StoryEditor
KazalištePREMIJERA MJUZIKLA

‘Matilda iz ulice‘ splitskoga Teatra danSing ne bavi se nadnaravnim moćima nego rješava školske frke, od četvrtka u Domu mladih

14. listopada 2020. - 08:00
Mladi izvođači neće pjevati uživo, a kad budu izgovarali tekst, pazit će da između njih bude dovoljan razmakNikola Vilic/Cropix

Splitski Teatar danSing ima novu premijeru – 15. listopada u Domu mladih izvode mjuzikl "Matilda iz ulice", u kojemu će svoje talente pokazati četrdesetak djece i tinejdžera iz škole glume, plesa i pjevanja koju vodi nekadašnja primabalerina HNK-a Split Bruna Reić.

Predložak mjuzikla je priča o nadarenoj i znatiželjnoj djevojčici koju majka i otac ne primjećuju, a ona čitajući knjige uči o svijetu, da bi joj se život dodatno zagorčao kad krene u školu, u kojoj vlada ozloglašena mučiteljica djece – ravnateljica. Priču koju je napisao britanski pisac za djecu Roald Dahl u svijetu je popularizirao mjuzikl, ali još više američki film "Matilda" u kojem glumi Mara Wilson, a njezine nefunkcionalne roditelje Danny De Vito i Rhea Perlman. Splitska verzija imat će male lokalne preinake – kao što to obično rade u ovom teatru za mlade.

– Film je stvarno fantastično duhovit, no i naša će predstava imati puno humora – kaže Bruna Reić. – Već po nazivu "Matilda iz ulice" htjeli smo kazati da to može biti bilo koja djevojčica iz "naše" ulice. I naša je pametna i sposobna, ali za razliku od originala, u kojem ona ima i neke nadnaravne moći, telekinetičke, kod nas je to tek spomenuto. Mi smo priču usmjerili na škole, na ravnateljicu, koja je uz Matildu glavni lik, te na nastavnike.

Zločesta ravnateljica je i u knjizi, i u mjuziklu i u filmu robusna osoba, većinom je glume muškarci. Mi smo iskoristili jednu našu talentiranu curu koju ćemo poružniti kostimom, a njezina je uloga zamišljena na granici između muške grubosti i zle vještice. Ona maltretira djecu, ne baš kao u filmu da ih baca i da lete zrakom, nego nešto bliže realnosti – uskraćuje im praznike. Tu je i nekakva inspekcija koja pronalazi novac koji je ravnateljica uzela za sebe....

RAZLIČITI NASTAVNICI

Ona je zbilja poseban lik koji se dobro slaže s Matildinom mamom, osobom koja vodi računa samo o svojem izgledu i sušta je suprotnost kćeri. A oca smo poslali na rad u Irsku, iz koje se vraća na kraju predstave, pa svi u finalu plešu upravo irski ples, koji je fascinantan i dinamičan – govori voditeljica i osnivačica Teatra danSing, dodajući da se u predstavi može naći sve ono što i inače djeca pričaju kada razgovaraju o školi.

– Sve što se može čuti od djece: tu su "kampanjci", "štreberi", pa ona djeca ni ovamo ni tamo, "normalna", pa različiti karakteri učitelja. Profesorica kemije, ležerniji tip, često s kavom i cigaretom pa je često opominju zbog pušenja. Profesorica tjelesnog koja je uvijek u hlačicama i samo trčkara okolo, pa profa iz engleskog, romantičar koji čita sonete. Profesor povijesti koji je uvijek u brojkama, tu su i prepucavanja između profesora. I domar koji je, onako, malo ograničen, a sin mu je u istoj školi. Tu su i prijateljstva, sve je to zanimljiva priča. Priču sam, kao i svake godine, osmislila ja, onda podijelim uloge, izdvojim role, nađem songove pa podijelim asistentima.

– Tko je sve radio na mjuziklu?

Nataša Božinović napisala je cijeli tekst, dijaloge, prilagodila ga djeci, skratila, onda je to uzela dramska glumica Andrea Mladinić. Ona je radila tekstualne promjene na licu mjesta, a ove godine radi s našim mališima u Dramskoj sekciji. Songove je skladao Franko Bonači, naš glazbeni voditelj, neki su originalni iz mjuzikla "Matilda", a instrumentale smo kombinirali iz filma, dok smo za završni finale predstave odabrali jednu posebnu pjesmu. Kostime je napravila Linda Kavelj, tako da školska djeca imaju iste uniforme, kao da su u internatu, kako inače izgledaju u originalnoj predstavi. Time se dodatno naglašava strogost škole i grubi senzibilitet ravnateljice – objašnjava Bruna Reić.

PROBE U 'DEVIĆU'

Matildu će glumiti Jelena Podrug, zlu ravnateljicu Paula Vojnović, a Matildinu majku studentica glume Slavena Verić.

Inače, polaznici Teatra danSing svakodnevno vježbaju u prostorijama "Filipa Devića", gdje imaju veliki i prozračan prostor pa uspješno osiguravaju sve mjere opreza kad je u pitanju epidemija koronavirusa.

– Najmlađe smo razdvojili u dvije manje grupe, poštuje se razmak, pridržavamo se svih mjera. Zbog epidemije smo "Matildu iz ulice" rastegnuli još od siječnja, prekidali smo u vrijeme karantene, pa opet počinjali, pa je došao ljetni odmor. Oduljilo se, to toplo-hladno nije jednostavno ni za profesionalce, ulazak u kondiciju, pa onda opet – ništa. Izlazimo s dvije izvedbe mjuzikla koji traje jedan sat i nadamo se da neće biti problema.

U Domu omladine prostor je također velik, kao i pozornica. Neće se pjevati uživo, izvođači će samo otvarati usta. Kad budu izgovarali tekst, pazit će da između njih bude dovoljan razmak, tako da straha nema. Publika će biti pod maskama, mjerit ćemo temperaturu i uzimati podatke. Gledalište će biti s manje sjedaćih mjesta, i što nam je najviše žao, neće biti školske publike. Nadamo se boljim vremenima, pa ćemo vratiti školarce koji organizirano dolaze na završetku sezone, kada planiramo novu predstavu. Moramo paziti na sve – veli Reić.

'Romeo i Julija' s happy endom
Ako bude moguće, Teatar danSing za Božić ponovno planira izvoditi mjuzikl "Orašar", a iduće godine u svibnju izvest će "Romea i Juliju".
– Imali smo ga prije pet godina na repertoaru, ali došla je nova generacija i nova obrada te najpoznatije ljubavne priče. Kod nas svaki mjuzikl ima sretan završetak, pa će i ta priča imati happy end. Iduće godine DanSing slavi deseti rođendan pa ćemo prije predstave to obilježiti videoprezentacijom i pričom proći kroz sve naslove koje smo radili u tom razdoblju – najavljuje Bruna Reić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. studeni 2020 22:31