StoryEditorOCM

NIŽU NAGRADEVina Vinarije Miljas osvojila vrijedna odličja na prestižnoj Vinistri - zlatnu medalju za Dubrovačku Malvasiju 2021. te srebrnu diplomu za Maraštinu

Piše Maja Rilović Koprivec
1. lipnja 2022. - 11:51

Na nedavno održanoj 28. Vinistri, vina Vinarije Miljas osvojila su vrijedna odličja - Zlatnu medalju za Dubrovačku Malvasiju berba 2021 god. te srebrnu diplomu za Maraštinu na natjecanju Svijet malvazija koje se ove godine održalo po 13 put.

Tko se imalo razumije u vina zna koliko je priznanje na natjecanju Svijet malvazija na Vinistri, važno za sve koji se bave ovom sortom koja je svoju slavu među vinskim znalcima stekla još u dalekoj prošlosti, a posebno kada je riječ o dubrovačkoj malvasiji koja je revitalizirana zadnjih desetljeća.

Povjerenstva koja vrednuju  uzorke pristigle na natjecanje sastoje se od vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji vina ocjenjuju prema strogim odredbama pravilnika natjecanja usklađenih s odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV).

image

Vina vinarije Miljas

Vinarija Miljas

- Naša Dubrovačka malvasija za zlatnu je medalju osvojila 91 bod, a srebrna diploma za Maraštinu  dodjeljena je za 87,33 boda – govori Miho Miljas koji je zajedno s bratom Zvonkom danas nastavlja posao koji je pokrenuo njihov otac, nedavno preminuli  Ivo Miljas, začetnik vinarije Miljas.

Na ovogodišnjoj Vinistri,  najvećoj i najstarijoj regionalnoj izložbi vina interes izlagača bio je nikad veći – sudjelovalo je više od 110 izlagača, od čega 80 vinara.

Nakon dvije pandemijske godine svi su se zaželjeli druženja s poslovnim partnerima i vinoljupcima. Tom je prigodom predstavljen i  europski projekt The Malvasia Myth čiji je cilj valoriziranje i brendiranje svih vina koja se danas nazivaju imenom Malvazija, odnosno promocija njihovih područja i proizvođača.

Na posebnom punktu ove eno manifestacije  mogle su se  kušati malvazije iz deset zemalja uz vođene degustacije sommeliera u suradnji sa Hrvatskim sommelier klubom.

image

Miho Miljas na ovogodišnjoj Vinistri - Malvasia dubrovačka Miljas 2021. nagrađena je zlatnom,

Vinarija Miljas

Nije prvi puta da su vina obitelji Miljas nagrađena visokim odličjima, lani su osvojili brončano odličje za vino Grk Miljas na prestižnom International Wine Challenge (IWC) u Londonu, a i na lanjskoj Vinistri  u konkurenciji Malvasija cijeloga mediterana  za Malvasiju dubrovačku 2019. god.  i vino Maraština 2019. dobili su  srebrnu i brončanu diplomu, na Sabatini 2021. Miljasova Malvasija 2020. dobila je zlatnu medalju, a  na Zagrebačkom ocjenjivanju ”Vina iz davnina” su Grk (2019.) i Malvasija Dubrovačka (2018) dobili zlatnu medalju, a nagrađeni su i njihov Cuvee Blanc, Maraština i Rose Miljas.

25. travanj 2024 13:06