StoryEditorOCM

dr. ivica vlatkovićSuzbijajući muhu u okućnicama, suzbijat ćemo je i u maslinicima izvan naselja. Ekološke lovke su dobro rješenje

Piše Dr. Ivica Vlatković
20. lipnja 2022. - 07:43

Prije nekoliko mjeseci imali smo izvrsno predavanje našeg mladog znanstvenika ing. agr. Josipa Ražova koji nas je upoznao s ekološkim lovkama za muhu. On je nekoliko godina istraživao njihov učinak na smanjenje populacije i leta muhe u maslinicima Poličnika i Škabrnje.

Najveća vrijednost istraživanja jest potvrda da je muha prisutna u maslinicima kad plodova još nema i da se lovkama već lovi u rano proljeće, ali i kad je najviše prisutna, a to je nakon berbe maslina zbog povoljnih uvjeta leta.

Ovaj način primjene lovki omogućava perspektivu da se smanji primjena insekticida i posljedično uništavanje prirodnih neprijatelja najvećeg štetnika maslina.

Ova metoda lovki idealna je za primjenu u okućnicama naseljenih mjesta gdje se maslinova muha najviše kopulira i zadržava, a ne suzbija nikakvim metodama.

Od tih žarišta iz kućnih dvorišta uz more, zbog povećane ljetne vlažnosti zraka, muha kreće u svoj progresivni način razmnožavanja i širenja na druga područja.

Ova ekološka metoda upravo je dobro rješenje da na ekološkim principima vrlo uspješno smanjimo učinak štetnosti muhe u svakoj maslinarskoj godini.

Suzbijajući njezino pojavljivanje u kućnim dvorištima suzbijat ćemo njezinu pojavnost u maslinicima izvan naselja. Za to ostvarenje podjednako je važna edukacija onih koji oko kuće uzgajaju tri masline, kao i onih koji ih imaju tristo izvan naselja.

25. travanj 2024 18:31