StoryEditorOCM

Paške benediktinke u zajednici svete Margarite, nakon 24 godine imaju novu opaticu Benediktu Halilović

Piše PSD.
11. veljače 2020. - 15:41

Paške benediktinke u zajednici sv. Margarite u Pagu, nakon 24 godine, imaju novu opaticu. Obred blagoslov s. Benedikte Halilović tijekom svečanoga misnog slavlja u benediktinskoj samostanskoj crkvi Navještenja Marijina u subotu, 8. veljače, a na uočnicu svete Skolastike, zaštitnice i utemeljiteljice ženske grane benediktinskog reda, predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Mons. Puljić izrazio je zadivljenost ljepotom toga liturgijskog obreda čiji je dio i razgovor između predvoditelja slavlja i opatice. Nadbiskup je rekao da je prvi put u svom biskupstvu predvodio takav obred i udijelio opatici blagoslov. Zamolio je da opatici Benedikti Bog “primjernim životom pokazuje ono što joj kaže ime, da zna kako mora više koristiti nego zapovijedati”.

Dosadašnja paška predstojnica, s. Bernardica Badurina, službu opatice obavljala je 24 godine, u četiri mandata po šest godina. Opatica, naime, može biti potvrđena do svoje 75. godine života.

Blagoslov nove opatice uoči blagdana sv. Skolastike, sestre sv. Benedikta, osnivača reda benediktinaca i zaštitnika Europe te činjenica duhovnih zvanja braće i sestara u jednoj obitelji, Badurina, potaknulo je nadbiskupa na isticanje primjera svete braće i sestara u povijesti Crkve, primjerice sv. Petra i sv. Andrije, sv. Benedikta i sv. Skolastike, pa i fatimskih vidjelaca sv. Franje i sv. Jacinte Marto.

“U procesu sekularizacije, kršćanske zajednice, osobito one Bogu posvećenih osoba, pozvane su biti i ostati vjerodostojnom školom molitve, gdje se u susretu s Kristom izriču ne samo vapaji za pomoć, već i zahvala, hvalospjevi, klanjanje, razmatranje i slušanje do istinskog zanosa srca”, podsjetio je nadbiskup Puljić na poticaj sv. Ivana Pavla II.

Nakon propovijedi, obred blagoslova predviđa razgovor između nadbiskupa i novoizabrane opatice. Izabrana opatica pristupila je pred nadbiskupa koji je zamolio da Bog svojom milošću prati svoju službenicu Benediktu, a ona je na njegova pitanja odgovarala s ‘Hoću’:

“Hoćeš li vjerno vršiti svoju službu i obdržavati Pravilo svetoga Benedikta, potičući svoje sestre da to isto čine, te sve živite evanđeoskim životom u ljubavi prema Bogu i sestrama?

Hoćeš li u svemu ustrajno, pobožno i vjerno iskazivati vjernost, poslušnost i poštovanje svetoj Crkvi, Rimskom biskupu i njegovim nasljednicima?

Hoćeš li u upravljanju svojim Samostanom iskazivati poslušnost svome Ordinariju, prema kanonskim propisima i za ovaj samostan odobrenim Objašnjenjima Pravila svetoga Benedikta?

Hoćeš li svojim vladanjem, primjerom i djelima, više nego li riječima, učiti svoje sestre?

Hoćeš li poticati svoje sestre da budu vjerne predajama monaškog života, da tako apostolska plodnost skrovitošću kontemplativnog života izgrađuje Božji narod?”

Uslijedilo je pjevanje litanija Svih svetih. Za to je vrijeme s. Benedikta bila u prostraciji ispred oltara. Kad je primila nadbiskupov blagoslov, s. Benedikta je na koljenima ispred nadbiskupa iz njegovih ruku primila Pravilo i prsni križ koji nosi opatica. Pravilo predano od svetih otaca, da po njemu, ‘koliko je Bog bude krijepio, a ljudska slabost bude dopuštala’ vodi i čuva sestre od Boga povjerene.

Križ je opatici nadbiskup predao s riječima: “Primi ovaj znak Kristove ljubavi i naše vjere. Neka ti on bude vrelo istinske mudrosti. Svjedoči svojim životom i djelima milosrdnu ljubav našega jedinoga Gospodina i Spasitelja, strpljivo sudjeluj u Kristovoj muci da imaš udjela i u Njegovu kraljevanju”.

S. Benedikta Halilović, rodom iz Rijeke, prije službe opatice bila je priora, a u paški samostan ušla je 1985. godine. Koludrica je pune 34 godine, od 1986. godine. “Izbor za opaticu nisam očekivala, ali promatram to u svjetlu toga da se trebamo ispuniti Božjim pozivom, kao i Marija, svaka sestra i ja u zajednici da svjedočimo Krista u ovo vrijeme, s benediktinskim geslom ‘Moli i radi'”, rekla je s. Benedikta.

Dugogodišnja opatica s. Bernardica paška je koludrica pune 63 godine. U samostanu je od 1957. godine, kamo je ušla kao djevojčica s 13 godina. Redovničko odijelo obukla je 1962., s 18 godina. Prve zavjete položila je 1963., a vječne zavjete 1966. godine kad je imala 22 godine. Za opaticu je izabrana 7. rujna 1995. godine, a sedam dana kasnije, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja Sv. Križa, obred blagoslova opatice predvodio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa koji joj je rekao da će samostan sv. Margarite uvesti u treći milenij.

“Sve smo zajednički radili. Kao opatica osjećala sam se kao jedna između sestara, jednaka njima. Kad si opatica, nema razlike da se praviš da si netko. Jednostavno, ti si sestra među sestrama i lijepo se pomažemo, uskočiš gdje vidiš da je više potrebno”, rekla je s. Bernardica.

Sada je u paškom benediktinskom samostanu devet koludrica. Nekad ih je bilo 18, ali kad je s. Bernardica došla, bilo je puno mladih koludrica. U vremenu otkad je opatica, umrlo je 16 koludrica. “Ovo je novi naraštaj u samostanu, ali već dugo nema zvanja. Djevojke dođu, vide, oduševe se, kažu ‘Kako vam je lijepo, kako puno nastojite činiti’, postave puno pitanja, ali odu. Ima i starijih djevojka koje bi rado došle, ali imaju roditelje na brizi. Neke su slobodne i mogle bi doći, ali valjda se boje izgubiti slobodu. Mi smo slobodu iskusili u posvemašnjem predanju Gospodinu, molitvi, služenju Bogu, Crkvi i na dobro ljudima kojima smo poslani”, zaključila je s. Bernardica Badurina.

misija / hkm

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:00