašu kožu lica.

Dermatolozi stoga predlažu da jutarnju rutinu čišćenja kože lica jednostavno svedete na ispiranje toplom vodom i sušenje mekim ručnikom. Lice će se na taj način riješiti suvišnih ulja nakupljenih preko noći i bez korištenja sapuna ili nekih drugih sredstava za čišćenje.

Zaključak je vrlo jednostavan: iako ne izlazimo vani i ne nanosimo puder na svoje lice, na našoj koži i dalje se nakupljaju nepoželjne nečistoće koje mogu našteti ljepoti našeg tena, ali i našem zdravlju. Stoga, ne zaboravite na svoju svakodnevnu rutinu čišćenja lica, čak ni u vrijeme izolacije. Posvetite si nekoliko minuta uvečer prije spavanja i bezbrižno sanjajte o proljeću na otvorenom dok hidratantna krema radi posao za vas.

#NJEGA KOŽE LICA#IZOLACIJA#HIDRATANTNA KREMA

Izdvojeno

24. svibanj 2020 05:25