StoryEditorOCM
GlazbaHRVATSKI DOM

S nestrpljenjem se iščekuje gala koncert ‘Ante Jerkunica i prijatelji‘: ‘Hit će biti Rossinijev duet dviju mačaka‘

Piše Jasmina Parić
12. travnja 2024. - 10:56

S nestrpljenjem ljubitelji opere očekuju gala koncert “Ante Jerkunica i prijatelji” koji je na programu u Hrvatskom domu ovoga petka u 20 sati.

Koncert je bio planiran još u ožujku, ali je termin pomaknut.

Sada Jerkunica, naš u svijetu proslavljeni bas s društvom prijatelja koje čine mezzosopranistica Žana Marendić, violinistica Marica Rogošić, čelistica Sunčana Tušek, pijanist Zoran Velić te dirigent Hari Zlodre - koji će ovom prilikom preuzeti i ulogu pijanista - privodi kraju probe, a za program je svaki od izvođača dao svoje prijedloge.

Ante Jerkunica je prije više od 18 godina otišao iz Splita u Njemačku, bio je dugogodišnji solist berlinske opere u kojoj je otpjevao mnoštvo važnih uloga basovskog repertoara. Potom je, od 2018. godine odlučio biti slobodni umjetnik jer je gubio previše poslova i morao odbijati brojne pozive iz svijeta zbog obaveza u matičnoj kući. S berlinskom je operom postigao džentlmenski dogovor da i dalje nastupa kao njihov vanjski suradnik ali - ostaje mu sloboda i kaže, ne bi se više nikada vraćao u status stalnog zaposlenika.

Dug je popis čuvenih pozornica na kojima je nastupao - navedimo ih barem nekoliko poput Metropolitana u New Yorku, državnih opera u Hamburgu i Münchenu, Pariške nacionalne opere, teatra Real u Madridu, Royal Albert Halla u Londonu... a “rasprodan” je do 2028. godine.

image

Ante Jerkunica
HNK Split

Ništa ‘tamno’

Za splitski koncert odabran je niz najatraktivnijih opernih ulomaka, na kojoj će, uz one najpoznatije, kao što su Rossinijeva “La calunnia” iz “Seviljskog brijača”, ili Habanera iz Bizetove “Carmen” osvijetliti i ne tako često izvođeni repertoar, kao što su ulomci iz Rossinijeve “Talijanke u Ažiru” ili Massenetova “Don Quichottea”.

Verdijansku frazu naš će proslavljeni bas pokazati u dvjema temeljnim arijama basovskog repertoara - dirljivoj ariji Fiesca “A te l’estremo addio” iz opere “Simon Boccanegra” kao i ariji kralja Filipa “Ella giammai m’amó!” iz opere “Don Carlos”.

Operni ulomci izmjenjivat će se s instrumentalnim, a splitski će glazbenici svirati Chopina, Mompoua, Mascagnija i Masseneta.

- Koncert će biti mozaičan, šarolik. Dogovorili smo se da ne biramo pretežak ili isuviše “taman” repertoar. Osobno, više volim tematske koncerte, ali, budući da nastupa više nas bilo je veoma teško odrediti neku temu, priču ili ideju oko koje bismo se svi okupili. Stoga je svatko dao neku ideju i sastavili smo program u kome će biti i belcanta, tužnih i komičnih arija i dueta, intermezza i meditacija - kaže Ante Jerkunica.

Svakako, jedan od hitova koncerta bit će komični duet dviju mačaka koji se pripisuje Rossiniju (premda se danas drži da je riječ o kompilaciji njegovih melodija).

image

Žana Marendić
 

Privatni album

To je razgovor dviju mačaka s jedinim tekstom “mijau” izvorno pisan za dva soprana ali, mogu ga pjevati svi glasovi.

Kako će ispričati mačju priču, ovisi o solistima. Oni će dočarati mijaukanjem svađu, udvaranje, ljubomoru, nježnost...

- Mislim da postoji barem 20 načina na koje se taj duet pjeva, kaže Jerkunica, dodavši da je to djelo uvijek izvrsno primljeno kod publike.

image
Saša Burić/ Cropix

Zanimalo nas je hoće li bas i nakon koncerta nešto više vremena posvetiti Splitu, premda ima zakazane obaveze i krcat rokovnik u sljedećim godinama.

- Pedagoškim radom tek se počinjem baviti na UMAS-u i nov sam u tome. Da, nastojat ću studentima prenijeti znanje, ali trebam prvo vidjeti kako će ići - dobar pjevač ne mora nužno biti i dobar profesor, držim da za podučavanje također treba imati talenta. Za sada ću surađivati, i nadam se da ću, kako budem stariji, tome posvetiti i više vremena - zaključuje Jerkunica.

image
Saša Burić/HANZA MEDIA

Svaka izvedba drukčija

Žana Marendić koja će otpjevati nekoliko arija - i dueta s Jerkunicom - kaže kako su svi izvođači približno iste dobi, poznaju se godinama i često su nastupali zajedno pa je stoga i prijateljstvo u naslovu koncerta.

- Aneta Gotovac koja režira ovu izvedbu uključit će i nekoliko naših studenata s akademije koji će malo razigrati nastup, a ujedno, za njih je dobro da malo osjete scenu i oslobode se pred publikom.

Uz to, dirigent Hari Zlodre na koncertu će preuzeti ulogu pijanista pa će se za klavirom izmjenjivati sa Zoranom Velićem.

Veselim se nastupu - Ante Jerkunica i ja smo nekada često zajedno pjevali, obišli smo čitavu Hrvatsku, a posebno pamtim upravo naš mačji duet na novogodišnjim koncertima u HNK-u Split.

Prošlo je od toga i dvadesetak godina. Hari Zlodre je dirigirao i upozorio publiku na “delikatan tekst”, gledalište je umiralo od smijeha, a dočarali smo ljubavni zov, svađu, koketiranje i mirenje. Ali, svaka izvedba je drukčija pa će tako biti i ova - najavljuje mezzosopranistica. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:30