StoryEditor
Kazalištezastava je spuštena

Dodjelom nagrada Slobodne Dalmacije završilo 68. Splitsko ljeto: Judita glumici Kovačić Botić i tenoru Joti

Piše Jasmina Parić
14. kolovoza 2022. - 23:20
Srećko Šestan, Petra Kovačić Botić, Ivana Smoljanović, Ana Marija Veselčić i Blaženko Boban  Jakov Prkić/Cropix

Dodjelom festivalskih nagrada Judita Slobodne Dalmacije, na Sustipanu je nakon baletne predstave "Veliki Gatsby" završilo 68. Splitsko ljeto.

Ocjenjivački sudovi našeg lista, glavnog medijskog pokrovitelja, odlučili su da Judita za dramski program pripadne glumici Petri Kovačić Botić za naslovnu ulogu u predstavi "LizistRATa", a "glazbena" Judita tenoru Maxu Joti za ulogu Adorna u operi "Simon Boccanegra".

Max Jota, koji nije mogao doći na dodjelu, poručio je:

- Nagrada je pripala meni, ali bez tima HNK Split, mojih kolega i svih uključenih u ovu produkciju, ne bi bila moguća. Posebne zahvale maestru Ivi Lipanoviću koji je vjerovao u moju spremnost da se suočim s ovom ulogom i koji mi stalno postavlja izazove otkrivanja novih uloga.

image

Nagradu Judita za glazbeno ostvarenje dobio je Max Jota a u njegovo ime nagradu je iz ruku intendanta Srećka Šestana primila Ivana Smoljanović

Jakov Prkić/Cropix

Petra Kovačić Botić izjavila je:

- Velika je svar dobiti priliku igrati lice poput Lizistrate, a još je veća stvar surađivati s redateljem kao što je Paolo Magelli. Imala sam sreću iskusiti to dvoje istovremeno. Čast mi je što sam tu priliku dijelila s krasnim glumačkim kolektivom i autorskim timom. Izraženo zajedništvo i međusobna podrška snažno su pridonijeli ovoj nagradi.

image

Nagradu Judita za dramsko ostvarenje dobila je glumica Petra Kovačić Botić

Jakov Prkić/Cropix
image

Nagradu Judita za dramsko ostvarenje dobila je glumica Petra Kovačić Botić

Jakov Prkić/Cropix
image

Nagradu Judita za dramsko ostvarenje dobila je glumica Petra Kovačić Botić

Jakov Prkić/Cropix

Ocjenjivački sud za glazbenu nagradu radio je u sastavu Marija Ramljak, dirigentica, Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja i prof. dr. sc. Goran Sučić, predsjednik žirija.

- Od početne uloge buntovnog mladića pretvorio se u muževnog i odgovornog čovjeka, a gradacija njegova lika pokazala je iznimnu ljepotu, snagu i agilnost dramsko - lirskog glasa Maxa Jote, stoji u obrazloženju.

Članovi žirija za dramu bili su Siniša Vuković, književnik i kritičar, predsjednik, Ivo Bonković, zamjenik glavne urednice Slobodne Dalmacije i Karla Leko, dramaturginja.

Ovako su obrazložili odluku:

- Ona je bila osovina predstave, ansambl joj je dao perspektivu. U kolažu autorske kvadrifore iz koje su dramaturginja Željka Udovičić Pleština i redatelj Paolo Magelli dali inicijalni imput i uokvirenu glazuru, Petra Kovačić Botić iz skice praautorskih predložaka vrsnom je glumačkom gestom gotovo kiparskom portretnošću izmodelirala skulpturu lika što joj je bio povjeren i zadan na obradu i izradu.

Zastavu Splitskog ljeta spustile su mlade snage ansambla Opere, Đina Vučković, članica Zbora i Mislav Peović, član Orkestra, a župan Blaženko Boban proglasio je festival završenim.

image

Blaženko Boban

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2022 21:49