StoryEditor
Kulturarazmahala se paranoja

Opara rezolutno opovrgava splitske ćakule i teorije urote: 'Morpurgo' ostaje knjižara i otvara vrata iza Nove godine!

Piše Siniša Kekez
18. studenog 2017. - 21:32

U prostoru "Morpurga" definitivno će biti knjižara. I to ne zato što ja to želim nego zato što to nalaže zakon, jasno i kratko je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara odgovorio na glasine i teorije urote o gašenju poznate splitske knjižare, odnosno prenamjeni prostora u kojem djeluje.

Osim bujne mašte, brige za grad, puvanja na ladno, dokolice, ali i zloće i paranoje, iza glasina je stajala činjenica da vlasnik knjižar Željko Katić nije našao novog knjižarskog najmoprimca. A oni su ga čekali željno kao prosci Penelopu. A kad ni sa kim od njih nije sklopio posao, a većih i boljih od njih nema, postavilo se pitanje što će onda. Osim toga, na glasine je odgovarao šutnjom, što je efikasno otprilike kao da se od požara branite meditacijom.

U povijesti knjižare je bilo i dužih prekida!

- Ovih nekoliko mjeseci koliko knjižara ne radi ne smatram prekidom rada. On smeta, on boli, ali u povijesti knjižare bilo je i dužih perioda kada "Morpurgo" nije radio pa se ne smatra prekidom. Sada prvi put kažem da sam se sastao s vlasnikom i da smo sadržajno razgovarali o više mogućnosti suradnje.

Nije isključena ni mogućnost ulaska Grada u taj prostor, zaključio je splitski gradonačelnik priču o "Morpurgu" koji, vidimo, stoji na čvrstom zakonskom temelju zadane namjene, a o knjižarskim modalitetima se završno pregovara.

Za komentar smo zamolili vlasnika prostora Željka Katića.

- Puno ograničenja ima i zasad se ništa ne događa. Sve će se sigurno riješiti iza Nove godine. Bit ćete i vi zadovoljni, kratko je kazao Katić.

A kada su dva pregovarača, vlasnik prostora i grad zadovoljni, kad je namjena prostora zaštićena zakonom i gradonačelnikom koji ga želi provoditi, doista može biti zadovoljna i kulturna javnost, tj. mogu biti zadovoljni i budući knjižarski najmoprimci i splitska književna publika. I nadati se da ako u "Morpurga" neće moći kupiti knjige za Valentinovo, da otvorenje neće čekati prve turiste. Čast svima, pa i fureštima, ali "Morpurgo" je u prvom redu potreban Splićanima. Kontinuirano.

 

 

#KNJIŽARA MORPURGO

Izdvojeno

08. srpanj 2020 04:24