StoryEditorOCM
Društvena mrežaKOD NAS DOMA

Jeste li znali da su Šveđani plašili djecu s Hrvatima, kao mi našu s Baba Rogom? Božo Skoko je otkrio i zašto

Piše mozaik sd
22. prosinca 2023. - 16:19

Zašto su Šveđani plašili djecu s Hrvatima, upitala je voditeljica HRT-ove emisije ‘Kod nas doma‘ Iva Šulentić vodećeg hrvatskog komunikacijskog stručnjaka - Božu Skoku.

Dobro pitanje a odgovor je vrlo jednostavan. Zato što, prvi stereotip o Hrvatima koji se pojavio u Europi tamo negde u 17. i 18 stoljeću jest da su Hrvati bili strašni ratnici. I onda smo istraživali zašto su oni u jednom Europljanima bili strašni.

Zato što smo dolazili s granice gdje smo se cijelo vrijeme borili s Turcima i morali smo stjecati neke druge ratničke vještine vještine koje su bile prilično nepoznate u Europi.

I onda kada su Hrvati vrlo često ratovali za druge europske vladare, mi smo donosili dio tih svojih ratničkih vještina kojima su oni bili fascinirani.

A upravo švedski kralj, Gustav Adolf, on je smatran jednim od prvih profesionalnih časnika. Dakle, on je bio profesionalni vojnik i on je negdje u svojim zapisima rekao da se boji jedino Hrvata.

Jer Hrvati su strašni, njima ni sam vrag ne može uteći. I po vragu u 30-godišnjem ratu gdje su Hrvati ratovali na strani katoličkih zemalja, on je poginuo negdje u Njemačkoj. I, naravno Šveđani su mislili: ‘ A tko ga je došao glave, već Hrvati‘. Srećom kasnije su povjesničari utvrdili da Hrvati nisu nikada ratovali tamo gdje je on poginuo, ali legenda se počela širiti i strašni Hrvati su tako plašili mali djecu, pojasnio Skoko. 

@hrvatska_radiotelevizija Jeste li znali da su se Šveđani plašili Hrvata? ? Na to pitanje nam je otkrio jedan od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka - Božo Skoko #KodNasDoma  #hrvatskaradiotelevizija #svedani #hrvati #povijest #hrvatska #funfacts  #hrvatska #fyp ♬ original sound  - HRT

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 17:07