StoryEditorOCM

obiteljski posaoHvaranin Grgo Lučić odlučio je posaditi ‘domaći‘ origano, očekuje godišnji prihod od 120 tisuća kuna: Ovo je najkorisnija kultura, sve smo izračunali

Piše Mirko Crnčević
22. travnja 2022. - 07:43
'Da bi se došlo do terena za sadnju, valjalo je okrupniti zemljište, očistiti parcele od makije i borovine, mukotrpno je to', ističe 60-godišnji OPG-ovac Mirko Crnčević

Iako je po struci magistar kineziologije, hvarski kralj ljekovitog bilja Grgo Lučić (60), iz Zastražišća na otoku Hvaru, proveo je praktički cijeli svoj radni vijek proizvodeći dvadesetak vrsta visokokvalitetnih eteričnih ulja, hidrolate, macerate, balzame, sapune, suvenire...

Stekao je reputaciju u zemlji i inozemstvu te dokazao da se od prirode i uz prirodu može itekako dobro živjeti, a sada se okreće i plantažnom uzgoju origana kod mjesta Zagradače.

– Istina je da sam se jedno vrijeme bavio i ribarstvom, a i sada, kad uhvatim predaha u poljoprivredi, ponekad krpam koćarske mreže. Odavno imamo svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, tako da na Braču i Hvaru na oko hektar i pol površine imamo nasade lavande, a momentalno na pola hektara u jednome dolcu, u koji se zemlja s obje bande slijevala tisućama godinama, sadimo 3600 sadnica origana.

Riječ je o najkorisnijoj biljci, a po mojem mišljenju i vrlo isplativoj, koja se, osim u gastronomiji i prehrambenoj industriji, koristi i u ljekovite svrhe. Eterično ulje od origana pravi je prirodni antibiotik – ono je antigljivično i antivirusno, a koristi se oralno, inhalacijom ili dermalno – ističe Lučić.

image

Osim u prehrani, origano se koristi i kao prirodni antibiotik

Mirko Crnčević

No da bi se došlo do spomenutog nasada, valjalo je okrupniti zemljište, očistiti parcele od makije, niskog raslinja i borove šume. Tko to nije radio, ni ne može znati koliko je truda potrebno da se dođe do kvalitetne zemlje.

Junak naše priče sam je prikupio sjeme hvarskog origana, koji se zbog geoklimatskih uvjeta smatra najboljim genetskim materijalom, nakon čega mu je prijatelj iz središnjeg dijela Istre u strogo kontroliranim uvjetima proizveo izvrstan sadni materijal.

Da bi sve to dospjelo u zemlju, pomažu mu supruga Sanja, zet Nikola Milatić, kći Lea, unuci Emanuela i Niko Grgo, te sin Ivan i zetov brat Luka.

image
Mirko Crnčević

– Tako je to, svi smo angažirani jer je posrijedi obiteljski posao. Biljka će zapravo biti ista kao i ona samonikla, samo što je ovo prvi kultivirani uzgoj na škoju. Sada je najbolje vrijeme za sadnju, koju obavljamo na način da će te biljke u dogledno vrijeme same prekriti tlo i na neki način obuzdavati travu, a što se tiče vlage, u tom pogledu nisu osobito zahtjevne.

Ni jedna životinja neće joj naštetiti, barem ja nikad do sada nisam vidio da je nešto grize, a berem je već tri desetljeća po šumama i gorama, od čega sam godišnje proizvodio otprilike šest litara eteričnog ulja te sam sve to uspješno plasirao na tržištu – dodaje naš sugovornik.

Za jednu litru visokokvalitetnog eteričnog ulja od origana potrebno je oko 200 kilograma lisne mase. Prvi otkos na plantaži Lučić će upriličiti već u srpnju, a bit će jedan i najesen.

Nakon tri godine najvjerojatnije će imati i tri otkosa, od čega očekuje i do desetak litara ulja. Jednu litru pakira u 100 bočica, a prodaju se po cijeni od 120 kuna.

Dakle, na plantaži bi, kad bude u potpunosti stasala, mogao ostvarivati godišnji prihod i do 120 tisuća kuna, što je za hrvatske uvjete "debelo" iznadprosječna mjesečna plaća od 10 tisuća kuna za jednog čovjeka.

image

Grgo i Sanja Lučić dio svojh proizvoda prodaju i na štandu u Jelsi 

Mirko Crnčević

– Sve smo dobro izračunali, ali potrebno je voditi računa i o troškovima proizvodnje, a o radu da ne i govorimo. Uvijek kad se radi, nešto i bude, dokazali smo i do sada da se, kad radimo smisleno i marljivo, može od bilja (pre)živjeti.

Osim štanda u Jelsi, sada uz destileriju na kućnom pragu imamo i prodajno mjesto, kušaonicu i suvenirnicu, dolaze nam razne grupe, obitelji i turisti pojedinačno. Ako imate kvalitetu, onda imate i najbolju moguću promidžbu – reklamu "od usta do usta".

Zato smo uvijek tu i sposobni prilagoditi se interesima naših kupaca, a oni to zauzvrat cijene i od nas rado kupuju – rekao je Lučić, s vjerom da će i predstojeća sezona biti još bolja nego lani te da će prodaja ići barem kao i do sada.

200

kilograma lisne mase potrebno je za dobivanje jedne litre visokokvalitetnog eteričnog ulja

3600

sadnica origana upravo se sadi na oko pola hektara površine u jednom otočnom dolcu

16. travanj 2024 04:43