StoryEditor
GlazbaRijetka prigoda

Zaista poseban božićni koncert u Splitu - nastupaju zborovi osoba bez glasnica, uz opernu divu Antonellu Malis

Piše psd
23. studenog 2021. - 17:04

Jeste li ikada poslušali pjesmu osoba bez glasnica? Zvuči nevjerojatno, no ostavit će vas u oduševljenju.

Članove splitskog zbora 'Orilo grmilo' te zagrebačkog zbora 'Optimisti' nedostatak glasnica ne sprečava da pjevaju i inspiriraju sve koji ih poslušaju. Ovih se dana pripremaju za adventski koncert na kojem su gosti opernoj divi Antonelli Malis.

Koncert će se održati u utorak, 30. studenog u 20 sati u koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba.

image
Antonella Malis

„Nakon dugog niza godina konačno ću zapjevati u gradu iz kojeg je moj glas potekao i otišao dalje u svijet. Jako sam sretna zbog nastupa.

Bit će to večer puna emocija, isprepletena sjećanjima iz djetinjstva, odrastanja u Velom Varošu, trčanja na Prokurativama.

Napravit ću glazbeni program koji će biti vezan za crossover evergreen pjesme te iz dijelova poznatih opereta Ive Tijardovića koji je na najljepši mogući način oslikao moj rodni grad i ostavio jedno kulturno nasljeđe kojim se svi po svijetu možemo ponositi.“ – otkrila je Antonella Malis te dodala: „Posebno mi je drago što ću ovdje moći nastaviti projekt 'Glasom od srca za osobe bez glasnica' kojeg smo započeli 2019. godine u Zagrebu zajedno sa zborom 'Optimisti', zborom laringektomiranih osoba i njihovom voditeljicom i osnivačicom Tamarom Živković Ivanović.

image
Tamarom Živković Ivanović

Ova adventska priča bit će prava bajka pa će i pozornica kao i ozračje biti u tom duhu. S nama će biti i scenografkinja i dizajnerica interijera Tanja Medanić te moj orkestar!“

Laringektomirani su osobe koje su operacijom, uglavnom zbog raka grla, izgubili svoj prirodni način govora.

U Republici Hrvatskoj živi oko tisuću laringektomiranih osoba kojima je zbog zloćudnog tumora grkljan kirurški odstranjen.

Takve okolnosti mnoge bi bacile u očaj te je važno pokazati da se i bez grkljana može živjeti sretno i kvalitetno.

Upravo s tim ciljem logopedica Tamara Živković Ivanović 2007. godine je osnovala zbor 'Optimisti'. Sastoji se od 14 članova te je prvi i jedini takav zbor u svijetu, kojeg je prije nekoliko poznata svjetska TV kuća CNN predstavila u svojoj reportaži.

image
Zbor 'Optimisti'

Ovaj zbor svakodnevno pokazuje da njihov glas nije ostao zarobljen, već su svojim trudom ostvarili iznimne glasovne mogućnosti kojima danas uljepšavaju brojne svečane manifestacije.

„Jako smo sretni i zadovoljni što je naša operna diva anđeoskog glasa Antonella Malis nakon dvije godine ponovno pokrenula inicijativu i organizira humanitarni koncert za osobe bez glasnica.

Ovaj put okupljamo se u Splitu. Uz zagrebački zbor 'Optimisti', nastupit će i splitski zbor osoba bez glasnica 'Orilo, grmilo'. Ova dva zbora hrabro će predstaviti tisuću laringektomiranih u Hrvatskoj koji su okupljeni u deset klubova, a njih pokriva Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba.

Osobe bez glasnica su možda danas u društvu nedovoljno prepoznati, pomalo su stigmatizirani te je ovo najbolji način da se hrvatskoj javnosti, a i šire, pruži poruka da osobe bez grla mogu naučiti govoriti te uz puno volje i truda mogu pokazati cijelom svijetu da se bez grkljana i glasnica može kvalitetno i lijepo živjeti“ – istaknula je Tamara Živković Ivanović, osnivačica i voditeljica zbora Optimisti te predsjednica Hrvatske Udruge Laringektomiranih osoba.

Partneri koncerta su Turistička zajednica Grada Splita, koncertna dvorana Hrvatski dom Split, tvrtka Sto - graditi svjesno te QuoVadis tisak.

Ulaz na koncert je moguć uz EU digitalni covid certifikat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 23:04