Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
GlazbaOdlazak velikana

Krzysztof Penderecki autor je glazbe za ‘Egzorcista‘ i ‘Isijavanje‘, ‘Tužaljke za žrtve Hirošime‘ i dobitnik Ordena Danice hrvatske  

Piše PSD.
30. ožujka 2020. - 18:55
Krzysztofa Pendereckog odlikovao je Ivo Josipović za osobit doprinos razvoju suvremene glazbe  goran mehkek/hanza media

Jedan od najcjenjenijih poljskih skladatelja u svijetu, ujedno i jedan od najinovativnijih skladatelja suvremene glazbe, te dirigent Krzysztof Penderecki umro je u dobi od 86 godina u Krakovu.

Autor "Tužaljke za žrtve Hirošime", dobitnik brojnih nagrada, bio je čest gost zagrebačke glazbene scene, a bivši predsjednik RH Ivo Josipović odlikovao ga je 2013. Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića za osobit doprinos razvoju suvremene glazbe, ali i kulturne suradnje Poljske i Hrvatske.

Četverostruki dobitnik nagrada Grammy, Penderecki je pisao filmsku glazbu za redatelje kao što su Stanley Kubrick, Martin Scorsese i David Lynch, autor je soundtracka filmova poput "Isijavanje", "Egzorcist", "Testament", "Divlji u srcu", "Djeca čovječanstva", "Neruda" i niza drugih.

Penderecki je pisao glazbu za epizode u serijama, među ostalima "Twin Peaks" i "Black Mirror", a napisao je i glazbu za otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Surađivao je s Jonnyjem Greenwoodom, glavnim gitaristom britanske rock skupine "Radiohead" te skladateljem elektroničke glazbe Aphexom Twinom na albumu i turneji.

 

Pendrecki je briljantnu glazbenu karijeru počeo u velikom stilu još 1959. godine, kada su tri njegove kompozicije "Strofe", "Emanacije" i "Davidovi psalmi" osvojili tri prve nagrade na Natječaju za mlade glazbenike u Varšavi. Nametnuo se kao istaknuti skladatelj avangarde 60-ih godina skladbom "Tužaljka za žrtve Hirošime" (1960.), za koju je dobio UNESCO-ovu nagradu i njome stekao svjetsku slavu.

Bio je izuzetno inovativan, koristio je neuobičajene intervale, činio da instrumenti zvuče na neuobičajen način. Njegova je glazba bogata zvučnim efektima kao što su lim, zviždaljke, komadići stakla, brušenje metala, piljenje, pisaći strojevi, štucanje, električni zvukovi i slično. Skladbe Krzysztofa Pendereckog uključuju sasvim nove mogućnosti instrumenata i ljudskoga glasa.

Penderecki je postupno odustajao od avangarde i počeo skladati postromantičnu glazbu dostupnu široj publici. U njegova najpoznatija djela spadaju "Ludenski đavoli" i "Ubu Rex", vokalno djelo "Pasija po Luki" i "Poljski rekvijem". Za razliku od većine skladatelja svoje generacije, velik dio njegova glazbenog opusa čini vjerska glazba.

Armensko podrijetlo


Rođen 1933. u Debici, Krzysztof Penderecki primljen je na Konzervatorij u Krakovu u dobi od 18 godina, a istodobno je studirao filozofiju, povijest umjetnosti i književnost. Otac mu je bio pravnik, amaterski violinist i pijanist. Armensko podrijetlo vukao je od bake, koja ga je vezala uz armensku crkvu u Krakovu, a 2015. godine u spomen na genocid nad Armencima iz 1915. godine u Carnegie Hallu u New Yorku premijerno je izvedeno njegovo zborsko djelo Psalm br. 3. Bio je glazbeni pedagog na brojnim školama diljem svijeta i ravnao je najpoznatijim simfonijskim orkestrima u Europi i Sjedinjenim Državama.

U Zagreb je prvi put stigao 1963. na Drugi bijenale i od tada je bio čest gost. Godine 2007. bio je glavni gost Zagrebačkog Bijenala, 2011. je ravnao orkestrom Zagrebačke filharmonije u izvedbi svog djela "Zimsko putovanje" (2008.) i solista, hrvatskog kornista Radovana Vlatkovića. Bio je i u Dubrovniku, gdje je na Festivalu "Julian Rachlin and Friends" 2009. godine Ciaccona za violinu i violu doživjela svjetsku praizvedbu.

#KRZYSZTOF PENDERECKI

Izdvojeno