StoryEditor
KnjiževnostODLUKOM VLADE

Razmjenom nekretnina osiguran opstanak knjižare ‘Morpurgo’ u središtu Splita, koja bi se mogla otvoriti do kraja godine, tvrdi gradonačelnik Opara

Piše Jasenka Leskur Staničić
2. svibnja 2020. - 11:11
Knjižara na Pjaci zatvorena je već pune tri godine  Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
Posljednjeg dana u travnju, Vlada RH na svojoj je sjednici odobrila zamjenu poslovnog prostora u kojem se nalazi splitska knjižara “Morpurgo”, što je korak naprijed prema konačnom ponovnom otvaranju te kulturne ustanove na Pjaci.

U zamjenu za prostor knjižare na Narodnom trgu, vlasniku Željku Katiću nudi se dućan u državnom vlasništvu u Marmontovoj ulici broj 5, u kojem je smještena trgovina “Brodomerkur”. S obzirom na to da je prostor u Marmontovoj ulici znatno veći, ima 176 kvadrata, a knjižara na Pjaci 58,64 metra četvorna, Željku Katiću, koji je Splićanima poznat po vulkanizerskoj radnji na Sućidru, nudi se da razliku u iznosu od 4,4 milijuna kuna nadoplati.

Naime, procjenu vrijednosti nekretnina izradio je sudski vještak iz Zagreba ing. Tomislav Perković, u kojoj stoji da je vrijednost prostora u Marmontovoj 6.880.000 kuna, a onog na Pjaci 2.470.000 kuna, pa se Katiću daje mogućnost da do tri puta većeg prostora na atraktivnoj lokaciji, također u samom srcu grada, dođe uz nadoplatu.

image
Andro Krstulović Opara: Bitno mi je da grad ima taj atribut zbog njegova iznimno vrijednoga kulturološkog kontinuiteta, taj prostor je žarište kulture i znanja u našem gradu
 
Tom Dubravec/HANZA MEDIA


Ovime je napokon pomaknuta s mrtve točke situacija oko najznamenitije splitske, te jedne od najstarijih europskih knjižara, koja je posljednje tri godine zatvorena.

Njezin sadržaj i vanjski izgled su zaštićeno kulturno dobro, s obzirom na to da je od 1860. godine, kada je Vid Morpurgo, istaknuti izdavač židovskog podrijetla pokrenuo knjižaru, radila u kontinuitetu. Do 2017. godine, kada novi vlasnik i gradska uprava nisu našli zajednički jezik, a njezina vrata ostala trajno zatvorena.

Rješenje u Zagrebu

Javnost je tada burno reagirala na takav rasplet događaja, prepoznajući u tome nestanak i posljednjih još malobrojnih urbanih sadržaja u središtu grada, koji su jednoobrazno preplavile suvenirnice i ugostiteljski sadržaji namijenjeni turistima. Sretna je okolnost za njezin opstanak što je, slijedom hrvatskih zakona, u povijesnom i izuzetno dragocjenom prostoru na Pjaci mogla raditi samo knjižara.

Da se nešto napokon “mrda”, moglo se naslutiti početkom ožujka, kada su unutar knjižare uočeni građevinski radnici koji nešto “meštrijaju”, a iz Banovine je potvrđena informacija da je u proračunu predviđen novac za uređenje interijera.

Splitskoga gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu sudbina knjižare “Morpurgo” prati poput sjene, od početka njegova mandata kada je obećao da će sve sretno završiti za građane ovoga grada, te njezinim ponovnim otvaranjem i istim, knjižarskim sadržajem.

– Nakon što vlasnik knjižare i Ministarstvo državne imovine sklope ugovor, očekujem da nam ga Ministarstvo kulture prepusti na upravljanje – kaže Krstulović ​Opara.

image
Da se nešto ‘mrda‘, moglo se naslutiti početkom ožujka, kada su u knjižari uočeni građevinski radnici koji nešto ‘meštrijaju‘
 
Vojko Bašić/HANZA MEDIA


– Ne želim optuživati svoje prethodnike, ali šteta je što su Grad i država propustili mogućnost prvokupa, pa tek sad to uspijevamo popraviti. Mi iz gradske uprave pokušali smo direktno razmijeniti nekretninu s vlasnikom, no to nije bilo moguće bez javnog natječaja, pa smo nastavili preko ministarstava.

Uglavnom, Ministarstvo kulture i splitska Služba za kulturnu baštinu su dali zajedničku ocjenu da je jedini način da knjižara zadrži svoju javnu funkciju taj da bude u gradskom vlasništvu, pa je rješavanje problema preuzela država. Zbog toga smo potrošili dosta vremena. Trebalo je napraviti procjene nezavisnih procjenitelja, i sad je najvažniji korak završen, što nas veseli. Imamo u proračunu novac za uređenje, jer smo očekivali odluku Vlade RH – veli gradonačelnik.

Otvaranje do kraja godine

Na pitanje kada misli da će knjižara otvoriti svoja vrata, Krstulović Opara kaže da to, jasno, ovisi o trajanju procedure, no da bi to moglo biti do konca 2020. godine.
– Zadovoljan sam što će ovaj javni sadržaj ostati u središtu grada i nadam se da će građani na njega biti ponosni zbog njegove kulturne atrakcije.

Bitno mi je da grad ima taj atribut zbog njegova iznimno vrijednoga kulturološkog kontinuiteta, taj prostor je žarište kulture i znanja u našem gradu – komentirao je gradonačelnik, podsjećajući da su prošle godine, nakon 113 godina, Podrumi Dioklecijanove palače upisani kao gradsko vlasništvo te je omogućeno da se njima gospodari na kvalitetniji način. U planu su, kaže, još neki prostori u vlasništvu RH, poput Fotokluba i Salona Galić, za koje bi on volio da postanu gradsko vlasništvo. •

#KNJIŽARA MORPUGO#GRAD SPLIT#ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA

Izdvojeno

12. svibanj 2020 15:50