stdClass Object ( [id] => 1045611 [title] => I 43. godine nakon smrti Maria Callas budi interes: neukrotivu divu ubilo je srce, samu, bez nasljednika. Mršavjela je ubrizgavajući jod u štitnjaču [alias] => i-43-godine-nakon-smrti-maria-callas-budi-interes-neukrotivu-divu-ubilo-je-srce-samu-bez-nasljednika-mrsavjela-je-ubrizgavajuci-jod-u-stitnjacu [catid] => 273 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je Maria Callas umrla 16. rujna 1977. u svome pariškome stanu na aveniji Georges Mandel 36, ne napunivši ni 55 godina, francuski radio je objavio: "Zauvijek je utihnuo najslavniji glas svijeta“.

I danas, 43 godina od njezine smrti, Maria Callas nosi epitet nezaboravne sopranistice, ali i glamura, strasti i neukrotivog temperamenta.

Umrla je od srčanog udara, sama, bez nasljednika. Njezino ime, međutim, kao i njezin život i, iznad svega glas, i danas izazivaju poštovanje. Diva je još uvijek živa...

Jedna druga diva, ako svijet performansa uopće priznaje taj izraz, Marina Abramović, tek je sada, u svojoj 74. godini, odlučila, glamurozno i s puno pompe, odati počast slavnoj sopranistici te u Muenchenu postaviti operu "7 smrti Marije Callas", koja je premijerno izvedena pred 500 ljudi, a do kraja ovog mjeseca je mogu vidjeti svi na web stranici Bavarske državne opere.

Ulay i Aristoteles

Dakako, da ne bi bilo greške – nije Marina Abramović propjevala nego je u sat i pol vremena, koliko "opera" traje, odlučila na svoj način i uz pomoć glumca Willema Defoea interpretirati sedam prizora smrti koje je Maria Callas odigrala u sedam različitih opernih naslova.

Zbog koronavirusa premijera je bila odgođena nekoliko mjeseci, a svijet je s nestrpljenjem čekao novi Marinin projekt, koji je ostvarila u suradnji sa srpskim skladateljem Markom Nikodijevićem i talijanskim dizajnerom Riccardom Tiscijem, kreativnim direktorom londonske modne kuće Burberry.

Tisci je napravio kostime koji su imena dobili po operama u kojima je Callas umrla - Carmen, Tosca, Otello, Madama Butterfly, Norma, Lucia Di Lammermoor i La Traviata. Istina, o Burberry kostimima mondeni su obožavatelji Marine Abramović više pisali negoli o samoj Mariji Callas, a to je poslovno spretna i umjetnički elokventna Marina Abramović itekako predvidjela.

---

image
Marina Abramović, odjevena u Burberry haljinu, na svjetskoj premijeri opere ' '7 smrti Marije Callas'
Getty Images
---


- Umrijeti od slomljenog srca ono je što povezuje opere u ovaj projekt, koji se fokusira na ljubav i sve njezine forme. Kad je došao trenutak za njegovu realizaciju, nije bilo druge ekipe s kojom bih ga radila.

Riccardo Tisci je morao napraviti sve kostime jer mi smo ljubav, on je moda, a ja sam umjetnost, dva svijeta koja se sastaju u kreativnom dijalogu ljubavi, poštovanja i slobode - izjavila je Marina Abramović, sugerirajući da je raspad njezine ljubavne veze s nizozemskim umjetnikom Uweom Frankom Laysiepenom, poznatijim kao Ulay, usporediv s onim što je Maria Callas prošla s grčkim tajkunom Aristotelesom Onassisom.

Ulay je bio pionir polaroidne fotografije i jedna od središnjih figura umjetničke avangarde sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a umro je proljetos od karcinoma u Ljubljani, gdje je sa suprugom Lenom živio posljednjih 11 godina.

Taj, kako je sam za sebe govorio, najpoznatiji nepoznati umjetnik, slavu je djelomice stekao i zahvaljujući 12-godišnjoj vezi s Marinom Abramović no nakon njihova raskida, ona se - koristeći i njegove radove! - vinula u zvijezde, a on se sklonio u izolaciju, daleko od glamura koji i danas prati njegovu bivšu dragu.

