StoryEditorOCM

čak 418 uzorakaTraminac 'Misnih vina' šampion Sabatine

19. studenog 2018. - 19:00
Najbolje ocijenjeni vinari na Sabatini 2018.

Kada dobijete najveće ocjene od sudaca među 418 uzoraka koliko ih je pristiglo na ocjenjivanje "vinskih kapljica" na 28. izdanju "Sabatine", međunarodnog susreta vinara i vinogradara održanog u Malom Lošinju u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, onda znate kako stvarno radite dobro vino.

A tu potvrdu kako je vrhunsko i to šampionsko vino dobio je traminac ledeno vino 2009. "Misna vina" d.o.o, iz Trnave. Tvrtka je to koja na 30 hektara uzgaja autohtone sorte i sada je slavila u kategoriji bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina, uz onaj epitet najbolje ocijenjeno vino.

- Stoga će biti i moji gosti u Bruxellesu. Iako je njihova tvrtka već dva puta bila u EU parlamentu, kao moji gosti, gdje su njihova vina probala i europska nepca – zadovoljna je ovom nagradom bila i Marijana Petir, EU parlamentarka koja će ugostiti u srcu simbola europske moći vinogradare iz Trnave, a ujedno je kako pokroviteljica "Sabatine" poklonila 500 sadnica Poljoprivrednoj zadrugi Cres, kako bi oni revitalizirali vinograde na Malom Lošinju i Cresu.

Naime, već je uhodano pravilo da područje gdje se održava "Sabatina" nakon toga vinogradarski – oživi.

- Posadili smo simbolično i dvije sadnice u Malom Lošinju. Tradiciju ne treba prekinuti, nadajući se kako će nam se naši ovogodišnji domaćini sutra moći podičiti i novim nasadima vinograda, jer sada imaju tek 7500 sadnica loze – doznajemo od Lordana Ljubenkova, predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije, koji skoro tri desetljeća organiziraju susret vinara i vinogradara, što je ove godine bilo posebno zadovoljstva jer je berba 2018. premašila sva očekivanja. Em' je bila dobra rodom, em' je vino kvalitetno.

A na "Sabatini", nakon berbe naravno, uvijek se održavaju broje radionice, predavanja, paneli, degustacije, ali i ocjenjivanja tako svima dragih "kapljica", pa je prestiž dobiti dobru ocjenu od – stručnjaka. A ovogodišnja "statistika" bila je na strani južne Hrvatske, odnosno Dubrovačko-neretvanske županije čiji su vinari "pokupili" najviše nagrada i to ispred Istarske županije.

Kuriozitet je kako u Hrvatskoj ima ukupno vinogradarskih površina 19.500 hektara, a baš za vino 17.709 hektara, i Primorska Hrvatska raspolaže sa 8.968 hektara, dok sve četiri dalmatinske županije imaju tek 6063 hektara.

- Brat Ivan i ja nastavili smo tradiciju oca, a južna strana Korčule odavno je vinogradno područje pa očevo iskustvo i naša stručnost s faksa donijela nam je i ovu nagradu - skromno je 25-godišnji Marko Batistić iz Vinarije "Zure" iz Lumbarde komentirao titulu šampiona među suhim i polusuhim bijelim vinima sorte pošip na 28. međunarodnom susretu vinara i vinogradara koje se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održao u Malom Lošinju.

Mladi enolog i tri godine stariji brat isto enolog vratili su se na zemlju djedova pa su eto već i navikli na priznanja no ipak je veoma bitno kada vam ih uruči struka što je već tradicija na Sabatini.

Naime čak 418 uzoraka donijeli su vinari iz cijele Hrvatske na ocjenjivanje pa je teško bilo pobrojati sve uručene kolajne, no na kraju među devet šampiona našla su se tri s juga Dalmacije, iz Lumbarde, Orebića i Potomlja, a potonji upravitelj Zadruge Dingač Anto Martinović pojasnio nam je kako se njihov rizik u kategoriji crnih suhih i polusuhih vina sorte plavac isplatio:

- Donijeli smo na ocjenjivanje osam godina staro vino, berba 2010., i eto dokazali i ovim trijumfom kako imamo znanje kada se treba dobra kapljica čuvati i njegovati.

