StoryEditorOCM

spas za arterijeČešnjak smanjuje kolesterol i pomaže u sprječavanju srčanog udara

Piše Ana Dukić/Živim.hr
11. lipnja 2022. - 10:01

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti u svijetu, a jedan od glavnih čimbenika rizika za njih je visoki kolesterol. Kolesterol je masnoća, molekula slična molekuli masne kiseline, a organizmu je nužna za normalno i zdravo funkcioniranje, no prevelika količina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, piše Živim.hr. 

Prevelika količina kolesterola stvara naslage, a kad te naslage narastu, otežavaju protok krvi kroz arterije. Ne samo to, nakupina kolesterola se ponekad iznenada odvoji i stvori ugrušak, što dovodi do srčanog ili moždanog udara. Nakupljanje kolesterola može uzrokovati i visoki krvni tlak. No, znate li da postoji jedno dostupno povrće koje može pomoći smanjenju kolesterola? Riječ o češnjaku.

Plak na arterijama

S obzirom na to da je visoki kolesterol sve veći problem u Hrvatskoj (jer smo ujedno i najdeblja nacija u Europi), od vitalnog je značenja da naučimo kako sniziti njegovu razinu.

Brojna su istraživanja potvrdila da češnjak može učiniti upravo to. Čak 22 studije su potvrdile da je učinkovit u snižavanju razine lipoproteina (biokemijski spoj proteina i masti) niske gustoće. Lipoprotein niske gustoće jedan je od dvije vrste kolesterola, a drugi je poznat kao lipoprotein visoke gustoće.

Međutim, ova dvije vrste lipoproteina se izuzetno razlikuju. Lipoprotein visoke gustoće neophodan je za cjelokupno zdravlje, dok se lipoprotein niske gustoće nakuplja kao plak u arterijama, uzrokujući visoki krvni tlak. Zato se jedan zove "dobri" kolesterol (visoke gustoće - HDL - high density lipoprotein), a drugi "loš" kolesterol (niske gustoće - LDL - low density lipoprotein).

Studije su otkrile da je učinak češnjaka na snižavanje razine lipoproteina niske gustoće najuočljiviji kad se koriste manje doze tijekom dužeg razdoblja, osobito u bolesnika s kardiovaskularnim bolestima.

Koje su još dobrobiti češnjaka?

Osim što snižava kolesterol, češnjak ima najmanje deset antioksidativnih tvari koje jačaju imunosni sustav, razaraju ugruške i zaustavljaju sveopće propadanje organizma uzrokovano slobodnim radikalima. Također štite mozak od mentalnog propadanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije.

Češnjak možete uzimati u bilo kojem obliku, sirov ili kuhan, a i češnjak u prahu usporava starenje. Dr. John Milner sa Sveučilišta Pennsylvania kaže da su učinkoviti svi oblici.

Dnevno možete konzumirati dva do tri češnja svježeg češnjaka ili jednu žličicu češnjaka u prahu. Ako uzimate pripravke, strogo se pridržavajte uputa proizvođača i preporuka ljekarnika.

Kako smanjiti kolesterol?

Ako pokušavate smanjiti kolesterol, to možete učiniti i s lijekovima.

Naravno, postoji širok izbor lijekova koji pomažu s problemom s kolesterola, a možda je najpoznatiji statin. Statin je lijek dizajniran za snižavanje razine masnih tvari koje se proizvode u jetri. Međutim, to obično znači da će ih osoba morati piti do kraja života. Naravno, kao i svi lijekovi, i statin imaju negativne nuspojave kao što su: vrtoglavica, mučnina, neuobičajen umor ili tjelesna slabost, glavobolja, zatvor, proljev, probavne smetnje, nadutost, bolovi u mišićima i problemi sa spavanjem.

Metode za snižavanje kolesterola

Ako pak niste zainteresirani za lijekove, možda je vrijeme da promijenite životne navike. Dijeta za povišeni kolesterol može biti vrlo učinkovita, no tek promjena stila života, uz uvođenje redovitog kretanja povoljno će se odraziti na vrijednosti masnoća u krvi, ali i na kvalitetu života uopće.

Jedite: masnu ribu, poput skuše i lososa, smeđu rižu, kruh i tjesteninu, orašaste plodove i sjemenke, voće i povrće

Izbjegavajte: kobasice i masno meso, maslac, vrhnje i tvrdi sir, poput cheddara, kolače i kekse, hranu koja sadrži kokosovo ili palmino ulje.

Vježbajte: Nastojte vježbati najmanje 150 minuta (2,5 sata) tjedno. Kada se upuštate u novi režim vježbanja, važno je početi polako. Neke dobre stvari koje možete isprobati na početku uključuju: hodanje, pokušajte hodati dovoljno brzo da vam srce počne brže kucati, plivanje i vožnja bicikla. Dobro je isprobati nekoliko različitih vježbi kako biste pronašli nešto što volite raditi.

Prestanite pušiti: Pušenje može povisiti kolesterol i povećati vjerojatnost da ćete imati ozbiljne probleme kao što su srčani udari, moždani udari i rak.

Smanjite unos alkohola: Izbjegavajte piti više od jednog (žene) ili dva (muškarci) alkoholna pića dnevno. Imajte nekoliko dana bez pića svaki tjedan i pokušajte ne piti puno alkohola u kratkom vremenu (opijanje).

18. travanj 2024 08:21