StoryEditorOCM

tijelo odgovaraList masline ima snažno antivirusno, protugljivično, antibakterijsko i protuparazitsko djelovanje, no može biti i štetan! Donosimo nekoliko varijanti recepta za čaj

Piše Dr. sc. Danijela Poljuha
17. ožujka 2022. - 07:42

Novija istraživanja potvrđuju snažno antivirusno, protugljivično, antibakterijsko i protuparazitsko djelovanje lisnog ekstrakta masline. Smatra se također da spojevi iz lista masline jačaju imunološki sustav, povećavaju energiju organizma, djeluju protuupalno, snižavaju krvni tlak i razinu kolesterola te smanjuju koncentraciju šećera u krvi.

Posebnu pažnju je izazvalo izvješće skupine istraživača o izuzetnom antioksidativnom kapacitetu tekućeg ekstrakta priređenog direktno iz svježih listova masline, koji se pokazao višestruko većim od kapaciteta zelenog čaja i vitamina C.

Ali može li lišće masline ili njegov čaj biti i toksičan? Prema dostupnim rezultatima istraživanja, ekstrakt lista masline nije toksičan i nema štetnih efekata za ljudsko zdravlje.

No proizvođači komercijalnih preparata upozoravaju na mogućnost popratne pojave, tzv. Herxheimerove reakcije, koja se može javiti pri uzimanju većih doza preparata.

Ova reakcija posljedica je iznimne djelotvornosti preparata i manifestira se kao blagi i prolazni oblik simptoma viroze. Ona nastaje kao odgovor tijela na povećanu prisutnost uništenih mikroorganizama i njihovih toksina koje organizam nije u stanju odmah odstraniti.

image
Ilustracija/Shutterstock

Nakon njihove eliminacije i simptomi nestaju, pa se preporučuje piti dosta tekućine kako bi se taj proces ubrzao, kao i postupno povećavati dnevne doze.

Ekstrakt lista masline ne preporučuje se međutim uzimati istovremeno s antibioticima jer može dovesti do njihove inaktivacije.

Iako su pozitivni efekti listova masline na ljudsko zdravlje obećavajući, brojni izazovi su još uvijek pred znanstvenicima.

Slijede nam brojna istraživanja kako bi bolje razumjeli moguće međudjelovanje bioaktivnih komponenti listova i drugih sastojaka prehrane kao i određivanje najefikasnijih doza za postizanje pozitivnih učinaka kod različitih zdravstvenih problema.

Do tada, slijedeći poznato i iskušano pravilo "prirodno je najbolje" prepustimo se bez bojazni užitku ispijanja popodnevne šalice ovog izvora energije i zdravlja.    

NEKOLIKO VARIJANTI RECEPTA ZA ČAJ

Recept protiv viroze i prehlade

1 žličica listova masline
3 dl hladne vode
Usitnjene suhe listove masline preliti hladnom vodom, pustiti da zavrije i lagano kuhati 2 – 3 minute. Nakon što pokriveno odstoji 15 – 20 minuta, čaj procijediti. Čaj uzimati 2 – 4 puta na dan 1 – 2 sata nakon jela. Nakon 15 dana redovitog uzimanja napraviti pauzu od 8 dana. Prevelike količine čaja mogu izazvati glavobolju i laganu alergiju pa stoga kuru početi s manjom količinom te postupno povećavati. Ne uzimati s antibioticima!

Recept za reguliranje krvnog tlaka

20 listova masline
450 ml vode
Dvadeset listova masline kuhati u 450 ml vode. Kuhati dok u posude ne preostane samo 230 ml tekućine. Čaj procijediti i uzimati po jednu šalicu, uvijek svježe kuhanog čaja prije jela, ujutro i navečer. Ovaj pripravak djeluje na širenje krvnih žila.

Čaj za dijabetičare

20-30 g suhih listova masline
200 ml vode
Uzeti 20 - 30 g izrezanih suhih listova masline (ubranih u proljeće, na vrhovima grana) i preliti ih s pola litre hladne vode. Ostaviti da odstoji 8 sati. Zatim ih kuhati, dok voda ne provrije. Nakon toga skinuti čaj s vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji još 20 minuta. Piti nezaslađeno, po 2,5 dl, između doručka i ručka te između ručka i večere. Prije konzumacije ovoga čaja svakako je potrebno posavjetovati se s dijabetologom.

Tinktura od listova masline

60-80 g listova masline
5 dl 70 % alkohola
Usitnjene suhe listove masline staviti u staklenku, preliti alkoholom i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 6 - 8 tjedana, uz povremeno protresanje, tekućinu procijediti. Uzimati 3 puta na dan po 10 - 15 kapi tinkture na kocki šećera. Prije konzumacije uputno je posavjetovati se s liječnikom. 

24. travanj 2024 04:44