'Hod po Zidu'

“S velikom tugom primila sam vijest o smrti Ulaya, moga prijatelja i bivšeg partnera”, kratko je napisala u ožujku ove godine na Instagramu Marina Abramović.

Njezina suzdržanost u objavi nije bila neobična uzme li se u obzir da je bivšem partneru prethodno morala isplatiti 250 tisuća eura plus troškove suđenja, nakon tužbe u kojoj je tražio da mu Abramovićeva isplati honorar za korištenje svih zajedničkih umjetničkih djela.

Sud je stao na njegovu stranu.

Ulay je Marinu Abramović upoznao 1975. u Amsterdamu, kamo je ona došla nakon studija u Beogradu i Zagrebu, a rastali su se nakon projekta "Ljubavnici: Hod po Zidu" na samome Kineskom zidu.

U njihovim zajedničkim djelima od 1976. do 1988. godine ispitivali su granice izdržljivosti ljudskoga tijela međusobno se šamarajući, šokirajući i provocirajući publiku.

Tijekom priprema za projekt Ulay se zaljubio u kinesku prevoditeljicu koja je s njim zatrudnjela, a kasnije se za njega i udala.

Marina nije bila voljna razmotriti oprost.

Na Zidu su se 1988. zadnji put zagrlili i više se nisu vidjeli sve do 2010. godine na performansu Marine Abramović "Umjetnica je prisutna" u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Marina Abramović tri je mjeseca izvodila performans u kojem je za stolom nepomično i satima bez riječi gledala posjetitelje u oči.

Došlo ih je više od stotinu tisuća... No kad je za njezin stol sjeo Ulay, ona je zaplakala.

Bila je neurotična

Ono što Mariju Callas i Marinu Abramović možda čini sličnima jest što su doista same kreirale vlastitu sliku o sebi. Istina, ne bez pomoći sa strane...

Svijet Mariju Callas pamti kao vitku, elegantnu i tragičnu damu. Naravno, svi su zaboravili Sophiu Ceciliju Anna Mariju Kalogeropoulou, rođenu u obitelji grčkih imigranata u prosincu 1923. u New Yorku, koja je na početku operne karijere težila - ravno 108 kilograma.

"Dizajniranje" Marije Callas, kakvu znamo s plakata, možemo zahvaliti talijanskom redatelju Luchinu Viscontiju, koji ju je ne samo nagovorio da u godinu dana smršavi skoro 50 kilograma, nego ju je i odjenuo s nepogrešivim ukusom grofa - jer redatelj "Smrti u Veneciji" bio je bogati "conte"!

---

image
Operna diva 1962.
AFP
---


Istina, Maria Callas je svoju vitkost stekla, ne samo gladujući i odričući se slatkiša i pudinga, nego i upuštajući se u rizičan tretman jodom koji joj je, ubrizgan ravno u štitnjaču, metabolizam ubrzao do ekstremnih razmjera te je, vjerojatno i zbog toga, relativno mlada morala prestati pjevati.

Uostalom, i sama je rekla: "Prvo sam izgubila operni stas, onda ću izgubiti i glas, a potom ću izgubiti i Onassisa".

Tako je i bilo.

Dakako, jod i urođena sklonost dramatiziranju utjecali su i na njezine živce tako da je, blago govoreći, operna diva bila prilično neurotična.

Likovi Medeje, Julije u Vestalki, Violette u Traviati, Amine u Mjesečarki, Tosce, Lady Macbeth... koje je interpretirala, postale su žene od krvi i mesa razdirane strastima, osjećajima i ljubavlju.

Svojim virtuoznim glasom udahnula je život svim svojim junakinjama i postala uzor mnogim pjevačicama poslije nje.

Osporavali su je i obožavali, negirali neke njezine hirovite postupke, pratili svaki njezin potez i kritički se odnosili prema njezinom neumoljivom nastojanju da savršeno izrazi skladatelja i vjerodostojno prenese umjetničku istinu publici.