ŠAMPIONI

Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina
TRAMINAC LEDENO VINO 2009. - MISNA VINA d.o.o., Trnava

Šampion crnih suhih i polusuhih vina i vina sorte plavac
DINGAČ SELECTION 2010. - DINGAČ, poljoprivredna zadruga i vinarija, Potomje

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina i vina sorte pošip
POŠIP ZURE 2017. - OBRT ZURE, Lumbarda, otok Korčula

Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića
OPG LUKA BILUŠIĆ, ZAGREB, ZA LIKER OD ARONIJE

Šampion izgleda proizvoda
ANDRIJA VINJAK - PODRUMI ANDRIJA d.o.o., Čitluk, Bosna i Hercegovina

Vicešampion crnih suhih i polusuhih vina
CABERNET SAUVIGNON 2015. - PZ MASLINA I VINO, Polača

Vicešampion bijelih suhih i polusuhih vina
CHARDONNAY 2017. - ILOČKI PODRUMI d.d., Ilok

Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata
ANDRIJA VINJAK - PODRUMI ANDRIJA d.o.o., Čitluk, Bosna i Hercegovina

Priznanje za najbolji hrvatski otočni proizvod
ROGAČ RAKIJA - NATURA ANTUNOVIĆ, Orebić

120 KONTINUIRANOG RADA PZ "KUNA"

"Zadruge su biznis, no i demografija te time i budućnost", a mi se možemo pohvaliti kako se prva zadruga još daleke 1864. godine osnovala u Korčuli, a 19. ožujka 1898. i ona u Kuni, na Pelješcu. I upravo Poljoprivredna zadruga "Kuna" je jedina koja ima kontinuirani rad od fascinantnih 120 godina. I preživjela je čak sedam državnih režima.

- Trudimo se, pomažemo malim vinarima iako je danas malo interesa da se radi sa zadrugama, no ne damo se. Idemo dalje - kaže nam Niko Meštrović, minulo desetljeće na čelu ove "zajednice" ljudi od zemlje, koja je još davne 1950. godina imala Fond zdravstvenog osiguranja zadruga, što je bio prvi takav u to vrijeme, a sve na prijedlog Bare Škurle.

"Vridni" Pelješčani su 1985. godine zajednički podigli i prvu vinariju, a iz njihova pogona najčešće "izlaze" boce punjene autohtonim vinom: rukatac, plavac,...

Vinarima 10 milijuna eura godišnje

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, kao pokroviteljica 28. međunarodnog susreta vinara i vinogradara "Sabatina 2018.", koja se održala u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u Malom Lošinju, brojnim vinarima bila je "domaćica".

Tema je izuzetno aktualna i "vruća" jer se u centru Europske unije, u Bruxellesu, vode pregovori, nadopune, usuglašavaju prijedlozi o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Europske unije za razdoblje od 2020. do 2027. godine.

Kako je Hrvatska zadnja primljena članica, za dobivanje cjelokupne "omotnice", odnosno cijelog iznosa za poljoprivredu, dolazimo na red tek 2020. godine. Ali zbog izlaska Velike Britanije iz Unije, ukupni proračun EU-a bit će "tanji" i to za 5 posto (postoje projekcije kako će to biti i više od 15 posto), Hrvatska se našla u "neobranom" grožđu s mogućnošću da jedina članica ne dobije dogovoreni, zadani i kompletan iznos za pokretanje poljoprivrede.

Srećom, agilna europarlamentarka je stavila amandman na ovu odluku pa ćemo novac dobiti, uz zaštićenu i "minsku omotnicu" za razminiranje zemljišta koja još uvijek kriju puno opasnih eksplozivnih sredstava.

I sve to je vinarima i vinogradarima, njih više od tisuću koliko ih je iz cijele Hrvatske pohodilo ovu tradicionalnu manifestaciju, predstavila europarlamentarka Petir. No ono što je "meštre od dobre kapljice" najviše zanimalo je ulaganje u sektor vina. Kako smo među 16 "vinskih" članica ostaje nam i dalje predviđeni godišnji iznos od 10,4 milijuna eura.

Vinare i vinogradare posebno je interesiralo situacija sa zadrugama u Europi, gdje prema njihovim saznanjima poljoprivrednici opstaju zahvaljujući udruživanjima, dok naša državna politika uopće ne daje podršku zadrugama, premda imamo bogatu tradiciju, baš ovakva ujedinjenja proizvođača istih ciljeva.

Požalili su se oni europarlamentarki kako naše Ministarstvo poljoprivrede najavljuje ukidanje savjetodavnih službi, dok novi europski ZPP predlaže financiranje baš tih stručnih organizacija.

I za kraj samog panela, mnogi su potražili pomoć od Marijane Petir, da im i dalje bude glas u europskom središtu moći, poglavito što svim hrvatskim proizvođačima najveći problem u poslu, osim visokih državnih nameta, stvara nepošteni uvoznički lobi.

 

19. travanj 2024 02:19