StoryEditorOCM
Društvena mrežaNARANČASTI NAPAD

Klimatski aktivisti obojali privatne zrakoplove; je li među njima bio i avion kojim svijetom leti glazbena zvijezda?

Piše Marija Čović
20. lipnja 2024. - 14:43
Aktivistica Just Stop Oil sjedi ispred zrakoplova obojanog narančastim sprejem u zračnoj luci Stansted Airport nedaleko LondonaHandout/Afp

Ona je najveća glazbena zvijezda današnjice i milijarderka, čija svjetska turneja Eras ruši sve rekorde, ali Taylor Swift je često meta kritika zbog goleme emisije CO2 zbog njezinih čestih letova privatnim zrakoplovima.

Njezini predstavnici tvrde kako glazbenica, koja je trenutačno u Velikoj Britaniji i pred njom su tri koncerta na londonskom stadionu Wembley, kompenzira emisije ugljičnog dioksida kako bi nadoknadila putovanja privatnim avionom te da je dosad uplatila dvaput više nego što će proizvesti letovi tijekom turneje Eras.

image

Aktivistica Just Stop Oil sjedi ispred zrakoplova obojanog narančastim sprejem u zračnoj luci Stansted Airport nedaleko Londona

Handout/Afp

No, nekim aktivistima to nije dovoljno, pa je dvojac iz grupe Just Stop Oil provalio na dio za privatne zrakoplove aerodroma Stansted nedaleko Londona i nekoliko letjelica "ukrasio" narančastom bojom, a tvrdili su da je među njima i privatni zrakoplov slavne pjevačice. Međutim, dužnosnici Stansteda kazali su, piše Daily Mail, kako Taylorin privatni zrakoplov nije stacioniran u toj zračnoj luci pa su aktivisti ipak, barem dijelom, promašili metu.

U snimci objavljenoj na društvenim mrežama vidi se kako 28-godišnja Jennifer Kowalski i 22-godišnji Cole Macdonald režu žičanu ogradu i ispod nje se provlače na područje zračne luke za privatne zrakoplove i protupožarnim aparatima napunjenima narančastom bojom špricaju zrakoplove, a potom su ponosno sjedili ispred svog "uratka".

image

Aktivisti su tvrdili i da su u narančasto obojali privatni avion Taylor Swift koja je trenutačno u Velikoj Britaniji u okviru svjetske turneje Eras

Andre Dias Nobre/Afp

Oboje su u međuvremenu uhićeni zbog kriminalnih aktivnosti, oštećivanja tuđeg vlasništva i ometanja korištenja nacionalne infrastrukture. Uz objavu njihovih aktivnosti na društvenim mrežama, glasnogovornik aktivističke grupe Just Stop Oil "opravdao" je akciju tvrdnjom kako 80 posto populacije nikad nije letjelo zrakoplovom.

Hoće li to opravdanje biti uspješno kad se sud bude bavio ovim slučajem vandalizma, baš kao i onime što su aktivisti Just Stop Oil napravili dan prije kad su narančastim sprejem obojali nekoliko drevnih monolita Stonehengea, zaštićenog povijesnog spomenika i jedne od najznačajnijih europskih prapovijesnih lokacija, tek će se vidjeti.

Umjesto podizanja svijesti o klimatskim promjenama, aktivisti su izazvali opću osudu zbog uništavanja drevnog spomenika i nanošenja nepopravljive štete rijetkom lišaju koji živi na monolitima Stonehengea.

image

Kilmatski aktivisti grupe Just Stop Oil nanijeli su golemu štetu i drevnom spomeniku Stonehenge

Handout/Afp

U očajničkom pokušaju da spriječi aktiviste u bojanju Stonehengea, nekoliko osoba pokušalo ih je odvući od monolita, a potom je intervenirala i policija uhitivši dvoje aktivista, identificirani su kao 21-godišnji Niamh Lynch, student iz Oxforda, i 73-godišnji Rajan Naidu iz Birminghama.

Skinuti boju s privatnih zrakoplova, među kojima je možda i Taylorin, nesumnjivo će biti puno jednostavnije i lakše nego kad su u pitanju stijene Stonehengea...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 14:44