Postavivši sebi visoke ciljeve, izgarala je u interpretaciji.

Strastvene svađe

Kada se između Callas i Onassisa rodila ljubav na njegovoj jahti “Kristina”, na kojoj se elita tog doba zaputila na trotjedno krstarenje Mediteranom, oboje su bili u braku – ona s 30 godina starijim menadžerom Giovannijem Batistom Meneghinijem, a Onassis s bogatom nasljednicom Atenom Livanos.

Maria Callas je zatražila od svog supruga razvod čim se krstarenje – na kojem je i on bio! - okončalo, na što je Meneghini poludio, javno pljujući Onassisa, na što je ovaj navodno reagirao odvratno - javno je zapitao prevarenog muža: “Koliko hoćete za Mariju? Pet ili deset milijuna?”

Potom je nakon nekoliko noći bahato došao pred Meneghinijevu kuću, dozivajući Mariju i vičući njezinome mužu: “Došao sam ti uzeti ženu!”

U mjesecima koji su uslijedili par je okončao brakove i upustio se u romansu koja je očito godila opernoj zvijezdi. No nije joj godilo niti je imponiralo njezinoj javnoj slici to što je Aristoteles Onassis, umjesto nje, oženio Jacqueline Bouvier Kennedy, najpoželjniju udovicu toga doba.

"Nisi ti nitko i ništa! Imaš pištaljku u grlu, ali ni ona više ne radi", kazao joj je navodno Onassis tijekom neke od njihovih javnih, strastvenih svađa.

---

image
Maria Callas 1963.
AFP
---


No Marija Callas očito je imala ozbiljnu dozu mazohizma u sebi te joj ni Onassisov brak sa Kennedijevom udovicom nije bio dovoljno dobar razlog da ga prekriži zauvijek.

Za to vjenčanje saznala je od prijatelja i iz novina, i nakon suicidalnih misli, gomile lijekova i sredstava za smirenje, posljednjim naporima volje pustila je da vrijeme jednostavno prođe i počela polako sređivati svoj život. Ne zadugo!

Put bez povratka

Nastavila mu je biti ljubavnica sve do kraja njegova života, trpeći njegove izljeve okrutnosti i ponižavanja.

"Volio sam te, ne uvijek valjano, ali volio sam te koliko sam mogao", navodno je rekao Mariji.

Umro je 1975., one iste godine kad je Marina Abramović upoznala Ulaya, prekasno da bi Marija Callas ikad više kao zvijezda opere zasjala na sceni.

No, ona je i nakon njegove smrti zanimala svijet, reporteri su je slijedili, a ona im je govorila o povratku na scenu, znajući da se to neće dogoditi... I nije se dogodilo.

Marija Callas umrla je dvije godine nakon Onassisa, tog mračnog predmeta svoga obožavanja, i mrtva je već 43 godine usprkos svem glamuru i Burberry kostimima i koliko god se i Marina Abramović trudila udahnuti joj novi život. La Divina možda živi vječno, no Marija Callas..., ta žena je nepovratno mrtva.

---

‘7 smrti‘ Marije Callas na webu


Jedna druga diva, Marina Abramović, tek je sada, u svojoj 74. godini, odlučila, glamurozno i s puno pompe, odati počast slavnoj sopranistici...

