StoryEditor
Društvena mrežaSeksizam u struci

Splitska liječnica o pokretu #MedBikini: To što kolegica na Instagramu ima sliku u bikiniju nema veze s njezinom stručnošću

28. srpnja 2020. - 15:37
Ilustracija/ Shutterstock

Moja liječnica obiteljske medicine mlada je, sjajna doktorica u koju imam puno povjerenje, isto kao i u nekolicinu mladih specijalista različitih grana medicine s kojima sam se imala priliku susresti.

- Nikoga od njih ne bih smatrala neprofesionalnim niti lošijim liječnikom kad bih na njihovom profilu na nekoj od društvenih mreža vidjela fotografiju u kupaćem kostimu ili gaćicama, ili pak kako u svoje slobodno vrijeme uživa u ponekom piću.

- Ne vidim ništa loše u takvim objavama, i mi imamo svoj privatni život, ali svatko na svoj način, kao i u svemu ostalome, reagira i komentira sadržaje na društvenim mrežama – kaže nam jedna mlada splitska liječnica.

A upravo takve objave proglašene su neprofesionalnim, naročito su se na udaru našle mlade liječnice, u članku objavljenom u stručnom časopisu vaskularne kirurgije (Journal of Vascular Surgery) koji je nakon žestokih reakcija medicinskih profesionalaca povučen nakon što je objavljen prije nekoliko dana.

Članak se bavi studijom u kojoj su se proučavali profili medicinskih djelatnika na društvenim mrežama kako bi se utvrdilo objavljuju li neprofesionalan ili potencijalno neprofesionalan sadržaj, posebno navodeći provokativno poziranje u bikinijima/kupaćim kostimima i držanje/konzumaciju alkohola.

U istraživanju se kaže da polovica pripravnika i skorih diplomanata vaskularne kirurgije ima račune na društvenim mrežama, a više od četvrtine njih objavljuje neprofesionalan sadržaj. Mladim kirurzima se poručuje da bi trebali biti svjesni da takvom neprofesionalnom sadržaju mogu pristupiti pacijenti, kolege, te sadašnji ili budući poslodavci.

Bijesni medicinski profesionalci na objavu članka uzvratili su na društvenim mrežama poplavom fotografija na kojima poziraju u kupaćim kostimima ili drže alkoholno piće, pivo, koktel i slično.

Mnogi su u svojim reakcijama kritizirali činjenicu da istraživanje napada žene i naglašava problem seksizma u medicinskoj profesiji. Nisu samo liječnice žestoko reagirale na članak, brojni su muškarci iskazali podršku svojim kolegicama. Svi oni istraživanje ocjenjuju seksističkim, uznemirujućim i uvredljivim.

Sporno istraživanje je prvi put objavljeno u prosincu prošle godine, a sada je ugledalo svjetlo dana u kolovoškom izdanju časopisa vaskularne kirurgije. Studija je procjenjivala jesu li objave na društvenim mrežama 480 mladih vaskularnih kirurga neprofesionalne ili potencijalno neprofesionalne za buduće pacijente u potrazi za liječnikom. Među liječnicima čije su objave analizirane 68 posto su muškarci, a 32 posto žene.

Među neprofesionalne objave uvršteni su primjeri kad se loše govori o kolegama ili zdravstvenoj ustanovi, prekršaji vezani uz osiguranje, a među potencijalno neprofesionalan sadržaj spadaju i kontroverzne političke, vjerske i društvene teme.
Ono što je istraživanju najviše zamjereno je ocjenjivanje neprimjerenim poziranje u bikinijima i s alkoholom, pa je na Twitteru osvanuo hashtag #MedBikini s fotografijama liječnica u kupaćim kostimima i pićem u rukama i komentarima na račun članka.

"Uživanje u koktelu mimoza u kupaćem kostimu ne mijenja moju posvećenost pacijentima i karijeri. I liječnici zaslužuju uživati u životu”, pisalo je u jednoj od objava.

„Ja sam žena u medicinskoj struci koja voli putovati u tropske krajeve i odijevati se u skladu s time. Neću svoj bijeli mantil nositi na Havajima. To me ne čini neprofesionalnom, manje inteligentnom ili suosjećajnom u usporedbi s mojim muškim kolegama", jedna je liječnica napisala na Twitteru. Thomas Cheng i Jeffrey Siracuse, dvojica autora studije, ispričali su se zbog članka koji je u međuvremenu povučen, kažu kako je namjera bila da se osnaži kirurge da budu svjesni i samostalno odluče što iz njihova privatnog života može biti lako dostupno pacijentima, kolegama i poslodavcima. To očigledno nije bio rezultat, žao nam je što mladi kirurzi osjećaju da ih napadamo i osuđujemo, poručio je Cheng.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 03:59