StoryEditorOCM

ČITATELJI PITAJUZašto maslina rodi u grozdićima? Naš stručni suradnik pojašnjava: Nije se ništa dugoročno poremetilo. Jednostavno, nastali su određeni uvjeti

Piše Edi Družetić, agronom
24. lipnja 2022. - 12:46

Poštovano uredništvo, u prošloj sam berbi zamijetio jednu neobičnu pojavu na nekoliko stabala maslina, a na jednom stablu sorte buža je bilo posebno jako izraženo. Umjesto normalnih plodova stablo je bilo prepuno grozdića s vrlo malim plodovima, tek tu i tamo bio je pokoji normalne veličine. Je li se kod njih nešto poremetilo, hoće li se to ponavljati i dalje, možda bi ga trebalo precijepiti, jer od ovakvih plodova nema koristi? Može se vidjeti na fotografiji da je to nešto posve neobično, kao da nije maslina.

Ivan, Pula

Nije se ništa dugoročno poremetilo niti je ta maslina “podivljala” da bi je trebalo precjepljivati. Jednostavno su nastali neki uvjeti zbog čega se to dogodilo.

Pojava takvih grozdića maslina je posljedica nepotpune oplodnje tijekom cvatnje. Konkretno, zrnce peluda na tučku cvijeta počinje klijati prema jajnoj stanici, ali ne dođe do nje i oplodi je. Ne nastaje koštica i novi plod, ali to svejedno potakne bujanje rasta stijenki “jajnika”, tj. povećanjem koje nazivamo partenokarpijom (proizvodnja plodova bez oplodnje).

Takve plodove nazivamo lažnim i oni nikad ne dostignu normalnu veličinu, biljka ih ne prepoznaje kao plod, niti odbacuje višak te ostanu čitavi sitni grozdovi. Najčešće to uvjetuju loši vremenski uvjeti u cvatnji, kojih može biti nekoliko. Niske temperature tijekom formiranja cvjetnih grozdova mogu oštetiti cvijet i učiniti ga nefunkcionalnim za oplodnju.

Nadalje, visoke dnevne temperature, uz suhi zrak, u cvatnji mogu utjecati da pelud klija, ali mu se klica osuši prije nego proraste do jajne stanice.

Također, ako dođe do velikih temperaturnih razlika tijekom cvatnje, od vrlo hladnog vremena na početku, do previše toplog na kraju cvatnje.

Toj su pojavi podložnije sorte ili stabla koja kratko cvatu, pa sva cvatnja bude u nekoliko nepovoljnih dana. Takvu pojavu može uzrokovati nedostatak mikroelementa bora, ali u praksi je to vrlo rijetko. Ako se to ponavlja više godina zaredom, bez obzira na klimatske uvjete, tada se može prskati borom na samom početku proljeća.

Oplodnja je bolja, ako u nasadu postoji više sorata koje ne cvatu istovremeno, pa će u povoljnim uvjetima neko zrnce peluda doći na tučak.

U slučaju da tijekom cvatnje toplina i suhi vjetar baš “prže”, možemo i sami čistom vodom prskati krošnju 2-3 dana kasno navečer, tako se diže vlažnost u okolini cvijeta i omogućuje peludu bolje uvjete za klijanje.

19. travanj 2024 20:18