Opera '7 smrti Marije Callas' premijerno je izvedena u Muenchenu, pred 500 ljudi, a do kraja ovog mjeseca je mogu vidjeti svi na web stranici Bavarske državne opere.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPERA ZA NJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => OPERA ZA NJU 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-15 07:36:28 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-20 17:34:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-20 17:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 63 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 273 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za uspješnu karijeru. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Karijera [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/15\/14676846.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/15\/14670558.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/15\/14670560.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/15\/14670562.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","Getty Images"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["S Aristotelesom Onassisom - bila mu je ljubavnica sve do kraja njegova \u017eivota","Operna diva 1962.","Maria Callas 1963.","Marina Abramovi\u0107, odjevena u Burberry haljinu, na svjetskoj premijeri opere ' '7 smrti Marije Callas'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1152","k_14676846_1280.jpg":"1280x1280","k_14676846_1024.jpg":"1024x1024","k_14676846_640.jpg":"640x640","k_14676846_480.jpg":"480x480","k_14676846_340.jpg":"340x340","k_14676846_220.jpg":"220x220","o_14676846_1280.jpg":"1280x768","o_14676846_1024.jpg":"1024x614","o_14676846_640.jpg":"640x384","o_14676846_480.jpg":"480x288","o_14676846_340.jpg":"340x204","o_14676846_220.jpg":"220x132","h_14676846_1280.jpg":"1280x854","h_14676846_1024.jpg":"1024x683","h_14676846_640.jpg":"640x427","h_14676846_480.jpg":"480x320","h_14676846_340.jpg":"340x227","h_14676846_220.jpg":"220x147","pp_14676846_1280.jpg":"1006x1280","pp_14676846_1024.jpg":"805x1024","pp_14676846_640.jpg":"503x640","pp_14676846_480.jpg":"377x480","pp_14676846_340.jpg":"267x340","pp_14676846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1295","k_14670558_1280.jpg":"1280x1280","k_14670558_1024.jpg":"1024x1024","k_14670558_640.jpg":"640x640","k_14670558_480.jpg":"480x480","k_14670558_340.jpg":"340x340","k_14670558_220.jpg":"220x220","o_14670558_1280.jpg":"1280x863","o_14670558_1024.jpg":"1024x690","o_14670558_640.jpg":"640x431","o_14670558_480.jpg":"480x323","o_14670558_340.jpg":"340x229","o_14670558_220.jpg":"220x148","h_14670558_1280.jpg":"1280x854","h_14670558_1024.jpg":"1024x683","h_14670558_640.jpg":"640x427","h_14670558_480.jpg":"480x320","h_14670558_340.jpg":"340x227","h_14670558_220.jpg":"220x147","pp_14670558_1280.jpg":"1006x1280","pp_14670558_1024.jpg":"805x1024","pp_14670558_640.jpg":"503x640","pp_14670558_480.jpg":"377x480","pp_14670558_340.jpg":"267x340","pp_14670558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2691","k_14670560_1280.jpg":"1280x1280","k_14670560_1024.jpg":"1024x1024","k_14670560_640.jpg":"640x640","k_14670560_480.jpg":"480x480","k_14670560_340.jpg":"340x340","k_14670560_220.jpg":"220x220","o_14670560_1280.jpg":"1280x1794","o_14670560_1024.jpg":"1024x1435","o_14670560_640.jpg":"640x897","o_14670560_480.jpg":"480x672","o_14670560_340.jpg":"340x476","o_14670560_220.jpg":"220x308","h_14670560_1280.jpg":"1280x854","h_14670560_1024.jpg":"1024x683","h_14670560_640.jpg":"640x427","h_14670560_480.jpg":"480x320","h_14670560_340.jpg":"340x227","h_14670560_220.jpg":"220x147","pp_14670560_1280.jpg":"1006x1280","pp_14670560_1024.jpg":"805x1024","pp_14670560_640.jpg":"503x640","pp_14670560_480.jpg":"377x480","pp_14670560_340.jpg":"267x340","pp_14670560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14670562_1280.jpg":"1280x1280","k_14670562_1024.jpg":"1024x1024","k_14670562_640.jpg":"640x640","k_14670562_480.jpg":"480x480","k_14670562_340.jpg":"340x340","k_14670562_220.jpg":"220x220","o_14670562_1280.jpg":"1280x853","o_14670562_1024.jpg":"1024x682","o_14670562_640.jpg":"640x426","o_14670562_480.jpg":"480x320","o_14670562_340.jpg":"340x226","o_14670562_220.jpg":"220x146","h_14670562_1280.jpg":"1280x854","h_14670562_1024.jpg":"1024x683","h_14670562_640.jpg":"640x427","h_14670562_480.jpg":"480x320","h_14670562_340.jpg":"340x227","h_14670562_220.jpg":"220x147","pp_14670562_1280.jpg":"1006x1280","pp_14670562_1024.jpg":"805x1024","pp_14670562_640.jpg":"503x640","pp_14670562_480.jpg":"377x480","pp_14670562_340.jpg":"267x340","pp_14670562_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 273 [name] => Karijera [alias] => karijera [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7464984 Threads: 2 Questions: 1601708269 Slow queries: 4754717 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110560829 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/karijera ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 273 [name] => Karijera [alias] => karijera [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/karijera ) ) [link] => /mozaik/karijera/i-43-godine-nakon-smrti-maria-callas-budi-interes-neukrotivu-divu-ubilo-je-srce-samu-bez-nasljednika-mrsavjela-je-ubrizgavajuci-jod-u-stitnjacu-1045611 [printLink] => /mozaik/karijera/i-43-godine-nakon-smrti-maria-callas-budi-interes-neukrotivu-divu-ubilo-je-srce-samu-bez-nasljednika-mrsavjela-je-ubrizgavajuci-jod-u-stitnjacu-1045611?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 618242 [name] => Maria Callas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-20 19:34:49 [main_article_id] => 0 [alias] => maria-callas [link] => /tag/maria-callas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 259921 [name] => marina abramović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-abramovic [link] => /tag/marina-abramovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 618243 [name] => 7 smrti Marije Callas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-20 19:34:49 [main_article_id] => 0 [alias] => 7-smrti-marije-callas [link] => /tag/7-smrti-marije-callas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPERA ZA NJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I 43. godine nakon smrti Maria Callas budi interes: neukrotivu divu ubilo je srce, samu, bez nasljednika. Mršavjela je ubrizgavajući jod u štitnjaču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/15/14676846.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => S Aristotelesom Onassisom - bila mu je ljubavnica sve do kraja njegova života [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/15/14676846.jpg [title] => S Aristotelesom Onassisom - bila mu je ljubavnica sve do kraja njegova života AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/15/14670558.jpg [title] => Operna diva 1962. AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/15/14670560.jpg [title] => Maria Callas 1963. AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/15/14670562.jpg [title] => Marina Abramović, odjevena u Burberry haljinu, na svjetskoj premijeri opere ' '7 smrti Marije Callas' Getty Images ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je Maria Callas umrla 16. rujna 1977. u svome pariškome stanu na aveniji Georges Mandel 36, ne napunivši ni 55 godina, francuski radio je objavio: "Zauvijek je utihnuo najslavniji glas svijeta“.

