StoryEditor

Instagram cenzurirao Madonninu objavu zbog širenja navodno lažnih informacija o koronavirusu: isti video na Twitteru podjelio i Donald Trump

Piše HINA
30. srpnja 2020. - 09:42
Angela Weiss/AFP

Instagram je cenzurirao američku suprezvijezdu Madonnu zbog širenja lažnih informacija o navodnom lijeku za bolest Covid-19 nakon što je prenijela isječke videa koji je na Twitteru prenio i američki predsjednik Donald Trump.

U objavi je pjevačica, koju prati 15,4 milijuna ljudi, tvrdila da je provjereno cjepivo na raspolaganju već mjesecima, ali se drži u tajnosti "kako bi se bogati još više obogatili, a siromašni i bolesni bili još bolesniji".

Toj je tvrdnji dodala video američke liječnice Stelle Immanuel koja hvali hidroksiklorokin kao čudesni lijek za koronavirus.

Različiti dijelovi obraćanja dr. Immanuel' brzo se šire internetom proteklih dana.  Djelovanje hidroksiklorokina,  lijeka protiv malarije, nije dokazano kao učinkovito protiv bolesti Covid-19.

- Uklonili smo taj video zbog lažnih tvrdnji o lijekovima i metodama prevencije bolesti Covid-19, kazala je glasnogovornica Facebooka u čijem je vlasništvu Instagram. "Ljudi koji reagiraju, komentiraju ili dijele taj video dobit će poruke kojima ih se upućuje na vjerodostojne informacije o virusu".

Madonnina objava obrisana je, no snimke pokazuju da ju je Instagram zamutio kako bi bila nečitka uz komentar "lažne tvrdnje - provjerili neovisni analitičari činjenica" s poveznicom na stranicu koja ukazuje na netočnosti iznesene u videu.

Predsjednik Trump, koji ima 84 milijuna pratitelja, ovog je tjedna tvitao nekoliko isječaka videa prije nego što su tvitovi uklonjeni.

Njegovom sinu Donaldu Trumpu Jr privremeno je onemogućeno tvitanje u utorak nakon što je prenio dijelove videa.

- Nitko se ne mora razboljeti. Za virus postoji lijek i zove se hidroksiklorokin, uskliknula je Immanuel u videu stojeći na stepenicama američkog vrhovnog suda u Washingtonu okružena istomišljenicima iz redova liječnika. Ona lobira protiv nošenja maski i zabrana.

Madonna je u svibnju objavila da se oporavila od koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. listopad 2020 21:35