StoryEditorOCM

korištenje pesticidaHrvatske ‘zelene‘ udruge stale na stranu Biljane Borzan: ‘Ministarstvo poljoprivrede doista ne radi u interesu građana‘

Piše Olgica Ivić Grizelj
14. lipnja 2022. - 10:24

- Prema posljednjim saznanjima, Hrvatska je napustila koaliciju od 12 zemalja članica. Vjerujemo da je Ministarstvo uzelo u obzir upozorenja zastupnice Borzan, kao i apele hrvatskih udruga koje traže smanjenje upotrebe pesticida i uspostavljanje održivih agroekoloških sustava - kazala nam je Natalija Svrtan, predsjednica udruge “Zemljane staze”, udruge koja pozdravlja reagiranje europarlamentarke Biljane Borzan na loše poteze Ministarstva poljoprivrede.

Evo kako su iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili na pitanje o povlačenju Hrvatske iz grupe zemalja koje se protive smanjenju upotrebe pesticida.

- Slijedom inicijative Estonije, Hrvatska će na samom Vijeću uzeti izjavu na znanje, pri čemu nijedan naš stav u pogledu održive upotrebe pesticida i prepoznavanja specifičnosti pojedinih zemalja nije promijenjen. Međutim, u samom dokumentu postoje određeni elementi o tretmanu zemljišta u okviru Natura 2000 području, gdje imamo određene rezerve prema iznesenom - poručuju iz Ministarstva. - Ministarstvo poljoprivrede je kroz proceduru redovnog odlučivanja Vlade RH o stajalištima koja se imaju iznijeti na pojedinim formacijama Vijeća ministara EU-a, na sastanku Koordinacije za unutarnju i vanjsku politiku, održanom 6. lipnja 2022. godine, odlučilo zauzeti ovakav stav prema estonskom prijedlogu za nadolazeći sastanak AGRIFISH Vijeća u ponedjeljak 13. lipnja, iz čega je jasno da odluka ni na koji način nije povezana ili uvjetovana raspravom koja se u medijima vodi posljednja tri dana, kažu na kraju.

Zajedničko dobro

Ministarstvo je, podsjetimo, prozvalo Biljanu Borzan zbog “netočne, politikantske i zlonamjerne tvrdnje zastupnice koja dezinformira hrvatsku javnost, tvrdeći da Vlada RH izravno lobira i zalaže se da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, pri čemu ne priznaje hrvatske uspjehe na EU razini i djeluje protiv vitalnih interesa Hrvatske”.

O povlačenju Hrvatske iz grupe zemalja koji su ZA pesticide pitali smo i našu prozvanu zastupnicu u EU parlamentu:

- Svako tko želi dobro Hrvatskoj i njenim građanima podržava smanjenje upotrebe kemijskih pesticida. Drago mi je što su udruge reagirale, to je zajednička borba za zajedničko dobro. Vrlo sam zadovoljna što je Hrvatska odlučila napustiti skupinu država članica EU koje lobiraju protiv smanjenja upotrebe pesticida. To je pobjeda zdravog razuma te rezultat pritiska javnosti i struke - kazala nam je Borzan.

Njezine stavove podržali su i članovi hrvatskih zelenih udruga te jasno naglasili da “Ministarstvo poljoprivrede doista ne radi u interesu građana”.

- Zastupnica Borzan s pravom je zabrinuta za zdravlje i sigurnost građana, kao i za opstojnost prirodnih resursa, a Ministarstvo nije pružilo prihvatljivo pojašnjenje svog stava, odnosno, traženja slabljenja ciljeva Europskog zelenog plana. Isto je tako s pravom prozvala Vladu jer svako protivljenje napretku u ostvarivanju zacrtanih ciljeva smanjenja upotrebe pesticida svakako ide na štetu građana, a u korist agroindustriji, poručuju “Zemljane staze”.

Iz udruge “Zemljane staze” tvrde da su napadi na Borzan neutemeljeni, a 12 država članica u zajedničkoj izjavi implicira smanjenje prinosa kao rezultat smanjene upotrebe pesticida, zanemarujući studije koje govore drukčije i pružaju rješenja za uspostavu održivih sustava proizvodnje hrane koji ne utječu štetno na zdravlje ljudi, prirodu i okoliš, kao i svjedočanstva mnogih poljoprivrednika koji su smanjili upotrebu pesticida za 50 posto i više, a također i onih koji proizvode organsku hranu s jednakim ili većim prinosima i jednakom ili većom zaradom.

- Pritisak agroindustrije, koja sramotno i nadasve neopravdano koristi rat u Ukrajini kao izliku za slabljenje ciljeva europskog zelenog dogovora iznimno je jak. Nažalost, stav Hrvatske je sličan onom iz ovog snažnog lobija, a na štetu njezinih građana koje bi zapravo trebala štititi od ovih nevidljivih otrova - kaže Natalija Svrtan.

Ambiciozni ciljevi

Mišljenje zastupnice Borzan poduprto je i ‘Pismom opažanja’, dokumentom Europske komisije koje analizira nacrt Strateškog plana za provedbu zajedničke poljoprivredne politike, a “Zemljane staze” su u suradnji s krovnom organizacijom Pesticide Action Network Europe; proučili smo Pismo i izdvojili iz njega ključne točke koje se odnose na upotrebu pesticida.

Komisija u Pismu od Hrvatske traži ambicioznije ciljeve što se tiče smanjenja pesticida; potom da razjasni je li smanjenje pesticida prepoznato kao potreba na nacionalnoj razini; potom da je Hrvatska dostavila ograničene informacije o upotrebi pesticida i integriranoj kontroli nametnika te konačno Komisija poziva Hrvatsku da razmotri jačanje svog Strateškog plana u području pesticida.

- Iz Pisma je vidljivo da Hrvatska nije provela ni analizu stanja kako bi se uopće moglo pristupiti rješavanju problema upotrebe pesticida, da nema plan smanjenja upotrebe pesticida primjenom integriranog upravljanja štetnicima te da nije dostavila informacije o upotrebi pesticida i primjeni integrirane kontrole nametnika, naglašava Svrtan te nastavlja - nemamo podatke o tome koje je mjere u tom smjeru poduzelo Ministarstvo te da li Ministarstvo poljoprivrede radi na paketu mjera za poljoprivrednike u prijelaznom razdoblju, pa se ne možemo složiti s tvrdnjom da se Hrvatska “ne protivi održivom korištenju pesticida i ekološkim ciljevima”, osobito jer je u prethodno spomenutom dokumentu navedeno da “usvojeni ciljevi smanjenja ne bi trebali dovesti do smanjenja poljoprivredne proizvodnje, kako ne bi ugrozili sigurnost hrane Europske unije i povećali ovisnost o uvozu hrane”, iz čega iščitavamo da nisu poduzete mjere za zamjenu pesticida održivim alternativama.

20. travanj 2024 00:44