StoryEditorOCM
GlazbaKLASIKA U TROGIRU

Opera Selecta dovodi Maxima Vengerova; svira na Stradiuariusovoj Kreutzer violini vrijednoj milijun i pol dolara

Piše Eda Vujević
27. lipnja 2024. - 15:01

Malo je glazbenih festivala, pogotovo festivala klasične glazbe, koji su praktički izrasli iz ničega, iz entuzijazma nekolicine ljudi, od kojih je dobar dio ‘običnih‘ amatera, ljubitela glazbe i koji su, godinama vrijedno radeći, dosegnuli zvjezdani status. Jedan od takvih festivala je Opera Selecta koji će se od 4. srpnja do 9. kolovoza održati po 16. put u Trogiru, a kojeg kao i do sada organizira istoimena udruga građana.

Opera Selecta i u svojim prethodnim izdanjima ugostila je umjetnike svjetske klase – spomenimo samo imena kao što su Evelin Novak, stalna članica ansambla Državne opere u Berlinu, Pavol Breslik, slovački tenor proslavljen izvedbama Mozartovih arija, mezzosopranistica Elena Zaremba koja se proslavila nastupima u Metropolitan Operi u New Yorku, Olga Peretyatko, jedna od najtraženijih svjetskih sopranistica, tenor Maksim Aksenov, sopranistice Viktorija Jastrebova i Svetlana Ignatovič, bariton Gevorg Hakobjan, Anna Samuil, sopranistica opere u Berlinu, njezina sestra, violinistica Tatiana Samuil, Aleksej Tanovitski, vodeći ruski bas... I mnogi, mnogi drugi.

image

Maxim Vengerov nastupao je u Dubrovnikui kao dirigent/

ŽELJKO TUTNJEVIĆ/HANZA MEDIA

Iz Sibira do zvijezda

Ove godine već 4. srpnja u Kulu Kamerlengo stiže Maxim Vengerov, violinist i dirigent, glazbeni učitelj i vlasnik milijun i pol dolara vrijedne Stradiuariusove Kreutzer violine, napravljene 1727. godine, navodno samo jedne od četiri takve. Ovog izraelskog umjetnika rođenog prije 50 godina u Sibiru, u Novosibirsku, na koncertu će za glasovirom pratiti Evgenija Startseva, rođena Kazahstanka, pijanistica s međunarodnom koncertnom solističkom karijerom, ali i umjetnica poznata i kao izvođačica komorne glazbe.

Gala koncert, također u Kuli Kamerlengo, ove je godine u znaku sopranistice Serene Sáenz rođene u Barceloni prije ravno trideset godina što je svrstava među vrlo mlade umjetnice. No ova lijepa sopranistica je profesionalno debitirala sa samo 13 godina u dječjoj operi Brundibár Hansa Kráse u Gran Teatre del Liceu.

image

Gala koncert u Kuli Kamerlengo, ove je godine u znaku sopranistice Serene Sáenz

SERENA SAENZ

Studirala je na Konzervatoriju Liceu u Barceloni kod Dolores Aldea i na Glazbenoj školi Hanns Eisler u Berlinu, pohađala majstorske tečajeve kod Marielle Devia, Neila Shicoffa, Wolframa Riegera, Montserrat Caballé, Terese Berganze, Dolore Zajick i Riccarda Frizze. Uz svoje glazbeno obrazovanje, Serena Sáenz također je studirala i balet te moderni ples te ima čak i certifikat fitness trenerice. Na koncertu 29. srpnja u Kuli Kamerlengo će s njom nastupiti i njezin vršnjak Jaka Mihelač, slovenski bariton koji je nedavno debitirao u Operi National de Montpellier kao Marullo, a u Staatsoper Berlin nastupio kao Harlekin u „Arijadni na Naxosu“ i u naslovnoj ulozi u „Seviljskom brijaču“. Osim njih, na gala koncertu će publika moći uživati i u glazbi ansambla Acoustic Project Strings osnovanom 2008. godine koji se, kako kažu glazbeni znalci, igra različitim glazbenim žanrovima i naslijeđima od klasike do jazza, od folklornih do rock elemenata te im je svaki nastup poseban i dojmljiv.

Barokna violinistica

Zadnjeg dana Opere Selecte nastupit će violinistica Laura Vadjon i orguljaš i čembalist Pavao Mašić. Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini, te jedna od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj.

image

Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini

PRIVATAN ARHIV

Također, ona je ravnateljica je i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. godine koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske praizvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana razdoblja glazbenog baroka i klasike. Glazbenica je izuzetno prepoznatljivog i osebujnog tona, stila te interpretativne delikatnosti, a odlikuje se originalnim i promišljenim izvedbama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja. Laura Vadjon svira na autentičnom povijesnom glazbalu, radu talijanskog graditelja Giovannia Battiste Guadagninia iz 1751. godine.

Ništa bez mode

S druge strane, Šibenčanin Pavao Mašić je jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika svoje generacije. Dobitnik je nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovu natjecanju orguljaša u Lausanni te razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Već 25 godina je glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, a također je redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

image

Pavao Mašić, orguljaš i čembalist

Niksa Stipanicev/Cropix

Redovito koncertira solistički diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela. Sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja, voditelj je Orguljaške ljetne škole koja se 30 godina održava u Šibeniku, a kao umjetnički voditelj festivala Orgulje sv. Marka zaslužan je za koncertna gostovanja dvadesetak svjetski istaknutih orguljaša koji su prvi put nastupili u Hrvatskoj.

Osim glazbenog programa, ovogodišnja Opera Selecta još će jednom na središnji trg u Trogiru dovesti i modnu reviju, koja je kao dodatak danima glazbe već zaživjela i ponudila neobičan spoj mode i klasične glazbe, a koja će se održati 19. srrpnja. Ove godine na modnoj reviji bit će prikazani modeli brendova Elfs, Krie Design i Koterrea.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 15:02