StoryEditorOCM
GlazbaZLATNA PLAKETA

U vitrini zbora ‘Brodosplit‘ još jedan Grand prix, najbolji su među 26 ansambala u Šibeniku

Piše Jasenka Leskur
20. svibnja 2024. - 15:23

Još jedan pehar u prostorijama Gradskog zbora ‘Brodosplit‘. Ovaj put iz Šibenika, gdje je povodom velikog jubileja pjevačkog društva ‘Kolo‘, 125. godišnjice postojanja, održano Međunarodno natjecanje zborova u folklornoj glazbi "Adria cantat". "Brodosplit" je u svojoj kategoriji - nacionalna folklorna glazba - osvojio zlatnu plaketu i premoćno prvo mjesto a na koncu Grand prix natjecanja.

image

Grand Prix stigao u Split

/Slobodna Dalmacija

U kategoriji u kojoj se najtrofejniji splitski zbor natjecao bilo je ujedno najviše pjevačkih ansambala, što je rezultiralo najjačom konkurencijom.

Nakon koncerta ‘Posveta Jakovu Gotovcu‘ u Hrvatskom domu,  koji je oduševio Splićane za Sudamju,  voditelj zbora maestro Vlado Sunko je za natjecanje u Šibeniku odabrao  tri kompozicije velikog skladatelja – "Koledari u kući",  3.stavak iz skladbe "Koleda", "Dobra večer uzorita" i "Jadovanka za teletom", te staru  splitsku pučku pjesmu "Pismu novu svi pivajmo".
Opora satirična pjesma "Jadovanka za teletom" bila je  interpretativni vrhunac zbora, što je prepoznala i publika u HNK Šibenik.

 Kao pobjednici kategorije, zbor je osvojio pravo nastupa u natjecanju za Grand Prix.

image

Još jednom najbolji

/Slobodna Dalmacija
image

Najveći broj bodova za splitske muške glasove

/Slobodna Dalmacija

 - Brodosplitovci su dobili za nastup u nacionalnoj kategoriji 29,43 boda od maksimalnih 30, što je i najveći broj bodova osvojenih na natjecanju. U drugoj etapi natjecanja za Grand Prix natjecali su se tri pobjednika kategorija i još tri zbora za koje je stručno prosudbeno tijelo smatralo da su posebno zanimljivi. U prvoj etapi su se pjevale četiri skladbe, a u drugoj se mogla ponoviti samo jedna skladba po slobodnom izboru. Brodosplitovci su ponovno sa emocionalnom i preciznom interpretacijom oduševili struku i publiku i osvojili pehar - vidno zadovoljan  komentirao je maestro Vlado Sunko.

Osim u kategoriji nacionalne folklorne glazbe u kojoj su trijumfirali Splićani, pjevački ansambli su se natjecali u kategorijama  " strana folklorna glazba" i "mješovita folklorna glazba".

image

Iz Šibenika doma sa zlatom

/Slobodna Dalmacija

Na natjecanju  je sudjelovalo ukupno  26 pjevačka ansambla s preko 500 izvođača.

Zborove je ocjenjivao ugledni međunarodni žiri kojeg čine stručnjaci za zborsko pjevanje Branko Starc, Bojan Pogrmilović, Helga Dukarić Dangubić, David Howard (UK) i Marek Klimeš (CZE).

Natjecanje  su organizirali Hrvatska udruga zborovođa i Šibensko pjevačko društvo „Kolo“, uz potporu Grada Šibenika i HNK u Šibeniku.

image

Splićani su pomeli konkurenciju

/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 19:49