I danas, 43 godina od njezine smrti, Maria Callas nosi epitet nezaboravne sopranistice, ali i glamura, strasti i neukrotivog temperamenta.

Umrla je od srčanog udara, sama, bez nasljednika. Njezino ime, međutim, kao i njezin život i, iznad svega glas, i danas izazivaju poštovanje. Diva je još uvijek živa...

Jedna druga diva, ako svijet performansa uopće priznaje taj izraz, Marina Abramović, tek je sada, u svojoj 74. godini, odlučila, glamurozno i s puno pompe, odati počast slavnoj sopranistici te u Muenchenu postaviti operu "7 smrti Marije Callas", koja je premijerno izvedena pred 500 ljudi, a do kraja ovog mjeseca je mogu vidjeti svi na web stranici Bavarske državne opere.

Ulay i Aristoteles

Dakako, da ne bi bilo greške – nije Marina Abramović propjevala nego je u sat i pol vremena, koliko "opera" traje, odlučila na svoj način i uz pomoć glumca Willema Defoea interpretirati sedam prizora smrti koje je Maria Callas odigrala u sedam različitih opernih naslova.

Zbog koronavirusa premijera je bila odgođena nekoliko mjeseci, a svijet je s nestrpljenjem čekao novi Marinin projekt, koji je ostvarila u suradnji sa srpskim skladateljem Markom Nikodijevićem i talijanskim dizajnerom Riccardom Tiscijem, kreativnim direktorom londonske modne kuće Burberry.

