StoryEditorOCM

priroda i društvoJeste li čuli za Lucinu picu i mačje mudo? Dalmatinsko divlje zelje novi je hit u prehrani, a ove žene znaju sve o tome

Piše Braco Ćosić
30. ožujka 2022. - 11:51

Projekt udruge žena Runovića "Cvit u kamenu", posvećen proljetnom branju, pripremi i korisnosti divljega zelja u prehrani, započet još prije četiri godine, čini se da je ovoga proteklog vikenda postigao svoj puni smisao - kako samom organizacijom, brojem sudionika te konačno i načinom same prezentacije.

Naime, na ovogodišnjem satu Prirode i društva, kako su susret u prirodi, čistom i ekološki netaknutom području brda iznad Runovića lijepo nazvale brojne sudionice, okupilo se oko 80 žena iz mnogih mjesta tri naše dalmatinske županije, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske.

Sam odaziv ugodno je iznenadio i same organizatore, a kojima je ovo bila i posebna satisfakcija za ono što su do sada napravili. Rekreacija, zdrava ljekovita hrana i čuvanje starih navada, ciljevi su ove akcije.

- Moram priznati da sam silno iznenađena, dakako ugodno, odazivom žena koje su odlučile ne samo iskoristiti lijepi dan u našim brdima, već nešto i naučiti kako priroda može biti izdašna u darivanju hrane i lijekova, riječi su Mladenke Puljiz iz udruge "Cvit u kamenu" i glavne organizatorice ovoga susreta.

image
Braco Ćosić
image
Braco Ćosić

Razmilile su se brojne pripadnice ljepšeg spola, različitih dobnih kategorija, prvo dijelom Imotskog polja, potom krenule put zaseoka Protrke u brda iznad Runovića i Zmijavaca te satima s nožićem, krtolima i korpama u rukama brale proljetno divlje zelje.

Tamo u napuštenim brdskim selima i zaseocima, prkoseći kamenu i drači, saginjale su se i po uputama gospođe Mladenke i njezinih pobočnica brale volinsko uvo, radič, zečjeg mudanca, balučku ,kukurik, divlju mrkvu ljukelj, koziorog, divlji bob, lucinu picu, šćavelj, bokvicu, žutinicu, crljenak, mišakinju, bilu mličiku, koromač, ljubicu, škripavac, razgon, podlanicu, vraninu nogu, kostriš, lepušina, žutu žilu, dimnjaču, iglicu, kozju bradu, salatušu, lukovac, zvončić, ivicu, crni sljez, lobodu, tušć, šćir, ljutu travu, žbun, šurlin, kokošju volju, mačje mudo... i tko će sve više nabrojati trave čijim su se hranjivim sastojcima odgojile generacije i generacije onih koji nisu uživali u količinama današnje zdrave ili poluzdrave hrane.

Željeli biste spremiti delikatesu od divljeg zelja, a ne znate kako točno izgleda? Pogledajte video, Imoćanke su nam sve objasnile i otkrile sjajan recept

image
Braco Ćosić

Neumorno je gospođa Mladenka objašnjavala brojnim sudionicama ovoga susreta koja trava i koje zelje čemu služe. Jeste li znali da je divlja mrkva afrodizijak, te ujedno i kontraceptiv i aboritiv, da divlja salata ima antidepresivno djelovanje i smanjenje libida, objašnjavala je Mladenka.

- Radionica koju smo odradili imala je i internacionalni značaj jer nam je u goste došao jedan Indijac koji živi na Braču. Čuo je za naš projekt i čovjek došao na predavanje o korisnosti divljeg zelja. Raduje me da imamo puno novih žena koje su se pridružile ovom zanimljivom projektu. Dakako da smo ih pogostili isto tako zdravom hranom. Bilo je tu mnogo pripravaka divljega zelja s mesom, potom krem juhu od zelja, pite od divljeg zelja, pita a domaćim sirom, uščipci, domaće divenice, kulen, mlada janjetina tu s naših brda čiji roditelji upravo pasu tu zdravu travu. Potom su imali lešo zelje, salatu od raznih vrsta koje su same ubrale, da vam dalje i ne nabrajam, veli Mladenka Puljiz.

image
Braco Ćosić

Žene iz "Cvita u kamenu" pokazale su se izvrsnim domaćicama. Na predavanju o korisnosti divljeg zelja nakon ručka bilo je mnogo pitanja na koje je domaćica strpljivo odgovarala.

- Iduće godine morat ćemo se na neki način resetirati, organizirati jer ovolikom broju znatiželjnih žena moramo sve objasniti, tako da ćemo nešto promijeniti, možda ovo organizirati u dvije ture. Ne znam, samo znam da moramo ovo nastaviti, veli nam Mladenka Puljiz.

18. travanj 2024 19:14