StoryEditorOCM

pehar ide u bogomoljeRadojkovićevo ulje od mladih oblica najbolje je na Hvaru: To je rezultat dugogodišnjeg zanimanja i rada

12. veljače 2019. - 19:34
Ivo Radojković iz Bogomolja - šampion, s Đorđanom Gurdulićem i Evom Marijom Čurin

U svečanoj dvorani Obćinskog doma u Jelsi održana je IV. manifestacija maslinara i uljara "Dani maslinova ulja otoka Hvara 2019.", a temeljem kemijske i senzorske analize obavljene u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu šampionom ekstra djevičanskih maslinovih ulja proglašen je Ivo Radojković iz Bogomolja (91,1 bod).

Vicešampion je Branko Bunčuga iz Jelse (91,0 bodova), dok je treće mjesto osvojila dr. Helena Piacun-Nigojević iz Sućurja (90,6 bodova), šampionka iz 2016. godine.

- Zaista sam prezadovoljan osvajanjem šampionske titule jer je to rezultat dugogodišnjeg zanimanja i rada u maslinarstvu. Ulje je proizvedeno od plodova mladih oblica, a mislim da sam to postigao obavljajući zaštitu ekološki prihvatljivim sredstvima te ranom berbom i preradom potpuno svježih plodova. Naravno, bilo se potrebno posvetiti i pravilnom skladištenju ulja, jer je i to veoma važan čimbenik za kvalitetu - kazao je Radojković nakon što mu je dodijeljen veliki pobjednički pehar, a zanimljivo je da je riječ o čovjeku koji već treću godinu zaredom dobiva i posebno priznanje za šampionsku uljaru otoka Hvara.

Inače, ovu manifestaciju četvrtu godinu zaredom organizira udruga hvarskih maslinara "Sv. Špirijun", čime se kod otočnih težaka potiče natjecateljski duh u smislu vrednovanja njihovih maslinovih ulja, a time i pratećom edukacijom na škoju se pridonosi razvoju i napretku maslinarske proizvodnje i uljarstva općenito.

Ove godine su za natjecanje prijavljena ukupno 53 uzorka ulja iz pet otočnih uljara, moglo ih je biti i više da nije bilo nepovoljnih vremenskih prilika, slijedom čega je na kvantitetu i kvalitetu plodova utjecala i činjenica da je u ljetnim i jesenskim mjesecima došlo do pojačanog leta maslinine muhe.

Skup u Obćinskome dome pozdravili su predsjednik udruge Đorđan Gurdulić, zamjenica općinskog načelnika Vlatka Buj, gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak i viši poljoprivredni savjetnik mr. sc. Stanislav Štambuk.

Događanje su također svojim nastupima obogatili već afirmirani jelšanski bariton Dario Belić i mo. Slavko Reljić, mlada recitatorica Nina Gamulin te članovi KUD-a "Jelsa" pod paskom gospođe Perice Mileta.

Postupak i rezultate ocjenjivanja prezentirala je voditeljica profesionalnog panela dr. sc. Mirella Žanetić, istaknuvši da su od zaprimljenih uzoraka 24 bila ekstra djevičanska maslinova ulja, njih 12 djevičanska, a ostalih 17 lampante, što je zapravo odraz naprijed spomenutih okolnosti.

A da bi maslinarstvo i uljarstvo otoka Hvara krenulo uzlaznim putem, neposredno prije svečanosti održana su edukativna predavanja mr. sc. Stanislava Štambuka (Aktualni sortiment maslina u Republici Hrvatskoj) i dr. sc. Mirelle Žanetić (Proizvodnja maslinova ulja s povećanim udjelom fenola).

Naposljetku je manifestacija završena zajedničkim druženjem i međusobnom razmjenom iskustava, a budući da se radi o ljudima koji se uz mukotrpni rad znaju dobro i proveseliti, u tome im se u večernjim satima svojom dobrom pjesmom dalmatinskom pridružio šire poznati glazbenik Miho Marušić iz Brusja na Hvaru.

15. travanj 2024 15:44