Tisci je napravio kostime koji su imena dobili po operama u kojima je Callas umrla - Carmen, Tosca, Otello, Madama Butterfly, Norma, Lucia Di Lammermoor i La Traviata. Istina, o Burberry kostimima mondeni su obožavatelji Marine Abramović više pisali negoli o samoj Mariji Callas, a to je poslovno spretna i umjetnički elokventna Marina Abramović itekako predvidjela.

---

image
Marina Abramović, odjevena u Burberry haljinu, na svjetskoj premijeri opere ' '7 smrti Marije Callas'
Getty Images
---


- Umrijeti od slomljenog srca ono je što povezuje opere u ovaj projekt, koji se fokusira na ljubav i sve njezine forme. Kad je došao trenutak za njegovu realizaciju, nije bilo druge ekipe s kojom bih ga radila.

Riccardo Tisci je morao napraviti sve kostime jer mi smo ljubav, on je moda, a ja sam umjetnost, dva svijeta koja se sastaju u kreativnom dijalogu ljubavi, poštovanja i slobode - izjavila je Marina Abramović, sugerirajući da je raspad njezine ljubavne veze s nizozemskim umjetnikom Uweom Frankom Laysiepenom, poznatijim kao Ulay, usporediv s onim što je Maria Callas prošla s grčkim tajkunom Aristotelesom Onassisom.

Ulay je bio pionir polaroidne fotografije i jedna od središnjih figura umjetničke avangarde sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a umro je proljetos od karcinoma u Ljubljani, gdje je sa suprugom Lenom živio posljednjih 11 godina.

Taj, kako je sam za sebe govorio, najpoznatiji nepoznati umjetnik, slavu je djelomice stekao i zahvaljujući 12-godišnjoj vezi s Marinom Abramović no nakon njihova raskida, ona se - koristeći i njegove radove! - vinula u zvijezde, a on se sklonio u izolaciju, daleko od glamura koji i danas prati njegovu bivšu dragu.

'Hod po Zidu'

“S velikom tugom primila sam vijest o smrti Ulaya, moga prijatelja i bivšeg partnera”, kratko je napisala u ožujku ove godine na Instagramu Marina Abramović.

Njezina suzdržanost u objavi nije bila neobična uzme li se u obzir da je bivšem partneru prethodno morala isplatiti 250 tisuća eura plus troškove suđenja, nakon tužbe u kojoj je tražio da mu Abramovićeva isplati honorar za korištenje svih zajedničkih umjetničkih djela.

Sud je stao na njegovu stranu.

Ulay je Marinu Abramović upoznao 1975. u Amsterdamu, kamo je ona došla nakon studija u Beogradu i Zagrebu, a rastali su se nakon projekta "Ljubavnici: Hod po Zidu" na samome Kineskom zidu.

U njihovim zajedničkim djelima od 1976. do 1988. godine ispitivali su granice izdržljivosti ljudskoga tijela međusobno se šamarajući, šokirajući i provocirajući publiku.

Tijekom priprema za projekt Ulay se zaljubio u kinesku prevoditeljicu koja je s njim zatrudnjela, a kasnije se za njega i udala.

Marina nije bila voljna razmotriti oprost.

Na Zidu su se 1988. zadnji put zagrlili i više se nisu vidjeli sve do 2010. godine na performansu Marine Abramović "Umjetnica je prisutna" u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Marina Abramović tri je mjeseca izvodila performans u kojem je za stolom nepomično i satima bez riječi gledala posjetitelje u oči.

Došlo ih je više od stotinu tisuća... No kad je za njezin stol sjeo Ulay, ona je zaplakala.

Bila je neurotična

Ono što Mariju Callas i Marinu Abramović možda čini sličnima jest što su doista same kreirale vlastitu sliku o sebi. Istina, ne bez pomoći sa strane...

Svijet Mariju Callas pamti kao vitku, elegantnu i tragičnu damu. Naravno, svi su zaboravili Sophiu Ceciliju Anna Mariju Kalogeropoulou, rođenu u obitelji grčkih imigranata u prosincu 1923. u New Yorku, koja je na početku operne karijere težila - ravno 108 kilograma.

