StoryEditorOCM

gušti iz špajzeKako masline pripremiti za zimnicu? Postoji nekoliko načina, a jedan je u Dalmaciji posebno omiljen

Piše Maslina/Agroportal
3. siječnja 2022. - 10:21

Kako bi se masline čuvale za duži period potrebno je uložiti više truda, a postoji i nekoliko različitih načina, piše Agroportal.

Prvi način je da se masline operu i izbodu iglicom te slože u posudu i sole red po red. Tako posoljene masline stoje dok ne puste vodu. Ona se tada odlijeva, masline se ponovno sole i postupak se ponavlja sve dok one ne puste vodu do kraja. Nakon toga se slažu u staklenku, prelijevaju se maslinovim uljem i po želji se dodaju začini.

Drugi način je odgorčavanje crnih i zelenih maslina s otopinom natrijevog hidroksida uz dodatak 2% kamene kuhinjske soli. Proces ovisi o veličini masline, traje više od 12 sati te se vrši na temperaturi od 20 do 25°C. Proces je završen kada lužina prodre do 2/3 koštice, a potom se ostatak lužine ispire vodom koju je potrebno mijenjati svakih 12 sati kroz 3 – 4 dana. Tek nakon toga masline se stavljaju u salamuru (8 – 10%), u čiste staklenke u kojima će se čuvati.

Crne masline najlakše se konzerviraju mokrim soljenjem i sušenjem te suhim soljenjem, a najbitnije je da plodovi budu zdravi i ujednačeni. Suho soljenje često se prakticira u Dalmaciji. Masline se stavljaju u platnenu vreću i uranjaju pola minute do minutu u kipuću vodu. Nakon toga se odmah stavljaju u hladnu vodu. Slažu se u staklenke, a svaki se red posoli morskom solju.

Za 1 kg maslina potrebno je oko 5 – 8 dag soli. Po želji se dodaju ružmarin, koromač ili lovor. Povremeno je potrebno protresti staklenke kako bi masline pustile vodu koja im daje gorčinu. Voda je ujedno i konzervans, a ona mora u potpunosti pokriti plodove. Ako želite dulje čuvati masline u njihovoj vodi bit će potrebno dodati neku vrstu konzervansa.

Mokri postupak soljenja je isti, jedino što se u prvih 6 – 8 tjedana, svaki tjedan treba mijenjati salamura sve dok se ne prestane pjeniti. Nakon toga se masline stavljaju u staklenku, preliju novom salamurom i po želji se u njih doda lovor, nekoliko zrna papra ili koromač.

Masline se također mogu sušiti i u pećnici na 50°C te peći 6 – 8 sati kako bi u plodovima ostalo 25 – 30 % vlažnosti. Po želji mogu im se dodati sol i aromatično začinsko bilje dok se peku. Osušene masline malo se posole, po želji se doda ulje i stave se u staklenku, savjetuje Agroportal.

25. travanj 2024 13:32