StoryEditorOCM

GASTRONOMSKE PRIČEKad probate masline ili ulje u nekom od zanosnih jela, nećete biti ništa slabiji od moćnog Hada i njegove tajne ljubavnice Niobeje

Piše Veljko Barbieri
14. travnja 2018. - 16:40

U doba godine kada se između šumskoga primorskoga grmlja, vapnenca i drača, u maslinicima spuštaju i uzdižu obrisi ljudi, koji beru na nekim stablima još zelene, a na drugima crne masline, možemo se prisjetiti jedne davne zgode kada su se dva slavna boga s Olimpa sukobili oko naklonosti nimfe Niobeje, najljepše među svim nimfama šuma i gora, maslinika i vinograda.

Poželjeli su, naime, i jedan i drugi da im padne u zagrljaj, budući su i Dioniz i Apolon bili zaštitnici nimfi, ali i česti ljubavnici kojima su raznorazne nimfe vina i ulja, a u Grčkoj ih je bilo više od desetak, izrodile mnogu smrtnu ali i besmrtnu djecu.

No Niobeja, ta najljepša i najzanosnija od svih, nije bila lak plijen. Kako je napetost rasla, sklupča se Niobeja prema tlu i ubere s visokog stabla par maslina.

– Evo presvijetli bogovi, nikad siti ljubavne igre, evo ove crne masline šalje sam gospodar Had svojoj ženi Perzefoni kao dobrodošlicu svake jeseni kada se ona vraća u njegov podzemni dom. To su pupoljci njegove muškosti i njihovoj moći ne mogu odoljeti ni bogovi, ni smrtni ljudi. Pa krenite onda i berite masline moje naklonosti, budući da ću pripasti onome koji ih do sumraka ubere najviše.

Krenu tako Dioniz i Apolon među maslinike. Satima su lutali obroncima Arkadije i svaki je već nosio pozamašnu vreću. Tren je svevidni Apolon bio u prednosti, tren opet Dioniz, koji je dobro poznavao tajne vinograda i maslinika, među kojima su lutali njegovi satiri i sileni, ali i mnoge nimfe odane samo njemu. Pa ih tako zateče sumrak i vrate se pred Niobeju svaki sa svoje strane strmog obronka na kojima su se protezali maslinici. Ona ih je, pak, očekivala izazovno ističući svoje zanosne obline i vitke noge.

– Da vidimo presvijetli bogovi, tko je zaslužio noćas moju naklonost!?

Pa uzme prvo Apolonovu vreću i prebroji točno tri stotine maslina. Potom stane prebrojavati i Dionizovu, no za čudo i u njegovoj je vreći bio isti broj. Stajali su tako bogovi u nedoumici, kada progovori zamamna Niobeja:

– Eto, moji bozi, žao mi je, ali nije vam nijednom suđeno moje tijelo.

Pogledaju se tada Apolon i Dioniz i kao po dogovoru nasrnu na Niobeju, trgajući komade njezine svilene tunike, tako da je ležala sasvim obnažena, dok su je oni premazivali zlatnim maslinovim uljem. Kad odjednom zadrhta tlo, a iz podzemlja nikne veliko stablo masline, samo jedno od uda gospodara podzemnoga svijeta.

– Samo se drznite nasilnici, Niobeja pripada samo meni. A ako samo spomenete Perzefoni ili njezinoj majci što ste čuli i vidjeli, čuvajte me se – izreče strašni Hadov glas koji je podrhtavao po tlu poput potresa.

Apolon i Dioniz nestanu pokunjeni u tami krenuvši svaki svojim putem. Od tada svi, od slavnog Hipokrata, Galena, Katona i Apicija, Antimusa i Avicene, pa sve do najglasovitijega ljubavnika među svima, Giacoma Casanove, tvrde da već sam pogled na stablo masline može probuditi uspavanu muškost.

A, tek, kad probate masline ili maslinovo ulje u nekom od zanosnih jela, nećete biti ništa slabiji od moćnog Hada i njegove tajne ljubavnice, prelijepe nimfe Niobeje.

16. travanj 2024 22:16