"Dizajniranje" Marije Callas, kakvu znamo s plakata, možemo zahvaliti talijanskom redatelju Luchinu Viscontiju, koji ju je ne samo nagovorio da u godinu dana smršavi skoro 50 kilograma, nego ju je i odjenuo s nepogrešivim ukusom grofa - jer redatelj "Smrti u Veneciji" bio je bogati "conte"!

---

image
Operna diva 1962.
AFP
---


Istina, Maria Callas je svoju vitkost stekla, ne samo gladujući i odričući se slatkiša i pudinga, nego i upuštajući se u rizičan tretman jodom koji joj je, ubrizgan ravno u štitnjaču, metabolizam ubrzao do ekstremnih razmjera te je, vjerojatno i zbog toga, relativno mlada morala prestati pjevati.

Uostalom, i sama je rekla: "Prvo sam izgubila operni stas, onda ću izgubiti i glas, a potom ću izgubiti i Onassisa".

Tako je i bilo.

Dakako, jod i urođena sklonost dramatiziranju utjecali su i na njezine živce tako da je, blago govoreći, operna diva bila prilično neurotična.

Likovi Medeje, Julije u Vestalki, Violette u Traviati, Amine u Mjesečarki, Tosce, Lady Macbeth... koje je interpretirala, postale su žene od krvi i mesa razdirane strastima, osjećajima i ljubavlju.

Svojim virtuoznim glasom udahnula je život svim svojim junakinjama i postala uzor mnogim pjevačicama poslije nje.

Osporavali su je i obožavali, negirali neke njezine hirovite postupke, pratili svaki njezin potez i kritički se odnosili prema njezinom neumoljivom nastojanju da savršeno izrazi skladatelja i vjerodostojno prenese umjetničku istinu publici.

Postavivši sebi visoke ciljeve, izgarala je u interpretaciji.

Strastvene svađe

Kada se između Callas i Onassisa rodila ljubav na njegovoj jahti “Kristina”, na kojoj se elita tog doba zaputila na trotjedno krstarenje Mediteranom, oboje su bili u braku – ona s 30 godina starijim menadžerom Giovannijem Batistom Meneghinijem, a Onassis s bogatom nasljednicom Atenom Livanos.

Maria Callas je zatražila od svog supruga razvod čim se krstarenje – na kojem je i on bio! - okončalo, na što je Meneghini poludio, javno pljujući Onassisa, na što je ovaj navodno reagirao odvratno - javno je zapitao prevarenog muža: “Koliko hoćete za Mariju? Pet ili deset milijuna?”

Potom je nakon nekoliko noći bahato došao pred Meneghinijevu kuću, dozivajući Mariju i vičući njezinome mužu: “Došao sam ti uzeti ženu!”

U mjesecima koji su uslijedili par je okončao brakove i upustio se u romansu koja je očito godila opernoj zvijezdi. No nije joj godilo niti je imponiralo njezinoj javnoj slici to što je Aristoteles Onassis, umjesto nje, oženio Jacqueline Bouvier Kennedy, najpoželjniju udovicu toga doba.

"Nisi ti nitko i ništa! Imaš pištaljku u grlu, ali ni ona više ne radi", kazao joj je navodno Onassis tijekom neke od njihovih javnih, strastvenih svađa.

---

image
Maria Callas 1963.
AFP
---


No Marija Callas očito je imala ozbiljnu dozu mazohizma u sebi te joj ni Onassisov brak sa Kennedijevom udovicom nije bio dovoljno dobar razlog da ga prekriži zauvijek.

Za to vjenčanje saznala je od prijatelja i iz novina, i nakon suicidalnih misli, gomile lijekova i sredstava za smirenje, posljednjim naporima volje pustila je da vrijeme jednostavno prođe i počela polako sređivati svoj život. Ne zadugo!

Put bez povratka

Nastavila mu je biti ljubavnica sve do kraja njegova života, trpeći njegove izljeve okrutnosti i ponižavanja.

