StoryEditorOCM
KnjiževnostU foajeu HNK u 18 h

Trpimir Jurkić danas u Splitu predstavlja zbirku poezije ‘Čekam da se razdani‘: Nastale su u bolnom i intimnom vremenu

27. travnja 2023. - 16:17

Večeras u sklopu Marulićevih dana, s početkom u 18 sati u foajeu HNK Split, bit će predstavljena zbirka poezije dramskog prvaka Trpimira Jurkića "Čekam da se razdani".

Ovo je njegova prva pjesnička zbirka; proznu knjigu, zbirku eseja i kolumni objavio je prije dvije godine, a dramske tekstove za sada nije ukoričio.

Pjesme sadržane u zbirci, kaže Jurkić, nastale su u zadnje dvije, tri godine, u vremenu bolnom i intimnom, a posvećene su njegovoj obitelji i prijateljima: ukratko, najbližima.

Šezdesetak ih je, podijeljene su u šest cjelina, a izrazio se u raznim formama: ima tu dijalektalne poezije, pjesama u slobodnom stihu i rimovanih, soneta, pa čak i haikua.

- Poigravao sam se riječima i samim sobom. Teme su različite, ali opet sve izviru iz istog kruga i ishodišta - mog glumačkog poziva i mog obiteljskog i prijateljskog kruga, dakle, svijeta kojim sam okružen.

Mnogo je u njima i ljubavi - ne mislim na "čistu" ljubavnu liriku nego na motiv ljubavi koji obuhvaća i poziv i bližnje, pa i dom. Jedna pjesma tako govori o domu, o pragu, a stih u njoj veli "vaja priko praga". Prije ili kasnije treba ga prijeći, ali je važno da ga imaš, kaže Jurkić i nastavlja:

- Volim pisati, premda, rekao sam već mnogo puta, ne vidim i ne doživljavam sebe kao pisca. Sve što napišem odraz je proživljenog, svjetova koje stvaram na sceni i onoga što nam sudbina donosi, kako nas odredi - a često i na načine koje nismo htjeli.

Potraga za izgubljenim

No, kako Rilke kaže, svaka je stvar početak nove pjesme. A pokojni Jakša Fiamengo - kojega često čitam - spominjao je da prvi stih otvara prostor pjesmi. Tako je i kod mene bilo.

image
Paun Paunović/Cropix

Na promociji će zbirku predstaviti Snježana Šetka, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Splitu u ime nakladnika, Marina Čapalija i Ivica Mijačika, a pjesme će govoriti autorovi kolege Elvis Bošnjak i Joško Ševo.

- Bez obzira piše li na standardu ili na čakavskom narječju, slobodnim ili rimovanim stihom, Trpimir Jurkić nas u svojim pjesmama poziva na bdjenje, na pripremu za trenutak mijene, u potragu za izgubljenim i povratak u sebe - zabilježila je Marina Čapalija dok Ivica Mijačika tvrdi:

- Ako malo zastanemo, neće proći mimo nas. Nježno će nas pozvati u svoj zagrljaj. Jer ona, Jurkićeva poezija, ima iskreno lice poezije.

Zanimalo nas je i što o stihovima veli Elvis Bošnjak, Jurkićev prijatelj:

- On je već dulje vrijeme upoznat s pjesmama, stalno razmjenjujemo tekstove i čitamo ih - ja njegove i on moje, ali naš prijateljski odnos je takav da nikada ne govorimo lijepo nego se "gadimo", jednostavno, takav nam je običaj.

Joško Ševo tek ih čita, a moja obitelj, koja je zapravo glavno lice knjige, tek sada će ih iščitati u cjelini i znam da će im to puno značiti - zaključuje Jurkić.

Haiku pjesme

1. Ako ne znaš ni dana ni sata, svaka riječ je zadnja.

Posljednji trag grla.

2. Če bi reka Tin iz teškega obloka lije gusti dož.

Ma ne more dož toko prolit koko more more popit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:01