StoryEditorOCM
HranaIZ BAKINE ŠKRINJE

U ostavini obitelji Bučić pronađen recept za paprenjake iz 18. stoljeća! Obožavamo ih za Božić, otkrivamo kako ih rade bodulske meštrovice. A evo i gdje su ih svećenici slali

7. prosinca 2022. - 14:21

Paprenjaci su tradicijska slastica s medom koja se pripravljala na prostoru dalmatinskog priobalja i otoka, dok se danas priprema samo u Starom Gradu na otoku Hvaru i takve ih je Ministarstvo kulture i zaštitilo kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Istina, i na Korčuli se spominju veliki i mali paprenjaci koji su se spravljali od brašna, meda i šafrana, a već 1503. godine u bačvicama su ih slali izvan Korčule.

U 16. i 17. stoljeću paprenjaci su bili poznati i u Splitu, odakle ih splitski konventualci šalju u Mletke svojim odvjetnicima prilikom vođenja nekog spora. Godine 1707. Jakov Andreis iz Trogira piše župniku Turciji u Jelsu da mu za jelšansku feštu pošalje paprenjake i bozzoladi, kolač s medom i bademima.

U arhivu hvarske obitelji Bučić, napominje Ministarsvo kulture,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 01:31