StoryEditor
Hranazačinite život i spizu!

Harissa ima sve, od tegle pune ‘opasnog‘ čilija i iznimno egzotičnog tonka oraha do svega što za ukusan roštilj treba

Piše Vlado Ozretić/sponzorirani sadržaj
13. svibnja 2022. - 10:56

Jeste li znali da na dvije adrese u Splitu možete kupiti više od 150 vrsta čaja i 350 vrsta začina sa svih strana svijeta? Harissa Spice Store trgovine nude izvrstan izbor premium čajeva, začina, začinskih mješavina te delicija koje će u vašu kuhinju unijeti novu kreativnost uz neopisivu rapsodiju okusa i mirisa.

Tegla za teglom, svaka uredno obilježena s jedne, a tamne kutije od crne "late" s druge strane. Na teglama naljepnice, na kutijama bijela slova, kredom ispisana. Na prvi pogled izgleda kao kakva butiga iz Zakutne ulice. Kao da ste u svijetu Harryja Pottera, a ne u splitskom City Centeru one (op.a. druga trgovina je u centru, u Matošićevoj ulici). Sve što čarobnjaku i čarobnici treba!

-  Da sam prije nekih 500-tinjak godina krenula u ovu vrstu biznisa, ne bi se baš dobro provela – duhovito će, s dozom ironije, vlasnica Harisse Spice Storea, prve i najveće trgovine začinima u Hrvatskoj, Ana Marija Petrić.

Danas, pak, vremena su drugačija. U nekim stvarima. Trgovina začina može bez ikakvih posljedica imati onu neku svoju privlačnost koja nas uvijek iznova dozove sebi. Jer ništa nas, osim okusa i mirisa, ne može bolje teleportirati ili u neka bolja vremena, ili na neku omiljenu lokaciju, ili nam popraviti raspoloženje. Ako nije znanost, mora da je magija. Koja, ponekad, može biti i opasna…

image
Saša Burić/Cropix

- Što je ovo – pitamo dok posežemo za jedinom teglom u Harissa trgovini koja ima dodatnu naljepnicu na sebi.

"Oprez! Ne otvarati!" stoji na njoj, a označena je ispod kao "čili bhut joloki". Čuli smo za milijune Scovilla, odnosno jedinica ljutine koju neke od paprika mogu imati, ali "Oprez, ne otvarati"?

-  Da! – uvjerava nas Ana Marija naglašavajući kako s ovom teglom moramo biti posebno oprezni.

-  Ako je otvorimo i ne pazimo morat ćemo napustiti trgovinu. Odmah se u zraku osjeti ljutina i nije baš laka za podnijeti. Ovaj začin indijska vojska koristi za izradu suzavca. Ali u kuhinji, pažljivo doziran, prava je poslastica za sve ljubitelje čilija – pojasnila je.

Pažljivo smo odložili "opasnu" teglu i krenuli u upijanje ostalih mirisa, okusa, ali i boja.

- Ovo je tek maleni dio ponude čilija koje imamo. Definitivno i najdelikatniji – kaže nam Ana Marija Petrić koja je svoju začinsku priču počela prije deset godina. Službeni rođendan će proslaviti baš 31. listopada. Samo ime, pak, harissa, predstavlja orijentalnu mješavinu začina koja se često upotrebljava u Sjevernoj Africi, posebice u Maroku, i baš su putovanja po dalekim i egzotičnim zemljama ponukala Ana Mariju da začini i domaću ponudu začina.

- Često smo putovali i uvijek sa sobom donosili začine. Logično, pitali smo se zašto toga nema kod nas. Počeli smo iz garaže koja je bilo skladište za naš webshop. Onda smo otvorili prvi dućan u Masarykovoj u Zagrebu. I tako je krenulo.

Ono što je harissa Marokancima, kod nas su sol i papar. Ali, kada zakoračite u Harissa trgovine shvatit ćete kako je cijela priča oko ovih začina miljama udaljena od "crno-bijele".

- Imamo veliki izbor soli. Od začinskih soli odnosno mješavina za roštilj, grilanu ribu, pa do našeg cvijeta soli iz Makarske. U ponudi je i dimljena sol, te imamo od himalajske do havajske crne soli. Isto je i s paprom. Imamo razne sorte, pa sve do mješavina od kojih nam najbolje ide ova šarena od crvenog, bijelog, crnog i zelenog. Ali tu ponuda ne prestaje jer kod nas možete naći začinsko bilje, posebne mješavine začina, neke potpuno egzotične začine. Uglavnom, više od 150 pažljivo odabranih, premium začina iz cijelog svijeta – ispričala je Petrić.

image


 

Saša Burić/Cropix

Pozor za one koji guštaju u izradi vlastitih kobasica – Harissa ima sve vrste paprike koje bi vam mogle poslužiti u kreaciji samo vaše idealne recepture za kobasice, a grilano meso će u istoj butigi naći svoje idealne "cimere" za na pjat.

U minulih deset godina kako je rasla hrvatska gastro znatiželja tako je rasla i Harissa. Došli su do sedam trgovina – Zagreb, Rijeka, Split, a u svima pored začina, od kojih možete naći i iznimno rijetki brazilski tonka orah, se nalazi i sva sila premium čajeva – od bijelih, žutih, zelenih, crvenih, crnih do voćnih, biljnih,…. Harissa čak radi svoje mješavine kako začina tako i čajeva. A, ono što se ne nađe u spizi ili šalici, nađe se u – koktelima. Zato najpoznatiji hrvatski restorani i barovi svoje kuhinje opskrbljuju baš u Harissi.

image


 

Saša Burić/Cropix

Naime, paralelno s gastronomijom, u Hrvatskoj je rastao i pokret miksologije. Svi se žele okušati u izradi koktela, a Harissa nudi svu silu potrebnih ne samo začina već i ukrasa (jestivo cvijeće, sušeno voće) kako bi vaši kokteli bili ne samo ukusni već itekako "instagramabilni".

- Za koktele se mogu napraviti razne infuzije čajeva. Kokteli su izvrsni, a na našoj web stranici se mogu naći provjereni recepti i savjeti. Vrijedi ih isprobati. Dogodi se da nekakav čaj kojem na prvi pogled nije mjesto u koktelu zapravo bude izvrstan. Zbog šarenila cvijeća, prahova voća i povrća, sušenog voća, naši stalni kupci su i slastičari, ali vrhunski chefovi – kazala je Ana Marija dodajući za kraj kako su nedavno uveli liniju – temeljaca, da omoguće svojim kupcima da postanu chefovi u svojim kuhinjama.

image


 

Saša Burić/Cropix

Naime, koliko puta ste upali u zamku "trubojednostavnih jela s minimalnim brojem namirnica". Problem se javi kada je jedna od tih namirnica ili pileći ili goveđi temeljac. E, pa toga nema više.

-  Novo u ponudi imamo liniju premium Home Chef gotovih temeljaca, juha i umaka. Ovaj norveški brend osmislio je tim najboljih skandinavskih kuhara, tako da su sastojci proizvoda vrhunski, okusi izvrsni, a gušt je bez puno muke napraviti izvrsno jelo. Brzi ručak može ispasti vrhunsko jelo uz Home Chef proizvode – pojasnila je Ana Marija.

Jer život je kao i jelo, bez malo soli, odnosno začina jednostavno nije toliko – ukusan.

____________________________________________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Harissom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 12:49