StoryEditorOCM

PromoRedovitom košnjom do zdravog i bujnog travnjaka

Piše PROMO
18. svibnja 2021. - 15:39
Prikupljeni otkos možemo pohraniti u komposter, i tako pripremiti prirodni materijal za dohranu tla travnjakaStudio Thomas Kettner Hamburg

Za otvorene, prostrane travnjake, gdje želimo postići izgled zelenog saga najbolje je kositi rotacionom kosilicom. Brzina vrtnje noža ovog stroja i mogućnost preciznog odabira visine košnje učinit će da travnjak bude ravnomjerno i lijepo pokošen. Važno je napomenuti kako se željeni učinak postiže košnjom naoštrenim noževima, jer tako vlati trave režemo a ne kidamo ili čupamo, što je dugoročno važno za zdravlje travnjaka. Nož rotacione kosilice ima tu prednost, da su mu krajevi formirani kao lopatice ventilatora. On svojom vrtnjom stvara struju zraka, koja odiže vlati trave uspravno nad tlom. Tako sve vlati trave bivaju jednako uspravljene i na istu visinu pokošene, čime postižemo učinak jednolične pokošenosti.

Kod košnje rotacionom kosilicom također je važno ostaviti vlati trave dovoljno visoke (više od 5 cm). Tako najnježniji dio vlati, tik nad zemljom, nećemo izložiti sunčevim zrakama i time dovesti travnjak u opasnost od sušenja.

image
Važno ostaviti vlati trave dovoljno visoke (više od 5 cm), tako travnjak ne dovodimo u opasnost od sušenja
Christoph Ascher

Košnja travnjaka rotacionom kosilicom koja otkos skuplja u košaru nosi sobom i dodatni izazov. Naime, uklanjanjem pokošene trave odnosimo s tla dio mineralnih tvari i vlage. Ljepotu i gustoću takvog travnjaka moramo održavati redovitim zalijevanjem i dohranom tla gnojivima. Tako uzgajan travnjak dobro je kositi i do dva puta tjedno, na istu visinu, čime potičemo rast trave i rasterećujemo korjeni sustav od hranjenja predugih vlati. Preporučamo košnju na dvije trećine visine vlati trave. Prikupljeni otkos možemo pohraniti u komposter, i tako pripremiti prirodni materijal za dohranu tla travnjaka.

image
Malčiranje - vraćanje dijela hranjivih tvari i vlage tlu ostavljanjem sitno sasjeckanog otkosa na travnjaku
Thomas Kettner @2016 Hamburg

Ovdje valja spomenuti i malčiranje. To je način košnje rotacionom kosilicom opremljenom naročito uobličenim nožem. Radi se o nožu za košnju, čije su oštrice kojima siječe vlati trave odmaknute od tla na različite visine. Na taj način jednim okretom noža presijecamo vlati trave na nekoliko dijelova, čime usitnjavamo otkos u male segmente. Ovako usitnjen otkos ne skupljamo u košaru kosilice, već ga ostavljamo na travnjaku. Ove sitne čestice trave dospijevaju između vlati trave na tlo. Time se tlu vraća dio mineralnih tvari i vlage, koje bismo inače odstranili skupljanjem otkosa u košaru. Ovako usitnjen otkos također štiti mladi dio vlati trave od isušivanja suncem, što je posebno zanimljiva osobina u toplijim krajevima, s više sunčanih sati u godini. Treba reći da malčiranje ne uklanja potrebu za navodnjavanjem i dohranom travnjaka, već samo umanjuje obim ovih poslova, i to tek nakon nekoliko sezona.

Rotacione kosiice razlikuju se načinom pokretanja motora. Tako ih dijelimo na motorne, električne ili akumulatorske rotacione kosilice. Motorne kosilice nude veću autonomiju pri radu, jer njima kosimo podalje od nastambe. Električne kosilice plijene jednostavnošću svog korištenja, ali kosilice na akumulatorski pogon nude veći radni doseg, budući da nisu vezane za električni priključak.

image
Kosilice na akumulatorski pogon nude veći radni doseg
Studio Thomas Kettner Hamburg

Pri odabiru najprikladnije izvedbe ovog uređaja posavjetujte se s našim kompetentnim prodajnim osobljem.

Tvrtka STIHL već desetljećima brine za urednost vašeg okoliša. Svi opisani uređaji dio su asortimana ove priznate robne marke. Karakterizira ih trajnost i kvaliteta, te sigurnost i jednostavnost korištenja. Također, preporučamo vam savjetovanje s prodajnim osobljem ovlaštenih STIHL trgovaca, jer će vam svojim stručnim savjetom pomoći pri odabiru taktike za uređenje i uljlepšanje vašeg životnog prostora. Poklonite ovim strojevima svoje povjerenje i, uz malo truda, oplemenite zelenilo svojeg doma.

19. travanj 2024 01:53