"Volio sam te, ne uvijek valjano, ali volio sam te koliko sam mogao", navodno je rekao Mariji.

Umro je 1975., one iste godine kad je Marina Abramović upoznala Ulaya, prekasno da bi Marija Callas ikad više kao zvijezda opere zasjala na sceni.

No, ona je i nakon njegove smrti zanimala svijet, reporteri su je slijedili, a ona im je govorila o povratku na scenu, znajući da se to neće dogoditi... I nije se dogodilo.

Marija Callas umrla je dvije godine nakon Onassisa, tog mračnog predmeta svoga obožavanja, i mrtva je već 43 godine usprkos svem glamuru i Burberry kostimima i koliko god se i Marina Abramović trudila udahnuti joj novi život. La Divina možda živi vječno, no Marija Callas..., ta žena je nepovratno mrtva.

---

‘7 smrti‘ Marije Callas na webu


Jedna druga diva, Marina Abramović, tek je sada, u svojoj 74. godini, odlučila, glamurozno i s puno pompe, odati počast slavnoj sopranistici...

Opera '7 smrti Marije Callas' premijerno je izvedena u Muenchenu, pred 500 ljudi, a do kraja ovog mjeseca je mogu vidjeti svi na web stranici Bavarske državne opere.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP Getty Images
AFP
S Aristotelesom Onassisom - bila mu je ljubavnica sve do kraja njegova života
AFP
Operna diva 1962.
AFP
Maria Callas 1963.
Getty Images
Marina Abramović, odjevena u Burberry haljinu, na svjetskoj premijeri opere ' '7 smrti Marije Callas'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/karijera/i-43-godine-nakon-smrti-maria-callas-budi-interes-neukrotivu-divu-ubilo-je-srce-samu-bez-nasljednika-mrsavjela-je-ubrizgavajuci-jod-u-stitnjacu-1045611 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d5e70c753528acec048b557814ee0c0c5cd2e624 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+43.+godine+nakon+smrti+Maria+Callas+budi+interes%3A+neukrotivu+divu+ubilo+je+srce%2C+samu%2C+bez+nasljednika.+Mr%C5%A1avjela+je+ubrizgavaju%C4%87i+jod+u+%C5%A1titnja%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fkarijera%2Fi-43-godine-nakon-smrti-maria-callas-budi-interes-neukrotivu-divu-ubilo-je-srce-samu-bez-nasljednika-mrsavjela-je-ubrizgavajuci-jod-u-stitnjacu-1045611 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fkarijera%2Fi-43-godine-nakon-smrti-maria-callas-budi-interes-neukrotivu-divu-ubilo-je-srce-samu-bez-nasljednika-mrsavjela-je-ubrizgavajuci-jod-u-stitnjacu-1045611 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPERA ZA NJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
KarijeraOPERA ZA NJU

I 43. godine nakon smrti Maria Callas budi interes: neukrotivu divu ubilo je srce, samu, bez nasljednika. Mršavjela je ubrizgavajući jod u štitnjaču

20. rujna 2020. - 19:17

Kad je Maria Callas umrla 16. rujna 1977. u svome pariškome stanu na aveniji Georges Mandel 36, ne napunivši ni 55 godina, francuski radio je objavio: "Zauvijek je utihnuo najslavniji glas svijeta“.

I danas, 43 godina od njezine smrti, Maria Callas nosi epitet nezaboravne sopranistice, ali i glamura, strasti i neukrotivog temperamenta.

Umrla je od srčanog udara, sama, bez nasljednika. Njezino ime, međutim, kao i njezin život i, iznad svega glas, i danas izazivaju poštovanje. Diva je još uvijek živa...

Jedna druga diva, ako svijet performansa uopće priznaje taj izraz, Marina Abramović, tek je sada, u svojoj 74. godini, odlučila, glamurozno i s puno pompe, odati počast slavnoj sopranistici te u Muenchenu postaviti operu "7 smrti Marije Callas", koja je premijerno izvedena pred 50...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:27