StoryEditorOCM

stigao iz AzijeNa agrumima se pojavio novi štetnik! Napada i lozu, smokvu, rogač, šipak, marelicu… Evo kako djeluje, kako ga prepoznati i što učiniti

Piše Silvija Marušić dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica, Ministarstvo poljoprivrede
28. ožujka 2022. - 12:31

U vrijeme klimatskih promjena i pojačane međunarodne trgovine biljnim materijalom, pojava novih bolesti i štetnika u stalnom je porastu. U Republici Hrvatskoj imamo više štetnih stranih organizama (ambrozija, žljezdasti pajasen, američki cvrčak, azijska božja ovčica…) koji su se uspješno udomaćili i nanose gospodarsku, zdravstvenu ili ekološku štetu.

Novi je štetnik narančin trnoviti štitasti moljac (Alurocanthus spiniferus), koji se udomaćuje na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, i zasigurno bi s njim trebali biti upoznati svi posjednici bilja, bez obzira na to jesu li profesionalni poljoprivrednici, hobisti ili rade na održavanju zelenih površina.

Narančin trnoviti štitasti moljac podrijetlom je iz jugoistočne Azije, a prema Uredbi Komisije EU-a (2016/2013, 2019/2072) ima status karantenskog štetnog organizma u Europskoj uniji te predstavlja visoki fitosanitarni rizik za poljoprivredne kulture u Republici Hrvatskoj, posebno za nasade agruma.

image

Simptomi napada narančina trnovitog štitastog moljca na agrumima

Kako djeluje

U Europi je prvi put zabilježen 2008. u Italiji, u Crnoj Gori 2013., u Grčkoj 2016., u Albaniji 2019.

U Hrvatskoj je proširen na području Dubrovačke-neretvanske županije (Vitaljina, Molunat, Ljuta, a novi nalazi potvrđeni su u Zatonu, Lapadu) i Splitsko-dalmatinske županije (Ivan Dolac, Milna na Braču, novi su nalazi na Hvaru i u Baškoj Vodi).

Riječ je o polifagnom štetniku koji napada više od 90 biljnih vrsta, a najznačajnije biljke domaćini su iz roda Citrus (limuni, naranče, mandarine). Napada i vinovu lozu, smokvu, rogač, nar, dunju, marelicu, ukrasnu lozicu, bršljan, lovor višnju, ružu i mnogobrojne druge ukrasne i divlje vrste.

image

Napad novog štetnika na listu rogača

Štete na biljkama čine odrasli kukci i ličinke sisanjem biljnih sokova na naličju listova. Na zaraženim biljkama prisutna je obilna količina medne rose, na koju se naseljavaju gljive čađavice, zbog kojih biljke crne. Crnjenjem listova i grana narušava se obavljanje fotosinteze te biljke zbog jakog napada ostaju bez dijela listova, slabiji je porast, zametanje plodova, a zaraženi plodovi gube tržišnu vrijednost.

Odrasle kukce nalazimo na naličju listova, a veličine su oko 1,5 mm. Narančin trnoviti štitasti moljac jedina je vrsta štitastih moljaca u RH koji imaju specifičnu sivoplavu metalnu boju krila (ostale su vrste bjelkaste). Ličinke prolaze četiri stadija, a najspecifičniji je zadnji stadij, puparij, koji je sjajnocrne boje, a na rubu ima karakteristične bijele voštane rese.

image

Narančin trnoviti štitasti moljac - odrasli oblik

Radi sprječavanja širenja navedenog štetnika na nova područja, preporučujemo da se obavlja redoviti vizualni pregled biljaka u okućnicama i na poljoprivrednim površinama. Pregledava se naličje listova uz pomoć povećala.

Kako reagirati

Ako sumnjate da je navedeni karantenski štetnik u nasadu, možete se obratiti:

– Sektoru za nadzor poljoprivrede i fitosanitarni nadzor Državnog inspektorata Republike Hrvatske

e-mail: fitosanitarna.inspekcija@dirh.hr ili tel. 01 2375 100

– Centru za zaštitu bilja (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu)

e-mail: czb@hapih.hr ili tel. 01 2311 640 ili poljoprivrednim savjetnicima iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede (Ministarstvo poljoprivrede) – www.savjetodavna.hr.

image

Narančin štitasti moljac na naličju listova vinove loze

Sredstva za suzbijanje ovog štetnika postoje, ali s obzirom na to da se radi o karantenskom štetniku, ako se u dijagnostičkom laboratoriju potvrdi njegov pozitivan nalaz, nadležni fitosanitarni inspektor mora propisati potrebna sredstva i odgovarajuće mjere.

Dobra je vijest da ovaj štetnik za sada nije primijećen ni na jednoj maslini.

image

Odrasli oblik i jaja

18. travanj 2024 17:37