U veganskoj i vegetarijanskoj prehrani neke namirnice igraju značajnu ulogu, a jedna od njih su svakako datulje. Ovo voće ne samo da je odlično “vezivno tkivo” i prirodni zaslađivač, već je izuzetno bogato vlaknima i različitim nutrijentima pa bi vam se uvijek trebalo nalaziti pri ruci.
Grci su datulje nazivali daktulos, što u prijevodu znači prst, a naziv je, naravno, proizašao iz njihova oblika. Dakle, još od antičkih vremena datulje su se koristile u različitim umacima za prelijevanje ribe i mesa, ali i u slasticama, a njihova uporaba seže još šest tisuća godina prije Krista.
Datulje se mogu jesti sirove, poluosušene ili sasvim suhe, a od soka iz debla ove voćke dobiva se slatkasto “vino”, koje brzo fermentira i postaje pjenušavo.
Ovo je piće popularno u Indiji. Inač...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....