StoryEditorOCM
OstaloBALETNA POSLASTICA

‘Laurencia‘ stiže u Split. Plesač Valerij Ljubenko emotivno otkrio: ‘Priča me podsjeća na onu u mojoj domovini Ukrajini‘

14. ožujka 2024. - 16:02
Nina Ananiašvili, balerina i direktorica nacionalnog baleta Gruzije u baletnom studiju HNK Split  Božidar Vukičević/Cropix

Splitska baletna publika imat će privilegiju 22. ožujka vidjeti balet dosad nepoznat u Hrvatskoj, a koji na pozornicu HNK Split donosi najbolje od gruzijske plesne umjetnosti.

Radi se o baletu “Laurencia”, koji je sa splitskim ansamblom pripremila balerina i umjetnička ravnateljica Državnog baleta Gruzije Nina Ananiašvili. Umjetnica bogate karijere, koju je “Daily Telegraph” proglasio jednom od 12 najvećih balerina svih vremena, u Split je stigla na poziv ravnatelja splitskog Baleta Pedra Carneira, koji je do lipnja prošle godine u Tbilisiju radio kao menadžer kompanije i baletni majstor Državnog baleta te najbliži suradnik Nine Ananiašvili.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Koreografiju za ovo plesno djelo koje je zaštitni znak i glavni naslov u Tbilisiju napravio je još jedan veliki plesač – Vakhtang Čabukiani, koji je plesao glavnu mušku ulogu na premijeri “Laurencie” u prestižnom Marijinskom kazalištu u Sankt Petersburgu 1939. godine, a kada je postavljen u moskovskom Boljšoj teatru 1956. godine, partnerica mu je bila velika ruska balerina Maja Pliseckaja.

image

Konferencija za novinare uoči baleta

Kasnije, ušavši u koreografske vode, kreirao je novi koreografski jezik, specifični spoj narodnog i klasičnog plesa, a potpuno je reformirao ulogu muških plesača u predstavama, posebno promovirajući ideju “herojskog” plesa.

Velika poslastica za ljubitelje klasičnog baleta!

O baletu snažnog dramskog naboja, energične glazbe pune španjolskih folklornih elemenata, poput flamenka, koju je u suradnji s koreografom Čabukianijem stvarao Alexander Krein, bilo je riječi na konferenciji za novinare koja je okupila autorski tim predstave.

Iz Minska u Split

Koreografkinja Ananiašvili ispričala je da je bila nepovjerljiva kad je dobila poziv u Split:

- Pitala sam Pedra može li splitski balet izvesti “Laurenciu” s obzirom da je to tehnički zahtjevno djelo no on nije sumnjao, rekao je da je splitski ansambl sposoban za to. Rad sa splitskim ansamblom je zbilja protekao u profesionalnoj atmosferi i drago mi je što se radi o internacionalnom ansamblu s plesačima sa svih strana svijeta – ispričala je koreografkinja.

Radi pojašnjenja oko početne sumnjičavosti treba nadodati da je prije desetak godina Ananiašvili postavila balet “Laurencia” u Minsku, u Nacionalnom baletnom teatru Bjelorusije, gdje je uključeno čak 200 plesača u predstavu! Dakle, s barem pet puta većim ansamblom nego što je naš splitski.

U priči koja je nastala po motivima romana španjolskog pisca Lope de Vege, “Fuente Ovejuna”, u kojoj se isprepliće ljubav mladog Frondosa i Laurencie, tiranska vlast te pobuna cijelog sela protiv nje, naslovnu ulogu igra Josephine Mansfield, Engleskinja koja u Splitu pleše drugu sezonu. Njezina dragog Frondosa igra Ukrajinac Valerij Ljubenko, koji je na dirljiv način opisao kako doživljava pripremanje svoje uloge:

image

Valerij Ljubenko: Ovo je vrhunac moje karijere i vrlo sam zahvalan na povjerenju koje mi je dano
 

PRIVATNI ARHIV

- Ovo je vrhunac moje karijere i vrlo sam zahvalan na povjerenju koje mi je dano. Djelo je puno emocija, ljubavi i strasti, a kada slušam tu glazbu sav se naježim. Dajem najbolje od sebe na probama. Tim više što me čitava priča “Laurencie” podsjeća na onu u mojoj domovini, Ukrajini – kazao je emotivno plesač.

Intendant HNK Split Vicko Bilandžić kazao je da se balet priprema u suradnji sa riječkim kazalištem pa će na jesen biti izvođen na pozornici HNK Ivana pl. Zajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 14:00