StoryEditorOCM

četiri mjereMinistarstvo poljoprivrede dodijelilo 33 ugovora iz Programa ruralnog razvoja, vrijedni su ukupno 65 milijuna kuna

13. travnja 2022. - 16:03

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je dodijelilo 33 ugovora iz Programa ruralnog razvoja, odobrene vrijednosti potpore veće od 65 milijuna kuna.

Riječ je o potporama iz mjera - 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", 5 "Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti", 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja" te 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima".

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Zagrebu je uručila ugovore za 20 korisnika, a tom je prigodom istaknula kako su kroz te mjere fokusirani na one koji su nositelji preobrazbe poljoprivrde, a to su oni koji podižu produktivnost, povećavaju kapacitete, preuzimaju nove tehnologije. 

Također, fokusirani smo na poboljšanje uvjeta života u malim lokalnim sredinama, jer brišu granice između ruralnog i urbanog, povećavaju mogućnost ostanka i unaprjeđenje života u ruralnom prostoru itd., rekla je.

image
Ranko Šuvar/Cropix

Odgovarajući na pitanje novinara o rastu cijena hrane, ministrica je kazala kako je inflacija krenula višom stopom nego se očekivalo već 2021. i niz je razloga za to. Vlada je i tada prilično promtno reagirala, osobito u sektoru stočarstva koji je prvi osjetio inflaciju u vidu visokog rasta cijena hrane, naglasila je.

Inflacija se nastavila u ovoj godini i, na žalost, više ne možemo govoriti da je prolaznog karaktera, rekla je Vučković, dodajući kako je inflacija ubrzala i zbog agresije na Ukrajinu. 

Inflaciju "prije svega vode cijene energije", no manifestira se značajno i u cijenama hrane, istaknula je ministrica poljoprivrede. 

Podsjetila je kako je Vlada donijela paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan 4,8 milijardi kuna. No, i dalje će pratiti situaciju i bude li potrebe Vlada će reagirati i dodatnim mjerama kako bi olakšala udar na kupovnu moć građana i kako bi se smanjili rizici od bilo koje vrste siromaštva, poručila je Vučković. 

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
20. travanj 2024 02:21